
Kakaové ořechy s griliášovým krémem
Ze stejného těsta připravíte i pracny. Pečte je 15 minut a hned zahorka obalte ve vanilkovém moučkovém cukru.
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 25 g kakaa holandského typu
- 240 g másla, nakrájeného na kostičky
- 2 žloutky
- 120 g opražených, oloupaných a nastrouhaných lískových ořechů
- 200 g čokolády (tmavé nebo mléčné), na ozdobení (lze vynechat)
- 250 ml mléka
- 1/2 vanilkového lusku, podélně rozpůleného
- 1 lžíce krupicového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 žloutek
- 150 g másla, změklého
- 4 lžíce griliáše, jemně rozmixovaného či rozdrceného
- moučkový cukr podle chuti
NA KAKAOVÉ OŘECHY
NA GRILIÁŠOVÝ KRÉM
Příprava jídla
1 Na KAKAOVÉ OŘECHY prosejte mouku, moučkový cukr a kakao na vál. Přidejte máslo, žloutky a ořechy a vypracujte těsto. Zabalené do fólie uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Troubu vyhřejte na 180°C. Kousek těsta vždy vmáčkněte do formičky na ořech a palcem vytvořte důlek na krém. Pečte cca 10–12 minut a zatepla vyklepněte z formiček. Nechte vychladnout. ‚Skořápky‘ ořechů můžete upéct i pár týdnů předem a uložit v suchu a chladu.
2 GRILIÁŠOVÝ KRÉM připravte maximálně až pár dnů před Vánocemi. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilkový lusk a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem i horké mléko. Nalijte vše zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a pak i griliáš. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
3 Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček. Ořechy slepujte připraveným krémem. Špičky ořechů můžete namočit do čokolády opatrně rozpuštěné nad vodní lázní. Nechte ztuhnout a hotové cukroví skladujte v lednici. Griliášový krém nemá tak dlouhou trvanlivost jako ty máslové.
Přidat komentář