0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marinovaný losos v červené řepě

Marinovaný losos v červené řepě

4.6 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1432 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 259 g
Tuky 20 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Marináda z červené řepy dodá rybě nejen skvělou chuť, ale i nádhernou barvu. Kůže na spodní straně zajistí, že marináda zbarvuje maso efektně odshora .

Suroviny

losos 1 filet
s kůží, čerstvý (asi 900g)
červená řepa 2 ks
větší
sůl mořská 150 g
krupicový cukr 150 g
pepř mletý 2 PL
čerstvě drcený
3 ks
jalovčinka drcené
bobkový list 1 ks
nadrcený či umletý
estragon 1 ČL
kopr 150 g
čerstvý
citron
opečená bageta, snítky kopru, crème fraîche a pár kapek olivového oleje k podávání

1 Filet začistěte a položte kůží dolů do pekáčku či zapékací mísy. Oloupejte a nastrouhejte řepy (vezměte si gumové rukavice, jinak budete mít červené ruce). Koření podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Nasekejte polovinu kopru a pak ho smíchejte s kořením, solí, cukrem a řepou.

2 Naneste marinovací směs na lososa, rovnoměrně rozprostřete a překryjte fólií či alobalem. Zatižte prkénkem nebo pekáčkem se zátěží. Uložte na dva dny do lednice.

3 Z marinovaného lososa setřete všechnu řepu s kořením a filet opláchněte pod studenou vodou a osušte. Odstraňte kůži – můžete ji seříznout nožem, ale jde to snadno i rukou; prsty přidržujte maso.

4 Filet posypte zbylým sekaným koprem a pevně zabalte do fólie a dejte znovu na 2–8 hodin do chladu. Před podáváním krájejte na tenké plátky a podávejte s klínky citronu, snítkami kopru, několika kapkami olivového oleje, crème fraîche a pečivem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte jako předkrm nebo studenou večeři třeba s okurkovým salátem. Lososa můžete doplnit crème fraîche nebo vaší oblíbenou studenou omáčkou či dresinkem (na hořčično-koprový dresink smíchejte 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit