0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecké těsto
ZDROJ: Didi Miam/Unasplash
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 dávku těsta

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2776 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 205 g
Tuky 182 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při přípravě lineckého těsta se držte pravila 1:2:3 (nebo také raz, dva, tři) – k jednomu dílu cukru přidejte dva díly másla a tři díly mouky. Nezapomeňte ani na žloutky, které dodají těsto křehkost a citronovou kůru a mletou vanilku na ovonění. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 210 g
moučkový cukr 70 g
ideálně vanilkový (tedy klasický smíchaný s trochou mleté vanilky)
máslo 140 g
žloutek 2 ks
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná

Postup

1

Mouku prosijte na vál, přidejte moučkový cukr, máslo, žloutky i citronovou kůru.

2

Co nejrychleji zpracujte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.

3

Takto připravené těsto můžete před dalším zpracováním v ledničce nechat až 3 dny nebo zamrazit. 

CO S TĚSTEM DÁLE?

  • Troubu předehřejte na 180 °C, z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm.
  • Vykrajovátky vypichujte tvary podle libosti – kolečka, hvězdičky, srdíčka...
  • Polovina by měla mít uprostřed otvor (také libovolného tvaru).
  • Nožem vykrájené cukroví přenášejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Pečte asi 6 minut dozlatova.
  • Plné tvary pečte na jednom plechu, ty s vykrojeným středem na druhém (budou se péct kratší dobu).
  • Vychladlé cukroví slepujte džemem podle chuti a poprašte cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit