Lilkový baba ganuš

Lilkový baba ganuš

4.4 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 349 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 40 g
Tuky 14 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Aby byl dip jemnější, dávám do něj pečený česnek místo čerstvého a někdy místo jogurtu použiju zakysanou smetanu,“ prozrazuje Tomáš. Jeho baba ganoush je prostě skvělý!

Suroviny

lilek 2 ks
česnek 1
citron 1 ks
z 1/2 šťáva, 1/2 na klínky k podávání
jogurt řeckého typu 2 PL
petrželka hrst
nasekaná
sůl a pepř
olivový olej extra panenský 1 PL
pita
k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Lilky na několika místech propíchejte vidličkou a dejte je péct na 45–50 minut. Palici česneku příčně rozřízněte, obě půlky zabalte do alobalu a dejte je na poslední půlhodinu péct k lilku.

2 Horké lilky na chvilku zabalte do fólie a nechte odpočinout. Pak je podélně rozřízněte a vydlabejte z nich dužinu, stejně jako z česneku.

3 Zchladlou dužinu z lilku promíchejte s pečeným vymačkaným česnekem, citronovou šťávou, jogurtem a petrželkou, osolte a opepřete a na talířích nebo v misce zakapejte olejem. Podávejte s chlebem pita a klínky citronu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit