Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Libanonská musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2419 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 327 g
Tuky 55 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se známou řeckou musakou nemá mnoho společného, snad jen že hlavní roli hraje lilek. Skvělá je teplá, ale i zastudena – právě tak ji totiž nejraději jedí v arabských zemích. 

Suroviny

lilek 1 kg
malé lilky
olivový olej 2,5 PL
+ na potření lilků
sůl
rajče 1,5 kg
lze nahradit 2 konzervami sterilovaných
nahrubo
česnek 5 stroužků
nahrubo
máta 1 PL
sušená (viz Něco navíc)
cizrna 400 g
konzerva – slitá a propláchnutá
paprika mletá uzená 1 ČL
chilli sušené 1 špetka
mleté, nemusí být
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Lilky nedbale oloupejte tak, aby byly ‚pruhované‘, a nakrájejte je na větší kusy zhruba o velikosti 7 cm. Kusy lilku potřete olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech nebo do nízkého pekáčku. Vložte do rozpálené trouby a zhruba 20 minut pečte, až bude lilek zlatavý a opečený. Během pečení párkrát promíchejte. 

2

Zatímco se lilek peče, nařízněte vršek rajčat do kříže a spařte je vroucí vodou, pak je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky. (Nebo použijte jednodušší metodu: Rajčata rozpulte a na hrubém struhadle je vystrouhejte ze slupky – ta vám pak zůstane prázdná v ruce.)

3

V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm zvolna cibuli, až zprůsvitní. Přidejte nasekaný česnek, sušenou mátu a okapanou cizrnu. Společně chvilku opékejte, pak přidejte rajčatový protlak, rajčata s veškerou jejich šťávou (nebo použijte konzervovaná) a uzenou papriku. Osolte a přidejte chilli, pokud chcete pokrm mírně pikantní. Přilijte trochu vody a přiveďte k varu.

4

Vyndejte lilek z trouby a přidejte jej také do hrnce. Ztlumte teplotu a vařte odkryté společně 25 minut, až omáčka trochu zhoustne. Pokud je naopak hustá moc, zřeďte ji ještě troškou vody.

5

Podávejte s chlebem pita, ale pokud chcete, můžete i s rýží, ideální je basmati. Další bílkoviny dodá feta – podávejte ji v mističce vedle a nechte stolovníky, ať si podle chuti musaku posypou.

NĚCO NAVÍC
Podle arabské tradice patří do pokrmu sušená máta. Ta je však podstatně výraznější než čerstvá a pro evropské chuťové buňky může být až příliš intenzivně mentolová. Pokud si nejste mátou jisti, použijte nasekanou čerstvou a pokrm jí jen posypte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč