Při přípravě lineckého těsta se držte pravila raz, dva, tři (nebo také 1:2:3): K jednomu dílu cukru přidejte dva díly másla a tři díly mouky. Nezapomeňte ani na žloutky, které dodají těsto křehkost, citronovou kůru a mletou vanilku na ovonění.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
210
g
moučkový cukr
70
g
máslo
140
g
žloutek
2
ks
citronová kůra
1
ČL
jemně nastrouhaná
vanilka
1
špetka
mletá nebo pár zrníček z lusku
Postup
1
Mouku prosejte na vál, přidejte cukr, plátky másla, žloutky, citronovou kůru i vanilku.
2
Co nejrychleji zpracujte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
3
Takto připravené těsto můžete nechat v ledničce až 3 dny nebo ho zamrazit.
CO S TĚSTEM DÁLE?
- Troubu předehřejte na 175 °C, z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm.
- Vykrajovátky vypichujte tvary podle libosti – kolečka, hvězdičky, srdíčka nebo karty
- Polovina by měla mít uprostřed otvor (také libovolného tvaru).
- Nožem vykrájené cukroví přenášejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte asi 8 minut dozlatova.
- Plné tvary pečte na jednom plechu, ty s vykrojeným středem na druhém (budou se péct kratší dobu).
- Vychladlé cukroví slepujte džemem podle chuti a poprašte cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Využijte linecké těsto na maximum: Od slepované klasiky přes elegantní košíčky k jednoduchému cukroví, které stačí nakrájet(29 receptů )
- Hvězdy vánočního cukroví: Jak připravit dokonalé křehké linecké(17 receptů )
- Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo: Nejdůležitější je dokonalý poměr surovin(18 receptů )