Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Švestkový 'krambl' s rebarborou

Švestkový 'krambl' s rebarborou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 16 g
Sacharidy 249 g
Tuky 113 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krambl je opravdu božský dezert. Není v něm totiž těstová ,podložka‘! ‚Drobenkáč‘ je rychlý, levný, libovolně proměnlivý.

Suroviny

švestky 500 g
rebarbora 2 ks
stonky
cukr 2 PL
máslo 30 g
na vymazání formy
Na drobenku
máslo 100 g
piškoty 100 g
lze nahradit jakýmikoli sušenkami
mouka pšeničná polohrubá 50 g
cukr 50 g

1Rebarboru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do misky, zasypte dvěma lžícemi cukru, promíchejte a nechte chvíli marinovat. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky.

2Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Připravte si drobenku: do mixéru nasypte mouku, nakrájené máslo, cukr i piškoty a mixujte, až vznikne sypká směs. (Snadno to jde i ručně – rozválejte piškoty válečkem na nudle a prsty hmotu vypracujte do sypka). Středně velkou zapékací misku vymastěte máslem. Na dno naskládejte švestky, na ně rebarboru a navrch nasypte drobenku.

3Dejte do trouby a pečte 25–30 minut, dokud není ovoce měkké a drobenka zlatavá.

Tip Apetitu:
Nemáte-li švestky a rebarboru, obměňujte. Hodí se jakékoli sezonní ovoce, v drobence zase můžete uplatnit zbylé sušenky, a proměňovat tak její chuť.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Poprvé jsem se s tímto moučníkem setkala v Irsku, tamní rodina se kterou jsem žila ho s oblibou připravovala skoro každý víkend. Lepší nízkotučný dezert jsem snad ještě nejedla. Rebarbora tomu dává zvláštní, lehce kyselkavou chuť a ve spojení s drobenkou, prostě dobrůtka. Ještě doporučuji na talíři zalít trochou smetany. Mňam :-)

Anonym

Moc dobrý dezert, ale nedržel mi při nandavání na talíř moc pohromadě a nevím, čím to je. Na chuti to ale nic nemění, se smetanou byl výborný. Drobenku jsem nedělala úplně sypkou a křupavé kousky piškotů byly prostě mňam!

Anonym

Crumble se v Londýně servírje ještě teplý, v miskách nebo na plochém talíři, s kopečkem vanilkové zmrzliny. Splendid!

Anonym

Přesně tak, tohle jsem zapoměla dodat, ještě teplý je úplně NEJ..!

Anonym

Poznámka: britské máslo je často salted- tzn. slané. Vůbec se neobávejte použít i české slané máslo ( má je např. Madeta). Doporučuji také do každého anglo- amerického sladkého receptu přidat špetku soli. A zkuste to i do těch českých! Zdravím, Martin

Anonym

Recept se nachází v č.8/04, str.37

Anonym

taky tenhle recept znám z Anglie, souhlasím s tím, že nejlepší je ještě teplý a přelitý smetanou nebo teplým vanilkovým pudinkem - v Anglii jsme ho jedli přelitý custardem - obdoba našeho pudinku...a že se rozpadá a nedrží pohromadě vůbec nevadí, důležitá je ta BOŽSKÁ chuť :o), taky není špatná kobinace ostružiny jablko nebo jen směs lesního ovoce

Anonym

Tento kolac znam jiz mnoho let od kamaradky z Anglie a je super. Jeste se tam dava hnedy cukr misto bileho a podava se s vanilkovym pudingem. Je to super!!!!!!!!!!

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit