Stříkané cukroví

Stříkané cukroví

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4745 kcal
Bílkoviny 86 g
Cukr 369 g
Tuky 312 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné máslové sušenky namočené v čokoládě a obalené v oříšcích vykouzlí spokojený úsměv na tváři dětí i dospělých.

Suroviny

máslo 250 g
krupicový cukr 125 g
žloutek 2 ks
z velkých vajec
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná nebo sušená
mouka pšeničná hladká 300 g
sůl 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mléko 2 PL
čokoláda 100 g
tmavá, nalámaná
pistácie
blanšírované, sekané

1 Troubu předehřejte na 180°C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.

2 Máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Postupně do ní zašlehejte žloutky, vanilku a citronovou kůru. Šlehejte do té doby, dokud se cukr dokonale nerozpustí a nevznikne krásně hladká hmota. Pak vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Je-li těsto příliš tuhé, postupně zapracujte mléko (nemusíte spotřebovat všechno). Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou nebo strojek na maso s nástavcem na cukroví a na připravené plechy stříkejte tyčinky (věnečky, pusinky, esíčka...)

3 Dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, podle velikosti sušenek zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout.

4 Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a potom v ní smočte konce upečeného vychladlého cukroví a posypte sekanými pistáciemi. Nechte dokonale zatuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Vyloupané nesolené pistácie povařte 2–3 minuty ve vroucí vodě se lžičkou jedlé sody. Pak je slijte, propláchněte, promněte, aby se zbavily slupek, a nasekejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Zuzana Psíková

Výborné cukroví, už peču druhou várku. Doma to mizí okamžitě. Cukroví je křehké a velice chutné. Stačí udělat menší proužky, zvětší se. Jen opatrně při namáčení , láme se. Dobrou chuť

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit