Předkrm, se kterým ohromíte při jakékoliv slavnostní příležitosti od Valentýna až po Vánoce.
Postup
V pánvi rozpusťte oříšek másla a osmahněte na něm houby. Opékejte je dvě nebo tři minuty a pak přidejte špenát. Na vysokém plameni míchejte minutu. Pak houby se špenátem přesuňte do cedníku a nad miskou nechte okapat. Šťávu, kterou špenát s houbami pustí, nevylévejte, budete ji potřebovat.
V další pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm osmahněte svatojakubky. Nechte je pár minut opékat, aniž byste s nimi hýbali. Pak k nim přidejte máslo, obraťte je, osolte a opepřete a polévejte rozpuštěným máslem. Ještě chvíli nechte na ohni, aby byly propečené.
Mezitím vraťte do druhé pánve odkapanou špenátovou šťávu, zahřejte, přidejte zbytek másla, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Špenát naaranžujte na talíře, navrch dejte mušle a zalijte špenátovou omáčkou. Podávejte jako předkrm.
něco navíc:
Svatojakubky solte až poté, co je osmahnete – budou šťavnatější. Do špenátu můžete přidat sekaná čerstvá nebo sušená rajčata, do omáčky kapku citronové nebo limetkové šťávy a muškátový oříšek můžete nahradit lžičkou hrubozrnné hořčice.