Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chalva: Nejstarší turecký dezert, který se vyráběl i v Československu

Vanilková halva
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Sladkou pochoutku z tahini pasty a cukerného roztoku si většinou dopřejeme na letní dovolené v Řecku nebo v Turecku. Typický je pro ni nenápadný vzhled a výrazná chuť sezamu nebo jiných semínek. Pokud chalva patří mezi vaše oblíbené dezerty, máme pro vás dobrou zprávu. Zvládnete ji připravit i doma. 

Tradiční chalva, nebo také halva či helva, získala svůj název právě díky svým chuťovým vlastnostem. Je totiž opravdu velmi sladká (arabsky hilwa). Původně orientální pokrm se brzy rozšířil nejen na Balkán, ale také do východní Evropy.

  • První recepty na chalvu najdeme už v arabských textech ze 13. století.
  • Chalva se na začátku 20. století hojně vyráběla také v Československu, kde patřila mezi oblíbené dobroty na jarmarcích a poutích. Během druhé světové války byla její výroba zastavena a dosud nebyla plně obnovena.

Chalva a její složení 

Sladkost, kterou známe z jihu Evropy a Turecka, se vyrábí z opražených sezamových semínek rozemletých na pastu (tahini). Sezam je typickou základní surovinou pro přípravu chalvy, ale lze ho nahradit i jinými semínky, například slunečnicovými. Ve východní Evropě se chalva připravuje právě z mletých slunečnicových semínek.  

  • Tahini pasta patří mezi základní složky středomořské a blízkovýchodní kuchyně. Používá se k přípravě hummusu, salátových dresinků a dipů.

Kromě tahini pasty se do klasické chalvy přidává také cukrový sirup nebo med. Cukráři chalvu často dochucují vanilkou, čokoládou, pistáciemi nebo lískovými oříšky (pro větší křupavost). Někteří nedají dopustit ani na sušené ovoce nebo na přidání vaječného bílku, aby byla výsledná chalva křehčí a chutnější. 

Chalva a její podoby

Řecká a turecká chalva má spíše drobivou a tužší konzistenci. Existuje ale také jihoasijská varianta nazývaná halwa. Ta se vyrábí z rýže nebo semolinové krupice, přidává se do ní mléko, případně mrkev, rozinky, banány nebo jiné ovoce. Tato halwa pak připomíná spíše pudink nebo nákyp. 

Recept na domácí chalvu 

Zajímá vás, jak si chalvu připravit doma? Připravili jsme pro vás jednoduchý hrnkový recept podle americké vzdělávací platformy MasterClass. Počítejte s 30 minutami práce. 

Budete potřebovat: 

  • tahini 1 a ½ hrnku 
  • vanilkový extrakt 1 čajová lžička 
  • krupicový cukr 1 a ½ hrnku 
  • voda ½ hrnku 
  • pistácie ½ hrnku 
  • nesolené, nasekané 

Postup přípravy

  1. Formu na biskupský chlebíček potřete olejem a vyložte pečicím papírem. 
  2. V malém hrnci na mírném ohni přiveďte cukr a vodu k varu. Vařte za stálého míchání asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. 
  3. Mezitím smíchejte tahini a vanilkový extrakt v žáruvzdorné misce. 
  4. Zvyšte plamen na střední teplotu a pokračujte ve vaření, dokud směs nedosáhne 120 °C (použijte kuchyňský teploměr). Směs opatrně nalijte do misky s tahini a intenzivně míchejte, dokud nebude chalva lesklá a hladká. 
  5. Přidejte nasekané pistácie a dobře promíchejte. 
  6. Směs nalijte do připravené chlebíčkové formy a povrch uhlaďte. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do lednice minimálně na 24, klidně až na 48 hodin. Podávejte nakrájené na obdélníky. 

Zdroje informací: JímeTo, Britannica, TimesOfIndia, Mashed

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín