0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč se špenátem na způsob spanakopity

Koláč se špenátem na způsob spanakopity
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč se špenátem na způsob spanakopity

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3826 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 309 g
Tuky 176 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vykročte ze zajetých kolejí a připravte rodině k večeři efektní slaný koláč je inpirovaný řeckou spanakopitou. Uvidíte, že s touto specialitou skládající se z mnoha křupavých vrstviček filo těsta a náplně ze špenátu a sýra sklidíte velký úspěch. 

Suroviny

1 balení (viz Něco navíc)
máslo 100 g
rozpuštěné
ořechy 1 hrst
směs
semínka 1 hrst
směs
salát
listový, se zálivkou z olivového oleje a bílého vinného octa k podávání
Na náplň
vejce 2 ks
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný, lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
rozmrzlý a vykapaný

Postup

1

Na náplň smíchejte vejce, jogurt a rozdrobený sýr, přidejte špetku muškátového oříšku či květu, osolte a opepřete, odložte. V pánvi opečte na oleji dosklovita cibuli, pak nechte rozvonět česnek a vsypte špenát, prohřejte ho.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru cca 35 cm či pekáč vymažte máslem.

3

Rozprostřete vždy 1 plát těsta, štědře potřete máslem, ke kraji dejte část jogurtové náplně a na ni část špenátové směsi. Zarolujte jako štrúdl a začněte stáčet do spirály do připravené formy – takto postupujte do spotřebování náplně/těsta a naplnění formy. (Máte-li dost místa, vytvořte dlouhého hada z mírně přesahujících plátů těsta a toho pak stočte do formy naráz.) Vršek štědře potřete máslem a pečte 30–45 minut dozlatova, ke konci pečení posypte směsí ořechů a semínek. Pak krájejte na řezy a podávejte se salátem.

NĚCO NAVÍC
Těsto filo bývá ke koupi v Tescu, Lidlu či Makru a v obchodech s řeckými delikatesami. Podobné je orientální těsto yufka. Lze použít i dotenka rozválené listové těsto, jogurt pak raději nahraďte 350 g ricotty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč