Svatojakubské mušle s houbami & špenátovou omáčkou

Svatojakubské mušle s houbami & špenátovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3114 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 18 g
Tuky 284 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Předkrm, se kterým ohromíte při jakékoliv slavnostní příležitosti od Valentýna až po Vánoce.

Suroviny

máslo 3
houby 100 g
pevné, na plátky
špenát 100 g
listový, čerstvý, propláchlý, spařený horkou vodou
olej 2 PL
nejlépe podzemnicový
hřebenatky 6 ks
svatojakubské, větší, oloupané, očištěné
sůl
pepř
muškátový oříšek
nastrouhaný

V pánvi rozpusťte oříšek másla a osmahněte na něm houby. Opékejte je dvě nebo tři minuty a pak přidejte špenát. Na vysokém plameni míchejte minutu. Pak houby se špenátem přesuňte do cedníku a nad miskou nechte okapat. Šťávu, kterou špenát s houbami pustí, nevylévejte, budete ji potřebovat.

V další pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm osmahněte svatojakubky. Nechte je pár minut opékat, aniž byste s nimi hýbali. Pak k nim přidejte máslo, obraťte je, osolte a opepřete a polévejte rozpuštěným máslem. Ještě chvíli nechte na ohni, aby byly propečené.

Mezitím vraťte do druhé pánve odkapanou špenátovou šťávu, zahřejte, přidejte zbytek másla, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Špenát naaranžujte na talíře, navrch dejte mušle a zalijte špenátovou omáčkou. Podávejte jako předkrm.

něco navíc:
Svatojakubky solte až poté, co je osmahnete – budou šťavnatější. Do špenátu můžete přidat sekaná čerstvá nebo sušená rajčata, do omáčky kapku citronové nebo limetkové šťávy a muškátový oříšek můžete nahradit lžičkou hrubozrnné hořčice.


Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit