Vykročte ze zajetých kolejí a připravte rodině k večeři efektní slaný koláč je inpirovaný řeckou spanakopitou. Uvidíte, že s touto specialitou skládající se z mnoha křupavých vrstviček filo těsta a náplně ze špenátu a sýra sklidíte velký úspěch.
Suroviny
Postup
Na náplň smíchejte vejce, jogurt a rozdrobený sýr, přidejte špetku muškátového oříšku či květu, osolte a opepřete, odložte. V pánvi opečte na oleji dosklovita cibuli, pak nechte rozvonět česnek a vsypte špenát, prohřejte ho.
Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru cca 35 cm či pekáč vymažte máslem.
Rozprostřete vždy 1 plát těsta, štědře potřete máslem, ke kraji dejte část jogurtové náplně a na ni část špenátové směsi. Zarolujte jako štrúdl a začněte stáčet do spirály do připravené formy – takto postupujte do spotřebování náplně/těsta a naplnění formy. (Máte-li dost místa, vytvořte dlouhého hada z mírně přesahujících plátů těsta a toho pak stočte do formy naráz.) Vršek štědře potřete máslem a pečte 30–45 minut dozlatova, ke konci pečení posypte směsí ořechů a semínek. Pak krájejte na řezy a podávejte se salátem.
NĚCO NAVÍC
Těsto filo bývá ke koupi v Tescu, Lidlu či Makru a v obchodech s řeckými delikatesami. Podobné je orientální těsto yufka. Lze použít i dotenka rozválené listové těsto, jogurt pak raději nahraďte 350 g ricotty.