Koláč se špenátem na způsob spanakopity

Koláč se špenátem na způsob spanakopity
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč se špenátem na způsob spanakopity

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3826 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 309 g
Tuky 176 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vykročte ze zajetých kolejí a připravte rodině k večeři efektní slaný koláč je inpirovaný řeckou spanakopitou. Uvidíte, že s touto specialitou skládající se z mnoha křupavých vrstviček filo těsta a náplně ze špenátu a sýra sklidíte velký úspěch. 

Suroviny

filo těsto 450 g
1 balení (viz Něco navíc)
máslo 100 g
rozpuštěné
ořechy 1 hrst
směs
semínka 1 hrst
směs
salát
listový, se zálivkou z olivového oleje a bílého vinného octa k podávání
Na náplň
vejce 2 ks
jogurt řeckého typu 400 g
balkánský sýr 200 g
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný, lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
mražený listový špenát 600 g
rozmrzlý a vykapaný

Postup

1

Na náplň smíchejte vejce, jogurt a rozdrobený sýr, přidejte špetku muškátového oříšku či květu, osolte a opepřete, odložte. V pánvi opečte na oleji dosklovita cibuli, pak nechte rozvonět česnek a vsypte špenát, prohřejte ho.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru cca 35 cm či pekáč vymažte máslem.

3

Rozprostřete vždy 1 plát těsta, štědře potřete máslem, ke kraji dejte část jogurtové náplně a na ni část špenátové směsi. Zarolujte jako štrúdl a začněte stáčet do spirály do připravené formy – takto postupujte do spotřebování náplně/těsta a naplnění formy. (Máte-li dost místa, vytvořte dlouhého hada z mírně přesahujících plátů těsta a toho pak stočte do formy naráz.) Vršek štědře potřete máslem a pečte 30–45 minut dozlatova, ke konci pečení posypte směsí ořechů a semínek. Pak krájejte na řezy a podávejte se salátem.

NĚCO NAVÍC
Těsto filo bývá ke koupi v Tescu, Lidlu či Makru a v obchodech s řeckými delikatesami. Podobné je orientální těsto yufka. Lze použít i dotenka rozválené listové těsto, jogurt pak raději nahraďte 350 g ricotty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit