Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence
Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5804 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 493 g
Tuky 350 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Někomu by možná stačila jen zmrzlina, jinému sušenka, ale nejlepší je užít si obojí!

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

oloupaná a nakrájená na kousky
mléko 200 ml
plnotučné
z velkých vajec
jahody 250 g
zbavené stopek, omyté a nakrájené na kousky
smetana 400 ml
ke šlehání (33%)
Na sušenky
z velkých vajec velikosti L, dohromady asi 140g
sůl špetka
med 1 PL
lískové oříšky 70 g
opražené a nasekané najemno
kokos 140 g
strouhaný
vanilkový extrakt 1 ČL

Postup

1

Nejdříve udělejte zmrzlinu. Rebarboru vložte do hrnce a zasypte cukrem, podlijte 1 lžící vody, přiklopte a nechte na mírném ohni vařit asi 10–15 minut. Rebarbora by se měla rozpadnout a pustit šťávu. Přelijte směs do vysoké odměrky a změřte objem – měli byste získat asi 400 ml. Přidejte mléko a společně rozmixujte dohladka. Do středního hrnce vložte žloutky a přilijte rebarborovo-mléčnou směs. Promíchejte důkladně se žloutky a začněte na mírném ohni zahřívat. Nepřestávejte míchat. Směs by měla postupně mírně zhoustnout. Odstavte a nechte vychladnout.

2

Jahody rozmixujte společně s chladnou smetanou a vmíchejte do rebarborové směsi tak, aby se obě tekutiny spojily. Vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu, pak ji přendejte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, přelijte rovnou do nádoby vhodné do mrazáku, nechte mírně zatuhnout. Vytáhněte každých 30 minut a promixujte ponorným mixérem nebo důkladně rozrušujte od krajů vidličkou. Mixér ale zaručí hladší strukturu. Zopakujte takto 3x nebo 4x, pak nechte zcela zatuhnout.

3

Připravte sušenky. Všechny ingredience vložte do větší misky vhodné na vaření ve vodní lázni a promíchejte. Větší hrnec naplňte vodou tak, aby se voda nedotýkala dna misky, a přiveďte vodu k varu, aby jemně perlila. Směs začněte zahřívat nad vodní lázní a stále míchejte – hmota by postupně měla houstnout, lepit a začít se odtahovat od stěny misky. Dávejte pozor, aby nezhnědla, ale zůstala světlá. Celý proces trvá asi 8 minut. Sundejte z ohně a nechte 20 minut chladnout. Předehřejte troubu na 150°C.

4

Zchladlou hmotu naberte lžící. Navlhčete si dlaň vodou a uválejte kuličku. Tu vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi rozestupy, nejlépe je rozmístit je na dva plechy, ale každý péct samostatně. Špičky prstů navlhčete ve vodě a každou kuličku jemně zploštěte tak, abyste získali rovnoměrně silné placičky o průměru cca 8cm.

5

Plech vložte do trouby a pečte 9 minut, nebo dokud sušenky zcela nezezlátnou, klidně plech během pečení otočte. Nechte úplně vychladnout.

6

Nakonec sestavte sendviče. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku a nechte ji 15 minut povolit v lednici. Na sušenku položte kopeček zmrzliny a přiklopte druhou sušenkou, okraje uhlaďte paletovým nožem nebo nožem s kulatou špičkou. Nechte chvíli zatuhnout v mrazáku, pak podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete postup zjednodušit, vynechte přípravu těsta nad vodní lázní a všechny ingredience s bílky rovnou smíchejte v hrnci a zahřívejte. Takto připravené sušenky jsou o něco měkčí a méně křupavé, ale neméně dobré.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...