Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Libanonská musaka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2419 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 327 g
Tuky 55 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se známou řeckou musakou nemá mnoho společného, snad jen že hlavní roli hraje lilek. Skvělá je teplá, ale i zastudena – právě tak ji totiž nejraději jedí v arabských zemích. 

Suroviny

lilek 1 kg
malé lilky
olivový olej 2,5 PL
+ na potření lilků
sůl
rajče 1,5 kg
lze nahradit 2 konzervami sterilovaných
nahrubo
česnek 5 stroužků
nahrubo
máta 1 PL
sušená (viz Něco navíc)
cizrna 400 g
konzerva – slitá a propláchnutá
paprika mletá uzená 1 ČL
chilli sušené 1 špetka
mleté, nemusí být
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Lilky nedbale oloupejte tak, aby byly ‚pruhované‘, a nakrájejte je na větší kusy zhruba o velikosti 7 cm. Kusy lilku potřete olejem a rozložte v jedné vrstvě na plech nebo do nízkého pekáčku. Vložte do rozpálené trouby a zhruba 20 minut pečte, až bude lilek zlatavý a opečený. Během pečení párkrát promíchejte. 

2

Zatímco se lilek peče, nařízněte vršek rajčat do kříže a spařte je vroucí vodou, pak je zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kousky. (Nebo použijte jednodušší metodu: Rajčata rozpulte a na hrubém struhadle je vystrouhejte ze slupky – ta vám pak zůstane prázdná v ruce.)

3

V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm zvolna cibuli, až zprůsvitní. Přidejte nasekaný česnek, sušenou mátu a okapanou cizrnu. Společně chvilku opékejte, pak přidejte rajčatový protlak, rajčata s veškerou jejich šťávou (nebo použijte konzervovaná) a uzenou papriku. Osolte a přidejte chilli, pokud chcete pokrm mírně pikantní. Přilijte trochu vody a přiveďte k varu.

4

Vyndejte lilek z trouby a přidejte jej také do hrnce. Ztlumte teplotu a vařte odkryté společně 25 minut, až omáčka trochu zhoustne. Pokud je naopak hustá moc, zřeďte ji ještě troškou vody.

5

Podávejte s chlebem pita, ale pokud chcete, můžete i s rýží, ideální je basmati. Další bílkoviny dodá feta – podávejte ji v mističce vedle a nechte stolovníky, ať si podle chuti musaku posypou.

NĚCO NAVÍC
Podle arabské tradice patří do pokrmu sušená máta. Ta je však podstatně výraznější než čerstvá a pro evropské chuťové buňky může být až příliš intenzivně mentolová. Pokud si nejste mátou jisti, použijte nasekanou čerstvou a pokrm jí jen posypte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín