
Libanonská musaka
Se známou řeckou musakou nemá mnoho společného, snad jen že hlavní roli hraje lilek. Skvělá je teplá, ale i zastudena – právě tak ji totiž nejraději jedí v arabských zemích.
Ingredience
- 1 kg malých lilků
- 2,5 lžíce olivového oleje + další na potření lilků
- sůl
- 1,5kg rajčat (nebo 2 konzervy sterilovaných)
- 2 cibule, nakrájené nahrubo
- 5 stroužků česneku, nakrájených nahrubo
- 1 lžíce sušené máty (viz Něco navíc)
- 400 g konzerva cizrny, slitá a propláchnutá
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté uzené papriky
- pořádná špetka mletého chilli (nemusí být)
- chléb pita a sýr feta k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Lilky nedbale oloupejte tak, aby byly ‚pruhované‘, a nakrájejte je na větší kusy zhruba o velikosti 7 cm. Kusy lilku potřete olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech nebo do nízkého pekáčku. Vložte do rozpálené trouby a zhruba 20 minut pečte, až bude lilek zlatavý a opečený. Během pečení párkrát promíchejte.
2 Zatímco se lilek peče, nařízněte vršek rajčat do kříže a spařte je vroucí vodou, pak je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky. (Nebo použijte jednodušší metodu: Rajčata rozpulte a na hrubém struhadle je vystrouhejte ze slupky – ta vám pak zůstane prázdná v ruce.)
3 V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm zvolna cibuli, až zprůsvitní. Přidejte nasekaný česnek, sušenou mátu a okapanou cizrnu. Společně chvilku opékejte, pak přidejte rajčatový protlak, rajčata s veškerou jejich šťávou (nebo použijte konzervovaná) a uzenou papriku. Osolte a přidejte chilli, pokud chcete pokrm mírně pikantní. Přilijte trochu vody a přiveďte k varu.
4 Vyndejte lilek z trouby a přidejte jej také do hrnce. Ztlumte teplotu a vařte odkryté společně 25 minut, až omáčka trochu zhoustne. Pokud je naopak hustá moc, zřeďte ji ještě troškou vody.
5 Podávejte s chlebem pita, ale pokud chcete, můžete i s rýží, ideální je basmati. Další bílkoviny dodá feta – podávejte ji v mističce vedle a nechte stolovníky, ať si podle chuti musaku posypou.
NĚCO NAVÍC
Podle arabské tradice patří do pokrmu sušená máta. Ta je však podstatně výraznější než čerstvá a pro evropské chuťové buňky může být až příliš intenzivně mentolová. Pokud si nejste mátou jisti, použijte nasekanou čerstvou a pokrm jí jen posypte.
Přidat komentář