Někomu by možná stačila jen zmrzlina, jinému sušenka, ale nejlepší je užít si obojí!
Suroviny
Postup
Nejdříve udělejte zmrzlinu. Rebarboru vložte do hrnce a zasypte cukrem, podlijte 1 lžící vody, přiklopte a nechte na mírném ohni vařit asi 10–15 minut. Rebarbora by se měla rozpadnout a pustit šťávu. Přelijte směs do vysoké odměrky a změřte objem – měli byste získat asi 400 ml. Přidejte mléko a společně rozmixujte dohladka. Do středního hrnce vložte žloutky a přilijte rebarborovo-mléčnou směs. Promíchejte důkladně se žloutky a začněte na mírném ohni zahřívat. Nepřestávejte míchat. Směs by měla postupně mírně zhoustnout. Odstavte a nechte vychladnout.
Jahody rozmixujte společně s chladnou smetanou a vmíchejte do rebarborové směsi tak, aby se obě tekutiny spojily. Vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu, pak ji přendejte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, přelijte rovnou do nádoby vhodné do mrazáku, nechte mírně zatuhnout. Vytáhněte každých 30 minut a promixujte ponorným mixérem nebo důkladně rozrušujte od krajů vidličkou. Mixér ale zaručí hladší strukturu. Zopakujte takto 3x nebo 4x, pak nechte zcela zatuhnout.
Připravte sušenky. Všechny ingredience vložte do větší misky vhodné na vaření ve vodní lázni a promíchejte. Větší hrnec naplňte vodou tak, aby se voda nedotýkala dna misky, a přiveďte vodu k varu, aby jemně perlila. Směs začněte zahřívat nad vodní lázní a stále míchejte – hmota by postupně měla houstnout, lepit a začít se odtahovat od stěny misky. Dávejte pozor, aby nezhnědla, ale zůstala světlá. Celý proces trvá asi 8 minut. Sundejte z ohně a nechte 20 minut chladnout. Předehřejte troubu na 150°C.
Zchladlou hmotu naberte lžící. Navlhčete si dlaň vodou a uválejte kuličku. Tu vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi rozestupy, nejlépe je rozmístit je na dva plechy, ale každý péct samostatně. Špičky prstů navlhčete ve vodě a každou kuličku jemně zploštěte tak, abyste získali rovnoměrně silné placičky o průměru cca 8cm.
Plech vložte do trouby a pečte 9 minut, nebo dokud sušenky zcela nezezlátnou, klidně plech během pečení otočte. Nechte úplně vychladnout.
Nakonec sestavte sendviče. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku a nechte ji 15 minut povolit v lednici. Na sušenku položte kopeček zmrzliny a přiklopte druhou sušenkou, okraje uhlaďte paletovým nožem nebo nožem s kulatou špičkou. Nechte chvíli zatuhnout v mrazáku, pak podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud chcete postup zjednodušit, vynechte přípravu těsta nad vodní lázní a všechny ingredience s bílky rovnou smíchejte v hrnci a zahřívejte. Takto připravené sušenky jsou o něco měkčí a méně křupavé, ale neméně dobré.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů)
- Jedinečné dezerty s rebarborou(14 receptů)