0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 130
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6149 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 886 g
Tuky 230 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadná zelenina původem z Tibetu dá vašim pokrmům pikantní nakyslou chuť a překrásnou růžovou barvu. Zkuste klasický koláč s drobenkou.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 75 g
máslo 75 g
rozpuštěné, zchladlé, + na plech
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
na potření okrajů
droždí 25 g
mléko 250 ml
citronová kůra
z 1 biocitronu
sůl 1 PL
oloupaná, nakrájená na kostičky
vanilkový cukr 2 bal
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 140 g
máslo 100 g
na kousky
krupicový cukr 100 g

Postup

1

Mouku nasypte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí.

2

Nechte zhruba deset minut stát, aby vzešel kvásek.

3

Pak přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně přilévejte zbytek mléka.

4

Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou, až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama.

5

Nechte až dvě hodiny kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

6

Předehřejte troubu na 170 °C. Dva plechy vymažte máslem.

7

Na každý dejte polovinu těsta a rukama (nejlépe to jde hranou dlaně) ho roztáhněte po celé ploše.

8

Koláče posypte rebarborou a poprašte vanilkovým cukrem.

9

Na drobenku dejte do misky máslo, posypte ho moukou a cukrem a rychle prsty zpracujte.

10

Drobenkou pak posypte koláče. Jejich okraje potřete rozšlehaným vejcem.

11

Pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

Anonym

Tento koláč je opravdu výborný. Jednoduchý recept, vyvážené těsto (není přeslazené jako většina tady) a sladká drobenka tomu dodává spolu s kyselou rebarborou šmrnc. Doma to jen zasyčelo...

Petra Jemelíková

Koláč je výborný, ale potrebovala jsem dvojnasobne mnozstvi rebarbory :-)

Petr Svice

Byl vyborny, ne preslazeny, akorat. Nemela jsem drozdi ale s kypricim praskem to take slo. Testo se mi pak veslo na jeden plech misto dvou jak je uvedeno v receptu.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč