Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (123)
Do 20 minut Velmi snadné Na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 122 g
Cukr 886 g
Tuky 230 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Zkuste klasický koláč s drobenkou.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
rozpuštěné, zchladlé, + na plech
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
na potření okrajů
droždí 25 g
mléko 250 ml
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 PL
rebarbora 500 g
oloupaná, nakrájená na kostičky
vanilkový cukr 2
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
na kousky
krupicový cukr 100 g

1 Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

2 Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3 Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem. Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše. Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

4 Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte. Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Další recept na rebarborový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Anonym

Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Petr Svice

Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit