Karamelový svařák

Karamelový svařák
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelový svařák

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Na 2 litry

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4376 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 589 g
Tuky 5 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednou jsme ho náhodně ochutnali v cukrárně U Modrého orla, vymámili z obsluhy recept a od té doby svařák nepijeme jinak!

Suroviny

třtinový cukr 500 g
brandy 200 ml
nebo kvalitní rum či jiný destilát
skořice 8 svitků
hřebíček 1 ČL
badyán 6 hvězdiček
jablko 1 ks
zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
citron 1 ks
oloupaný a nakrájený na tenké plátky
pomeranč 1 ks
oloupaný a nakrájený na tenké plátky
víno červené 2 l

1 Do hrnce se silným dnem nasypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Zalijte jej destilátem, přidejte koření a pomalu vařte 10 minut nebo než se karamel dokonale rozpustí.

2 Do vroucí směsi vložte ovoce a nechte ještě 20 minut pomalu vařit. Potom odstavte a nechte stát do druhého dne.

3 Druhý den směs ohřejte, přilijte do ní víno a přiveďte téměř k varu – už ale nevařte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit