Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatojakubské mušle s houbami & špenátovou omáčkou

Svatojakubské mušle s houbami & špenátovou omáčkou

2.8/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3114 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 18 g
Tuky 284 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm, se kterým ohromíte při jakékoliv slavnostní příležitosti od Valentýna až po Vánoce.

Suroviny

houby 100 g
pevné, na plátky
listový, čerstvý, propláchlý, spařený horkou vodou
olej 2 PL
nejlépe podzemnicový
hřebenatky 6 ks
svatojakubské, větší, oloupané, očištěné
sůl
pepř

Postup

1

V pánvi rozpusťte oříšek másla a osmahněte na něm houby. Opékejte je dvě nebo tři minuty a pak přidejte špenát. Na vysokém plameni míchejte minutu. Pak houby se špenátem přesuňte do cedníku a nad miskou nechte okapat. Šťávu, kterou špenát s houbami pustí, nevylévejte, budete ji potřebovat.

2

V další pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm osmahněte svatojakubky. Nechte je pár minut opékat, aniž byste s nimi hýbali. Pak k nim přidejte máslo, obraťte je, osolte a opepřete a polévejte rozpuštěným máslem. Ještě chvíli nechte na ohni, aby byly propečené.

3

Mezitím vraťte do druhé pánve odkapanou špenátovou šťávu, zahřejte, přidejte zbytek másla, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Špenát naaranžujte na talíře, navrch dejte mušle a zalijte špenátovou omáčkou. Podávejte jako předkrm.

něco navíc:
Svatojakubky solte až poté, co je osmahnete – budou šťavnatější. Do špenátu můžete přidat sekaná čerstvá nebo sušená rajčata, do omáčky kapku citronové nebo limetkové šťávy a muškátový oříšek můžete nahradit lžičkou hrubozrnné hořčice.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...