Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč se špenátem na způsob spanakopity
Koláč se špenátem na způsob spanakopity
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč se špenátem na způsob spanakopity

4.8/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3826 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 309 g
Tuky 176 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vykročte ze zajetých kolejí a připravte rodině k večeři efektní slaný koláč je inpirovaný řeckou spanakopitou. Uvidíte, že s touto specialitou skládající se z mnoha křupavých vrstviček filo těsta a náplně ze špenátu a sýra sklidíte velký úspěch. 

Související recepty

Suroviny

1 balení (viz Něco navíc)
máslo 100 g
rozpuštěné
ořechy 1 hrst
směs
semínka 1 hrst
směs
salát
listový, se zálivkou z olivového oleje a bílého vinného octa k podávání
Na náplň
vejce 2 ks
strouhaný, lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
malá, nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
rozmrzlý a vykapaný

Postup

1

Na náplň smíchejte vejce, jogurt a rozdrobený sýr, přidejte špetku muškátového oříšku či květu, osolte a opepřete, odložte. V pánvi opečte na oleji dosklovita cibuli, pak nechte rozvonět česnek a vsypte špenát, prohřejte ho.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru cca 35 cm či pekáč vymažte máslem.

3

Rozprostřete vždy 1 plát těsta, štědře potřete máslem, ke kraji dejte část jogurtové náplně a na ni část špenátové směsi. Zarolujte jako štrúdl a začněte stáčet do spirály do připravené formy – takto postupujte do spotřebování náplně/těsta a naplnění formy. (Máte-li dost místa, vytvořte dlouhého hada z mírně přesahujících plátů těsta a toho pak stočte do formy naráz.) Vršek štědře potřete máslem a pečte 30–45 minut dozlatova, ke konci pečení posypte směsí ořechů a semínek. Pak krájejte na řezy a podávejte se salátem.

NĚCO NAVÍC
Těsto filo bývá ke koupi v Tescu, Lidlu či Makru a v obchodech s řeckými delikatesami. Podobné je orientální těsto yufka. Lze použít i dotenka rozválené listové těsto, jogurt pak raději nahraďte 350 g ricotty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...