0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatojakubské mušle s houbami & špenátovou omáčkou

Svatojakubské mušle s houbami & špenátovou omáčkou

3.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3114 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 18 g
Tuky 284 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předkrm, se kterým ohromíte při jakékoliv slavnostní příležitosti od Valentýna až po Vánoce.

Suroviny

máslo 3
houby 100 g
pevné, na plátky
špenát 100 g
listový, čerstvý, propláchlý, spařený horkou vodou
olej 2 PL
nejlépe podzemnicový
hřebenatky 6 ks
svatojakubské, větší, oloupané, očištěné
sůl
pepř
muškátový oříšek
nastrouhaný

1 V pánvi rozpusťte oříšek másla a osmahněte na něm houby. Opékejte je dvě nebo tři minuty a pak přidejte špenát. Na vysokém plameni míchejte minutu. Pak houby se špenátem přesuňte do cedníku a nad miskou nechte okapat. Šťávu, kterou špenát s houbami pustí, nevylévejte, budete ji potřebovat.

2 V další pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm osmahněte svatojakubky. Nechte je pár minut opékat, aniž byste s nimi hýbali. Pak k nim přidejte máslo, obraťte je, osolte a opepřete a polévejte rozpuštěným máslem. Ještě chvíli nechte na ohni, aby byly propečené.

3 Mezitím vraťte do druhé pánve odkapanou špenátovou šťávu, zahřejte, přidejte zbytek másla, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Špenát naaranžujte na talíře, navrch dejte mušle a zalijte špenátovou omáčkou. Podávejte jako předkrm.

něco navíc:
Svatojakubky solte až poté, co je osmahnete – budou šťavnatější. Do špenátu můžete přidat sekaná čerstvá nebo sušená rajčata, do omáčky kapku citronové nebo limetkové šťávy a muškátový oříšek můžete nahradit lžičkou hrubozrnné hořčice.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit