0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marinovaný losos v červené řepě

Marinovaný losos v červené řepě

4.4/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1432 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 259 g
Tuky 20 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Marináda z červené řepy dodá rybě nejen skvělou chuť, ale i nádhernou barvu. Kůže na spodní straně zajistí, že marináda zbarvuje maso efektně odshora .

Suroviny

losos 1 filet
s kůží, čerstvý (asi 900g)
větší
sůl mořská 150 g
krupicový cukr 150 g
pepř mletý 2 PL
čerstvě drcený
3 ks
jalovčinka drcené
bobkový list 1 ks
nadrcený či umletý
estragon 1 ČL
kopr 150 g
čerstvý
opečená bageta, snítky kopru, crème fraîche a pár kapek olivového oleje k podávání

Postup

1

Filet začistěte a položte kůží dolů do pekáčku či zapékací mísy. Oloupejte a nastrouhejte řepy (vezměte si gumové rukavice, jinak budete mít červené ruce). Koření podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte. Nasekejte polovinu kopru a pak ho smíchejte s kořením, solí, cukrem a řepou.

2

Naneste marinovací směs na lososa, rovnoměrně rozprostřete a překryjte fólií či alobalem. Zatižte prkénkem nebo pekáčkem se zátěží. Uložte na dva dny do lednice.

3

Z marinovaného lososa setřete všechnu řepu s kořením a filet opláchněte pod studenou vodou a osušte. Odstraňte kůži – můžete ji seříznout nožem, ale jde to snadno i rukou; prsty přidržujte maso.

4

Filet posypte zbylým sekaným koprem a pevně zabalte do fólie a dejte znovu na 2–8 hodin do chladu. Před podáváním krájejte na tenké plátky a podávejte s klínky citronu, snítkami kopru, několika kapkami olivového oleje, crème fraîche a pečivem.

NĚCO NAVÍC
Podávejte jako předkrm nebo studenou večeři třeba s okurkovým salátem. Lososa můžete doplnit crème fraîche nebo vaší oblíbenou studenou omáčkou či dresinkem (na hořčično-koprový dresink smíchejte 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru).

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín