Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Kynutý rebarborový koláč s drobenkou patří mezi klasické koláče, které si své místo na výsluní drží už po dlouhé generace. Od dubna do června je hlavní sklizeň rebarbory, proto ji nepromeškejte!
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.
Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.
Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.
Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.
Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.
Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.
Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.
Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.
Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu s jarní zeleninou(4 recepty )
- Poklady z letní zahrádky: Nejlepší jednoduché buchty s ovocem(23 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Jedinečné dezerty s rebarborou(14 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
Komentáře
Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.
Koláč je výborný, ale potrebovala jsem dvojnasobne mnozstvi rebarbory :-)