Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

Kynutý rebarborový koláč s drobenkou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 123
Do 20 minut Velmi snadné Na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 886 g
Tuky 230 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Zkuste klasický koláč s drobenkou.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
rozpuštěné, zchladlé, + na plech
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
na potření okrajů
droždí 25 g
mléko 250 ml
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 PL
rebarbora 500 g
oloupaná, nakrájená na kostičky
vanilkový cukr 2
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
na kousky
krupicový cukr 100 g

1 Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek. Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

2 Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3 Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem. Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše. Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

4 Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte. Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Další recept na rebarborový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Anonym

Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Petr Svice

Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit