0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 249 g
Tuky 113 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krambl je opravdu božský dezert. Není v něm totiž těstová ,podložka‘! ‚Drobenkáč‘ je rychlý, levný, libovolně proměnlivý.

Suroviny

švestky 500 g
rebarbora 2 ks
stonky
cukr 2 PL
máslo 30 g
na vymazání formy
Na drobenku
máslo 100 g
piškoty 100 g
lze nahradit jakýmikoli sušenkami
mouka pšeničná polohrubá 50 g
cukr 50 g

Postup

1

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do misky, zasypte dvěma lžícemi cukru, promíchejte a nechte chvíli marinovat. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

3

Připravte si drobenku: do mixéru nasypte mouku, nakrájené máslo, cukr i piškoty a mixujte, až vznikne sypká směs. (Snadno to jde i ručně – rozválejte piškoty válečkem na nudle a prsty hmotu vypracujte do sypka).

4

Středně velkou zapékací misku vymastěte máslem. Na dno naskládejte švestky, na ně rebarboru a navrch nasypte drobenku.

5

Dejte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není ovoce měkké a drobenka zlatavá.

Tip Apetitu:
Nemáte-li švestky a rebarboru, obměňujte. Hodí se jakékoli sezonní ovoce, v drobence zase můžete uplatnit zbylé sušenky, a proměňovat tak její chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Poprvé jsem se s tímto moučníkem setkala v Irsku, tamní rodina se kterou jsem žila ho s oblibou připravovala skoro každý víkend. Lepší nízkotučný dezert jsem snad ještě nejedla. Rebarbora tomu dává zvláštní, lehce kyselkavou chuť a ve spojení s drobenkou, prostě dobrůtka. Ještě doporučuji na talíři zalít trochou smetany. Mňam :-)

Anonym

Moc dobrý dezert, ale nedržel mi při nandavání na talíř moc pohromadě a nevím, čím to je. Na chuti to ale nic nemění, se smetanou byl výborný. Drobenku jsem nedělala úplně sypkou a křupavé kousky piškotů byly prostě mňam!

Anonym

Crumble se v Londýně servírje ještě teplý, v miskách nebo na plochém talíři, s kopečkem vanilkové zmrzliny. Splendid!

Anonym

Přesně tak, tohle jsem zapoměla dodat, ještě teplý je úplně NEJ..!

Anonym

Poznámka: britské máslo je často salted- tzn. slané. Vůbec se neobávejte použít i české slané máslo ( má je např. Madeta). Doporučuji také do každého anglo- amerického sladkého receptu přidat špetku soli. A zkuste to i do těch českých! Zdravím, Martin

Anonym

taky tenhle recept znám z Anglie, souhlasím s tím, že nejlepší je ještě teplý a přelitý smetanou nebo teplým vanilkovým pudinkem - v Anglii jsme ho jedli přelitý custardem - obdoba našeho pudinku...a že se rozpadá a nedrží pohromadě vůbec nevadí, důležitá je ta BOŽSKÁ chuť :o), taky není špatná kobinace ostružiny jablko nebo jen směs lesního ovoce

Anonym

Tento kolac znam jiz mnoho let od kamaradky z Anglie a je super. Jeste se tam dava hnedy cukr misto bileho a podava se s vanilkovym pudingem. Je to super!!!!!!!!!!

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit