Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kakaové ořechy s griliášovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Na cca 70 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8518 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 557 g
Tuky 614 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kakaové ořechy s griliášovým krémem patří mezi oblíbený vánoční cukroví, po kterém se hned po svátcích jen zapráší. Ze stejného těsta připravíte i pracny. Pečte je 15 minut a hned zahorka obalte ve vanilkovém moučkovém cukru. Univerzální recept na kakaové cukroví si uložte a příště vyzkoušejte obě varianty.

Suroviny

Na kakaové ořechy
máslo 240 g
nakrájené na kostičky
lískové oříšky 120 g
opražené, oloupané a nastrouhané
tmavá čokoláda 200 g
nebo mléčná, na ozdobení (lze vynechat)
Na griliášový krém
mléko 250 ml
podélně rozpůlený
škrob 20 g
kukuřičný
máslo 150 g
změklé
jemně rozmixovaný či rozdrcený (recept v postupu)
podle chuti

Postup

1

Na KAKAOVÉ OŘECHY prosejte mouku, moučkový cukr a kakao na vál. Přidejte máslo, žloutky a ořechy a vypracujte těsto. Zabalené do fólie uložte alespoň na 2 hodiny do lednice.

2

Troubu vyhřejte na 180 °C. Kousek těsta vždy vmáčkněte do formičky na ořech a palcem vytvořte důlek na krém. Pečte cca 10–12 minut a zatepla vyklepněte z formiček. Nechte vychladnout. Skořápky ořechů můžete upéct i pár týdnů předem a uložit v suchu a chladu.

3

GRILIÁŠOVÝ KRÉM připravte maximálně až pár dnů před Vánocemi. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilkový lusk a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem i horké mléko.

4

Nalijte vše zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a pak i griliáš. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

5

Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček. Ořechy slepujte připraveným krémem. Špičky ořechů můžete namočit do čokolády opatrně rozpuštěné nad vodní lázní. Nechte ztuhnout a hotové cukroví skladujte v lednici. Griliášový krém nemá tak dlouhou trvanlivost jako ty máslové.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...