Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Stříkané cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 75
Do 45 minut Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4821 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 371 g
Tuky 323 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné máslové sušenky namočené v čokoládě a obalené v oříšcích vykouzlí spokojený úsměv na tváři dětí i dospělých. Stříkané cukroví je rychlé na přípravu a podle typu zvolené násady můžete vyčarovat ty nejrůznější tvary – kolečka, esíčka nebo jednoduché banánky. Třené banánky jsou vděčné čajové pečivo, ale také patří na talířek mezi ostatní vánoční cukroví. Máslové stříkané cukroví namáčejte do čokolády, slepujte marmeládou nebo si ho vychutnejte jen tak. 

Suroviny

máslo 250 g
z velkých vajec
vyškrábnutá semínka
jemně nastrouhaná nebo sušená
sůl ¼ ČL
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
až 4 lžíce, podle potřeby
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
pistácie
blanšírované, sekané (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.

2

Máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Postupně do ní zašlehejte žloutky, vanilku a citronovou kůru. Šlehejte do té doby, dokud se cukr dokonale nerozpustí a nevznikne krásně hladká hmota.

3

Pak vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Je-li těsto příliš tuhé, postupně zapracujte mléko (nemusíte spotřebovat všechno).

4

Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou nebo strojek na maso s nástavcem na cukroví a na připravené plechy stříkejte tyčinky (věnečky, pusinky, esíčka...)

5

Dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, podle velikosti sušenek zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout.

6

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a potom v ní smočte konce upečeného vychladlého cukroví a posypte sekanými pistáciemi. Nechte dokonale zatuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Vyloupané nesolené pistácie povařte 2–3 minuty ve vroucí vodě se lžičkou jedlé sody. Pak je slijte, propláchněte, promněte, aby se zbavily slupek, a nasekejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

16.12.2018 08:09

Výborné cukroví, už peču druhou várku. Doma to mizí okamžitě. Cukroví je křehké a velice chutné. Stačí udělat menší proužky, zvětší se. Jen opatrně při namáčení , láme se. Dobrou chuť

Apetit magazín

Jak dobře připravit krkovici na gril?
  • Jak na to

Jak dobře připravit krkovici na gril?

Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
Broskve, nebo nektarinky?
  • Poradna

Broskve, nebo nektarinky?

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...