0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 130
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 886 g
Tuky 230 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Zkuste klasický koláč s drobenkou.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
rozpuštěné, zchladlé, + na plech
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
na potření okrajů
droždí 25 g
mléko 250 ml
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 PL
rebarbora 500 g
oloupaná, nakrájená na kostičky
vanilkový cukr 2 bal
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
na kousky
krupicový cukr 100 g

Postup

1

Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.

2

Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.

3

Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

4

Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

5

Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

6

Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.

7

Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.

8

Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

9

Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.

10

Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.

11

Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Jak na dokonalou drobenku?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka či žmolenka je dokonalou korunou koláče. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš mastná...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

Anonym

Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Petr Svice

Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit