Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Ze stejného těsta připravíte i pracny. Pečte je 15 minut a hned zahorka obalte ve vanilkovém moučkovém cukru.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 70 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu
+ odpočinutí
PT1M
Pečení 0:12 (1 várka)
Cukroví Česká

Ingredience

    NA KAKAOVÉ OŘECHY

    • 350 g hladké mouky
    • 160 g moučkového cukru
    • 25 g kakaa holandského typu
    • 240 g másla, nakrájeného na kostičky
    • 2 žloutky
    • 120 g opražených, oloupaných a nastrouhaných lískových ořechů
    • 200 g čokolády (tmavé nebo mléčné), na ozdobení (lze vynechat)

    NA GRILIÁŠOVÝ KRÉM

    • 250 ml mléka
    • 1/2 vanilkového lusku, podélně rozpůleného
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 20 g kukuřičného škrobu
    • 1 žloutek
    • 150 g másla, změklého
    • 4 lžíce griliáše, jemně rozmixovaného či rozdrceného 
    • moučkový cukr podle chuti

Příprava jídla

1 Na KAKAOVÉ OŘECHY prosejte mouku, moučkový cukr a kakao na vál. Přidejte máslo, žloutky a ořechy a vypracujte těsto. Zabalené do fólie uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Troubu vyhřejte na 180°C. Kousek těsta vždy vmáčkněte do formičky na ořech a palcem vytvořte důlek na krém. Pečte cca 10–12 minut a zatepla vyklepněte z formiček. Nechte vychladnout. ‚Skořápky‘ ořechů můžete upéct i pár týdnů předem a uložit v suchu a chladu.

2 GRILIÁŠOVÝ KRÉM připravte maximálně až pár dnů před Vánocemi. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilkový lusk a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem i horké mléko. Nalijte vše zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a pak i griliáš. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

3 Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček. Ořechy slepujte připraveným krémem. Špičky ořechů můžete namočit do čokolády opatrně rozpuštěné nad vodní lázní. Nechte ztuhnout a hotové cukroví skladujte v lednici. Griliášový krém nemá tak dlouhou trvanlivost jako ty máslové. 

Jak na dokonalý griliáš

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

Linecké kokosové řezy

Nepečené perníkové kuličky

Vykrajované vanilkové rohlíčky

Citronová kolečka s pusinkami

Pečeme cukroví

Přidat komentář