0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4702 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 356 g
Tuky 319 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné máslové sušenky namočené v čokoládě a obalené v oříšcích vykouzlí spokojený úsměv na tváři dětí i dospělých.

Suroviny

máslo 250 g
krupicový cukr 125 g
žloutek 2 ks
z velkých vajec
citronová kůra 0.5 ČL
jemně nastrouhaná nebo sušená
mouka pšeničná hladká 300 g
sůl 0.25 ČL
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
mléko 4 PL
2–4 lžíce podle potřeby
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
pistácie
blanšírované, sekané (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.

2

Máslo a cukr vyšlehejte do pěny. Postupně do ní zašlehejte žloutky, vanilku a citronovou kůru. Šlehejte do té doby, dokud se cukr dokonale nerozpustí a nevznikne krásně hladká hmota.

3

Pak vmíchejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Je-li těsto příliš tuhé, postupně zapracujte mléko (nemusíte spotřebovat všechno).

4

Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou nebo strojek na maso s nástavcem na cukroví a na připravené plechy stříkejte tyčinky (věnečky, pusinky, esíčka...)

5

Dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, podle velikosti sušenek zhruba 10–15 minut. Nechte vychladnout.

6

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a potom v ní smočte konce upečeného vychladlého cukroví a posypte sekanými pistáciemi. Nechte dokonale zatuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Vyloupané nesolené pistácie povařte 2–3 minuty ve vroucí vodě se lžičkou jedlé sody. Pak je slijte, propláchněte, promněte, aby se zbavily slupek, a nasekejte.

Související články

Dokonalé vánoční cukroví
  • Tipy a triky

Dokonalé vánoční cukroví

Proč vaše vanilkové rohlíčky nejsou nikdy tak křehké jako ty od babičky? Nejspíš proto, že je pekla už tolikrát, že si postupně osvojila všechny triky, jak na ně. Nejen babička, ale i my víme, co všechno rozhoduje o tom, jaké cukroví letos...
Aby cukroví zůstalo křehké
  • Tipy a triky

Aby cukroví zůstalo křehké

Chcete upéci cukroví v časovém předstihu a bojíte se, že do Vánoc ztratí svou křehkost? Zkuste fígl s jablkem!   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Komentáře

Zuzana Psíková

Výborné cukroví, už peču druhou várku. Doma to mizí okamžitě. Cukroví je křehké a velice chutné. Stačí udělat menší proužky, zvětší se. Jen opatrně při namáčení , láme se. Dobrou chuť

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit