4.2 / 5. Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4702 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 356 g
Tuky 319 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné máslové sušenky namočené v čokoládě a obalené v oříšcích vykouzlí spokojený úsměv na tváři dětí i dospělých.

Suroviny

máslo 250 g
krupicový cukr 125 g
žloutek 2 ks
z velkých vajec
citronová kůra 0.5 ČL
jemně nastrouhaná nebo sušená
mouka pšeničná hladká 300 g
sůl 0.25 ČL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
mléko 4 PL
2–4 lžíce podle potřeby
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
pistácie
blanšírované, sekané (viz Něco navíc)

1 Troubu předehřejte na 180°C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.

2 Máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Postupně do ní zašlehejte žloutky, vanilku a citronovou kůru. Šlehejte do té doby, dokud se cukr dokonale nerozpustí a nevznikne krásně hladká hmota. Pak vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Je-li těsto příliš tuhé, postupně zapracujte mléko (nemusíte spotřebovat všechno). Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou nebo strojek na maso s nástavcem na cukroví a na připravené plechy stříkejte tyčinky (věnečky, pusinky, esíčka...)

3 Dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, podle velikosti sušenek zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout.

4 Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a potom v ní smočte konce upečeného vychladlého cukroví a posypte sekanými pistáciemi. Nechte dokonale zatuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Vyloupané nesolené pistácie povařte 2–3 minuty ve vroucí vodě se lžičkou jedlé sody. Pak je slijte, propláchněte, promněte, aby se zbavily slupek, a nasekejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

Zuzana Psíková

Výborné cukroví, už peču druhou várku. Doma to mizí okamžitě. Cukroví je křehké a velice chutné. Stačí udělat menší proužky, zvětší se. Jen opatrně při namáčení , láme se. Dobrou chuť

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit