Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Libanonská musaka

Se známou řeckou musakou nemá mnoho společného, snad jen že hlavní roli hraje lilek. Skvělá je teplá, ale i zastudena – právě tak ji totiž nejraději jedí v arabských zemích. 

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT35M
Vaření 0:35
Zelenina Ostatní

Ingredience

    • 1 kg malých lilků
    • 2,5 lžíce olivového oleje + další na potření lilků
    • sůl
    • 1,5kg rajčat (nebo 2 konzervy sterilovaných)
    • 2 cibule, nakrájené nahrubo
    • 5 stroužků česneku, nakrájených nahrubo
    • 1 lžíce sušené máty (viz Něco navíc)
    • 400 g konzerva cizrny, slitá a propláchnutá
    • 1 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • pořádná špetka mletého chilli (nemusí být)
    • chléb pita a sýr feta k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Lilky nedbale oloupejte tak, aby byly ‚pruhované‘, a nakrájejte je na větší kusy zhruba o velikosti 7 cm. Kusy lilku potřete olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech nebo do nízkého pekáčku. Vložte do rozpálené trouby a zhruba 20 minut pečte, až bude lilek zlatavý a opečený. Během pečení párkrát promíchejte. 

2 Zatímco se lilek peče, nařízněte vršek rajčat do kříže a spařte je vroucí vodou, pak je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky. (Nebo použijte jednodušší metodu: Rajčata rozpulte a na hrubém struhadle je vystrouhejte ze slupky – ta vám pak zůstane prázdná v ruce.)

3 V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm zvolna cibuli, až zprůsvitní. Přidejte nasekaný česnek, sušenou mátu a okapanou cizrnu. Společně chvilku opékejte, pak přidejte rajčatový protlak, rajčata s veškerou jejich šťávou (nebo použijte konzervovaná) a uzenou papriku. Osolte a přidejte chilli, pokud chcete pokrm mírně pikantní. Přilijte trochu vody a přiveďte k varu.

4 Vyndejte lilek z trouby a přidejte jej také do hrnce. Ztlumte teplotu a vařte odkryté společně 25 minut, až omáčka trochu zhoustne. Pokud je naopak hustá moc, zřeďte ji ještě troškou vody.

5 Podávejte s chlebem pita, ale pokud chcete, můžete i s rýží, ideální je basmati. Další bílkoviny dodá feta – podávejte ji v mističce vedle a nechte stolovníky, ať si podle chuti musaku posypou.

NĚCO NAVÍC
Podle arabské tradice patří do pokrmu sušená máta. Ta je však podstatně výraznější než čerstvá a pro evropské chuťové buňky může být až příliš intenzivně mentolová. Pokud si nejste mátou jisti, použijte nasekanou čerstvou a pokrm jí jen posypte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cuketová koprová polévka

Vietnamské vepřové v salátu

Rybí burger s kaparovou majonézou a rukolou

Kuře po zahradnicku

REKLAMA

Přidat komentář