Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Amuse bouche, to je pohlazení po jazyku v jednom soustu

amuse bouche
ZDROJ: Farhad Ibrahimzade/Unsplash
sdílet:

Termín „amuse bouche“ ve francouzštině doslova znamená „potěšení pro ústa“. Jde o je velmi malý pokrm, jehož účelem je nabudit chuťové pohárky na další chody. Co všechno se za pojmem skrývá a v jakých variantách si můžete předkrm doma připravit?

Amuse bouche má podobu chuťovky či jednohubky, která je často podávána jako pozornost podniku. Může jít o cokoliv od kousku chleba se solí po sofistikované komplexní drobné jídlo mnoha barev, tvarů i skupenství.

Podpis podniku či šéfkuchaře

Tento chod si obvykle host neobjednává sám, ale jedná se o výběr samotného šéfkuchaře. Ten si tak někdy testuje jídlo, které se chystá v budoucnu zařadit do menu, nebo se snaží ukázat svůj osobitý styl.

  • Může se jednat o pokrm postavený na cenově či místně méně dostupné (a tím vzácnější) ingredienci např. lanýže, kaviár apod.
  • Předkrm někdy funguje jako tzv. signature dish šéfkuchaře nebo samotné restaurace.
  • V tomto mini jídle se mohou odrážet aktuální sezónní suroviny.
  • Může ale také jít o naprosto běžné suroviny v netradiční úpravě. V luxusních či fine diningových restauracích se při přípravě amuse bouche někdy využívá postupů molekulární gastronomie (změny skupenství apod.).
  • Italské restaurace si obvykle drží styl a nabízejí jednoduché a tradiční pokrmy avšak vždy ve špičkové kvalitě (např. olivový olej či pomazánka a pečivem).
  • Ve Španělku se často jedná o tzv. tapas: talíř s olivami, sušenými rajčaty a typickými uzeninami, kdy si každý z hostů nabídne, na co má zrovna chuť.

Rekvizity důležité k představení

Předkrm amuse bouche je pozorností, jehož velikost by měla odpovídat jednomu soustu. Kuchař má tedy poměrně omezený prostor. Zajímavý na amuse bouche však není pouze obsah, ale i forma. Své dokáže udělat i nádobí. Speciální miniaturní talířky a misky všech tvarů nebo polévky podávané ve skleničkách velikosti malých panáků, které vypijete kovovým nebo bambusovým brčkem.

  • Tradiční jsou speciální nádoby na amuse bouche ve tvaru lžičky, se kterými se můžete běžně setkat na rautových stolech.

Amuse bouche u vás doma

Chcete-li si připravit amuse bouche doma, máme pro vás pár tipů, díky nimž zaručeně zabodujete:

  • Buďte odvážní a klidně se pusťte do práce se surovinou, kterou neznáte. I pro vás to pak bude opravdový zážitek. Co si vyzkoušet třeba svatojakubské mušle?
  • Vsaďte na barvyZelené avokádo, růžový zázvor, černá čočka – to všechno klidně společně na jednom talíři!
  • Další možností jsou mořské ryby, tygří krevety nebo kousek vyzrálého hovězího steaku musí obměkčit každého. Co třeba marinovaný losos s červenou řepou?
  • Zelenina a ovoce vynikne ve spojení se sýry jako třeba zralé fíky s prvotřídní mozzarellou.
  • Efektně působí jádra granátových jablek, například na lilkovém baba ganuš.
  • Inspiraci hledejte i v receptech cizokrajných národních kuchyní. Izraelské nebo libanonské speciality vás jistě dokážou inspirovat k originální kombinaci chutí.
Zdroje informací: Michelin, Britannica, časopis Apetit
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč