Libanonská musaka

Libanonská musaka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1039 kcal
Bílkoviny 13 g
Cukr 126 g
Tuky 35 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se známou řeckou musakou nemá mnoho společného, snad jen že hlavní roli hraje lilek. Skvělá je teplá, ale i zastudena – právě tak ji totiž nejraději jedí v arabských zemích. 

Suroviny

lilek 1 kg
malé puky, na listy a na silnější proužky
olivový olej 2.5 PL
+ na potření lilků
sůl
rajčata 1.5 kg
lze nahradit 2 konzervami sterilovaných
cibule 2 ks
nahrubo
česnek 5 stroužek
nahrubo
máta 1 PL
sušená (viz Něco navíc)
400 g
konzerva cizrny slitá, propláchnutá
rajčatový protlak 1 PL
1 ČL
uzená paprika mletá
chilli sušené
pořádná špetka mletého, nemusí být
pita
k podávání
feta
k podávání

1 Troubu předehřejte na 200°C. Lilky nedbale oloupejte tak, aby byly ‚pruhované‘, a nakrájejte je na větší kusy zhruba o velikosti 7 cm. Kusy lilku potřete olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech nebo do nízkého pekáčku. Vložte do rozpálené trouby a zhruba 20 minut pečte, až bude lilek zlatavý a opečený. Během pečení párkrát promíchejte. 

2 Zatímco se lilek peče, nařízněte vršek rajčat do kříže a spařte je vroucí vodou, pak je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky. (Nebo použijte jednodušší metodu: Rajčata rozpulte a na hrubém struhadle je vystrouhejte ze slupky – ta vám pak zůstane prázdná v ruce.)

3 V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm zvolna cibuli, až zprůsvitní. Přidejte nasekaný česnek, sušenou mátu a okapanou cizrnu. Společně chvilku opékejte, pak přidejte rajčatový protlak, rajčata s veškerou jejich šťávou (nebo použijte konzervovaná) a uzenou papriku. Osolte a přidejte chilli, pokud chcete pokrm mírně pikantní. Přilijte trochu vody a přiveďte k varu.

4 Vyndejte lilek z trouby a přidejte jej také do hrnce. Ztlumte teplotu a vařte odkryté společně 25 minut, až omáčka trochu zhoustne. Pokud je naopak hustá moc, zřeďte ji ještě troškou vody.

5 Podávejte s chlebem pita, ale pokud chcete, můžete i s rýží, ideální je basmati. Další bílkoviny dodá feta – podávejte ji v mističce vedle a nechte stolovníky, ať si podle chuti musaku posypou.

NĚCO NAVÍC
Podle arabské tradice patří do pokrmu sušená máta. Ta je však podstatně výraznější než čerstvá a pro evropské chuťové buňky může být až příliš intenzivně mentolová. Pokud si nejste mátou jisti, použijte nasekanou čerstvou a pokrm jí jen posypte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit