Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilkový baba ganuš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 20
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 297 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 30 g
Tuky 14 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Aby byl dip jemnější, dávám do něj pečený česnek místo čerstvého a někdy místo jogurtu použiju zakysanou smetanu,“ prozrazuje Tomáš. Jeho recept na baba ganoush je prostě skvělý!

Suroviny

lilek 2 ks
středně velký
česnek 1 palice
malá
z 1/2 šťáva, 1/2 na klínky k podávání
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl a pepř
olivový olej extra panenský 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky na několika místech propíchejte vidličkou a dejte je péct na 45–50 minut. Palici česneku příčně rozřízněte, obě půlky zabalte do alobalu a dejte je na poslední půlhodinu péct k lilku.

2

Horké lilky na chvilku zabalte do fólie a nechte odpočinout. Pak je podélně rozřízněte a vydlabejte z nich dužinu, stejně jako z česneku.

3

Zchladlou dužinu z lilku promíchejte s pečeným vymačkaným česnekem, citronovou šťávou, jogurtem a petrželkou, osolte a opepřete a na talířích nebo v misce zakapejte olejem. Hotový baba ganuš podávejte s chlebem pita a klínky citronu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...