Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 70 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8622 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 583 g
Tuky 600 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze stejného těsta připravíte i pracny. Pečte je 15 minut a hned zahorka obalte ve vanilkovém moučkovém cukru.

Suroviny

Na kakaové ořechy
mouka pšeničná hladká 350 g
moučkový cukr 160 g
kakao holandského typu 25 g
máslo 240 g
nakrájené na kostičky
žloutek 2 ks
lískové oříšky 120 g
opražené, oloupané a nastrouhané
čokoláda 200 g
tmavá nebo mléčná, na ozdobení (lze vynechat)
Na griliášový krém
mléko 250 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
podélně rozpůlený
krupicový cukr 1 PL
škrob 20 g
kukuřičný
žloutek 1 ks
máslo 150 g
změklé
griliáš 4 PL
jemně rozmixovaný či rozdrcený
moučkový cukr
podle chuti

1 Na KAKAOVÉ OŘECHY prosejte mouku, moučkový cukr a kakao na vál. Přidejte máslo, žloutky a ořechy a vypracujte těsto. Zabalené do fólie uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Troubu vyhřejte na 180°C. Kousek těsta vždy vmáčkněte do formičky na ořech a palcem vytvořte důlek na krém. Pečte cca 10–12 minut a zatepla vyklepněte z formiček. Nechte vychladnout. ‚Skořápky‘ ořechů můžete upéct i pár týdnů předem a uložit v suchu a chladu.

2 GRILIÁŠOVÝ KRÉM připravte maximálně až pár dnů před Vánocemi. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilkový lusk a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem i horké mléko. Nalijte vše zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a pak i griliáš. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

3 Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček. Ořechy slepujte připraveným krémem. Špičky ořechů můžete namočit do čokolády opatrně rozpuštěné nad vodní lázní. Nechte ztuhnout a hotové cukroví skladujte v lednici. Griliášový krém nemá tak dlouhou trvanlivost jako ty máslové. 

Jak na dokonalý griliáš

Jak na dokonalý griliáš

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit