Hledáte sýr, který je vhodný na grilování a využijete ho v kuchyni i během chladných dnů? Ochutnejte oblíbený halloumi! Polotvrdý sýr pochází z Kypru a prorazil téměř do celého světa.
Na Kypru, odkud halloumi pochází, se sýr krájí na tenké plátky a popéká. Správný výsledek vypadá tak, že sýr je na povrchu opečený a uvnitř měkký. Obvykle se pokape olivovým olejem a servíruje se zeleninovým salátem a chlebem pita. V parných dnes se halloumi servíruje v kombinaci s melounem.
- V Libanonu se mu říká „sýrový kebab, krájí se na kostky, napichuje na jehly a grilovaný prodává na ulici jako street food.
- Jeho typická chuť je mírná, trochu štiplavá a vrže mezi zuby.
- Sýr halloumi má nízký obsah tuku, proto se při grilování příliš nerozteče.
- Na Kypru se halloumi připravuje tradičními metodami, může se jíst čerstvý nebo až měsíc uleželý. Nejlíp ale chutná opečený.
- Správný sýr halloumi musí jít krájet, nesmí se drobit.
Jak s halloumi nakládat v kuchyni
Snad žádný jiný sýr nenalezne využití v tolika různých receptech. Můžete jím proložit jídelníček od rána až do večera. Halloumi se při vysokých teplotách nerozpouští, pouze mírně změní svůj tvar. Pro tepelné zpracování se proto perfektně hodí, přestože se chová výrazně odlišně než sýry, které jsme zvyklí grilovat (oštiepok, camembert).
- Halloumi lze zakomponovat do snídaně, například v zeleninové misce s řepou.
- K obědu zkuste halloumi přidat k těstovinám s lilkem, jako večeři si rychle připravíte osvěžující salát kombinující netradiční chutě melounu, máty a pečeného halloumi.
- Můžete ho využít do sendvičů, salátů, na jednohubky či zapečených pokrmů.
- Halloumi se skvěle se hodí k luštěninám, připravíte z něj dokonalou snídani plnou bílkovin.
Mimochodem, věděli jste, že máta je údajně nejlepší chutí, kterou lze s halloumi zkombinovat? Mátu dokonce doporučují přidat už při samotné výrobě sýru.
Halloumi při pečení uvnitř změkne, okraje naopak získají křupavou kůrku.
Pravý halloumi pouze z Kypru
Receptura pravého halloumi si vysloužila zápis do evropského seznamu CHOP (Chráněného označení původu). Označení halloumi tak od roku 2024 budou smět nést pouze sýry pouze z kozího nebo ovčího mléka (bez příměsi kravského) a vyráběné pouze na ostrově Kypr.
- Vedle tradičního halloumi se můžete setkat i s podobnými sýry, které názvem i typově tento sýr připomínají.
- Jedná se o sýry určené pro grilování s názvy například grillami či BBQloumi.
- V turečtině nese označení hellim.
Zdroj informací: Britannica, Healthline, European Commission