Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 70 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8627 kcal
Bílkoviny 153 g
Cukr 583 g
Tuky 600 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze stejného těsta připravíte i pracny. Pečte je 15 minut a hned zahorka obalte ve vanilkovém moučkovém cukru.

Suroviny

Na kakaové ořechy
mouka pšeničná hladká 350 g
moučkový cukr 160 g
kakao 25 g
holandského typu
máslo 240 g
nakrájené na kostičky
žloutek 2 ks
lískové oříšky 120 g
opražené, oloupané a nastrouhané
čokoláda 200 g
tmavá nebo mléčná, na ozdobení (lze vynechat)
Na griliášový krém
mléko 250 ml
vanilkový lusk 0.5 ks
podélně rozpůleného
krupicový cukr 1 PL
škrob 20 g
kukuřičný
žloutek 1 ks
máslo 150 g
změklého
griliáš 4 PL
jemně rozmixovaného či rozdrceného
moučkový cukr
podle chuti

1 Na KAKAOVÉ OŘECHY prosejte mouku, moučkový cukr a kakao na vál. Přidejte máslo, žloutky a ořechy a vypracujte těsto. Zabalené do fólie uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Troubu vyhřejte na 180°C. Kousek těsta vždy vmáčkněte do formičky na ořech a palcem vytvořte důlek na krém. Pečte cca 10–12 minut a zatepla vyklepněte z formiček. Nechte vychladnout. ‚Skořápky‘ ořechů můžete upéct i pár týdnů předem a uložit v suchu a chladu.

2 GRILIÁŠOVÝ KRÉM připravte maximálně až pár dnů před Vánocemi. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilkový lusk a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem i horké mléko. Nalijte vše zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a pak i griliáš. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

3 Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček. Ořechy slepujte připraveným krémem. Špičky ořechů můžete namočit do čokolády opatrně rozpuštěné nad vodní lázní. Nechte ztuhnout a hotové cukroví skladujte v lednici. Griliášový krém nemá tak dlouhou trvanlivost jako ty máslové. 

Jak na dokonalý griliáš

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit