Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence

Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5804 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 493 g
Tuky 350 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Někomu by možná stačila jen zmrzlina, jinému sušenka, ale nejlepší je užít si obojí!

Suroviny

rebarbora 450 g
oloupaná a nakrájená na kousky
krupicový cukr 200 g
mléko 200 ml
plnotučné
žloutek 3 ks
z velkých vajec
jahody 250 g
zbavené stopek, omyté a nakrájené na kousky
smetana 400 ml
ke šlehání (33%)
Na sušenky
bílek 4 ks
z velkých vajec velikosti L, dohromady asi 140g
krupicový cukr 200 g
sůl špetka
med 1 PL
lískové oříšky 70 g
opražené a nasekané najemno
kokos 140 g
strouhaný
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Nejdříve udělejte zmrzlinu. Rebarboru vložte do hrnce a zasypte cukrem, podlijte 1 lžící vody, přiklopte a nechte na mírném ohni vařit asi 10–15 minut. Rebarbora by se měla rozpadnout a pustit šťávu. Přelijte směs do vysoké odměrky a změřte objem – měli byste získat asi 400 ml. Přidejte mléko a společně rozmixujte dohladka. Do středního hrnce vložte žloutky a přilijte rebarborovo-mléčnou směs. Promíchejte důkladně se žloutky a začněte na mírném ohni zahřívat. Nepřestávejte míchat. Směs by měla postupně mírně zhoustnout. Odstavte a nechte vychladnout.

2 Jahody rozmixujte společně s chladnou smetanou a vmíchejte do rebarborové směsi tak, aby se obě tekutiny spojily. Vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu, pak ji přendejte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, přelijte rovnou do nádoby vhodné do mrazáku, nechte mírně zatuhnout. Vytáhněte každých 30 minut a promixujte ponorným mixérem nebo důkladně rozrušujte od krajů vidličkou. Mixér ale zaručí hladší strukturu. Zopakujte takto 3x nebo 4x, pak nechte zcela zatuhnout.

3 Připravte sušenky. Všechny ingredience vložte do větší misky vhodné na vaření ve vodní lázni a promíchejte. Větší hrnec naplňte vodou tak, aby se voda nedotýkala dna misky, a přiveďte vodu k varu, aby jemně perlila. Směs začněte zahřívat nad vodní lázní a stále míchejte – hmota by postupně měla houstnout, lepit a začít se odtahovat od stěny misky. Dávejte pozor, aby nezhnědla, ale zůstala světlá. Celý proces trvá asi 8 minut. Sundejte z ohně a nechte 20 minut chladnout. Předehřejte troubu na 150°C.

4 Zchladlou hmotu naberte lžící. Navlhčete si dlaň vodou a uválejte kuličku. Tu vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi rozestupy, nejlépe je rozmístit je
na dva plechy, ale každý péct samostatně. Špičky prstů navlhčete ve vodě a každou kuličku jemně zploštěte tak, abyste získali rovnoměrně silné placičky o průměru cca 8cm.

5 Plech vložte do trouby a pečte 9 minut, nebo dokud sušenky zcela nezezlátnou, klidně plech během pečení otočte. Nechte úplně vychladnout.

Nakonec sestavte sendviče. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku a nechte ji 15 minut povolit v lednici. Na sušenku položte kopeček zmrzliny a přiklopte druhou sušenkou, okraje uhlaďte paletovým nožem nebo nožem s kulatou špičkou. Nechte chvíli zatuhnout v mrazáku, pak podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete postup zjednodušit, vynechte přípravu těsta nad vodní lázní a všechny ingredience s bílky rovnou smíchejte v hrnci a zahřívejte. Takto připravené sušenky jsou o něco měkčí a méně křupavé, ale neméně dobré.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit