Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rebarborovo-jahodová zmrzlina v sušence

Někomu by možná stačila jen zmrzlina, jinému sušenka, ale nejlepší je užít si obojí!

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Vaření 0:15
Zmrzlina

Ingredience

    • 450 g rebarbory, oloupané a nakrájené na kousky
    • 200 g krupicového cukru
    • 200 ml plnotučného mléka
    • 3 velké žloutky
    • 250 g jahod, zbavených stopek, omytých a nakrájených na kousky
    • 400 ml smetany ke šlehání (33%), chlazené

    NA SUŠENKY

    • 4 velké bílky (z vajec velikosti L, dohromady asi 140 g)
    • 200 g krupicového cukru
    • špetka soli
    • 1 lžíce medu
    • 70 g lískových oříšků, opražených a nasekaných najemno
    • 140 g strouhaného kokosu
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Nejdříve udělejte zmrzlinu. Rebarboru vložte do hrnce a zasypte cukrem, podlijte 1 lžící vody, přiklopte a nechte na mírném ohni vařit asi 10–15 minut. Rebarbora by se měla rozpadnout a pustit šťávu. Přelijte směs do vysoké odměrky a změřte objem – měli byste získat asi 400 ml. Přidejte mléko a společně rozmixujte dohladka. Do středního hrnce vložte žloutky a přilijte rebarborovo-mléčnou směs. Promíchejte důkladně se žloutky a začněte na mírném ohni zahřívat. Nepřestávejte míchat. Směs by měla postupně mírně zhoustnout. Odstavte a nechte vychladnout.

2 Jahody rozmixujte společně s chladnou smetanou a vmíchejte do rebarborové směsi tak, aby se obě tekutiny spojily. Vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu, pak ji přendejte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte zcela zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, přelijte rovnou do nádoby vhodné do mrazáku, nechte mírně zatuhnout. Vytáhněte každých 30 minut a promixujte ponorným mixérem nebo důkladně rozrušujte od krajů vidličkou. Mixér ale zaručí hladší strukturu. Zopakujte takto 3x nebo 4x, pak nechte zcela zatuhnout.

3 Připravte sušenky. Všechny ingredience vložte do větší misky vhodné na vaření ve vodní lázni a promíchejte. Větší hrnec naplňte vodou tak, aby se voda nedotýkala dna misky, a přiveďte vodu k varu, aby jemně perlila. Směs začněte zahřívat nad vodní lázní a stále míchejte – hmota by postupně měla houstnout, lepit a začít se odtahovat od stěny misky. Dávejte pozor, aby nezhnědla, ale zůstala světlá. Celý proces trvá asi 8 minut. Sundejte z ohně a nechte 20 minut chladnout. Předehřejte troubu na 150°C.

4 Zchladlou hmotu naberte lžící. Navlhčete si dlaň vodou a uválejte kuličku. Tu vložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte mezi nimi rozestupy, nejlépe je rozmístit je
na dva plechy, ale každý péct samostatně. Špičky prstů navlhčete ve vodě a každou kuličku jemně zploštěte tak, abyste získali rovnoměrně silné placičky o průměru cca 8cm.

5 Plech vložte do trouby a pečte 9 minut, nebo dokud sušenky zcela nezezlátnou, klidně plech během pečení otočte. Nechte úplně vychladnout.

Nakonec sestavte sendviče. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku a nechte ji 15 minut povolit v lednici. Na sušenku položte kopeček zmrzliny a přiklopte druhou sušenkou, okraje uhlaďte paletovým nožem nebo nožem s kulatou špičkou. Nechte chvíli zatuhnout v mrazáku, pak podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete postup zjednodušit, vynechte přípravu těsta nad vodní lázní a všechny ingredience s bílky rovnou smíchejte v hrnci a zahřívejte. Takto připravené sušenky jsou o něco měkčí a méně křupavé, ale neméně dobré.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rýžovo-květáková burrito miska

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

Izraelská hamshuka

Flatbread s ostrou pomazánkou a lososem

Salát à la ceviche z nakládaných ryb

Vepřové kotletky se slaninovými ředkvičkami

Grepovo-růžový cheesecake

Sladká odměna za vysvědčení

Pohodový nedělní oběd s chřestem a rebarborou

Zmrzlina podle Katky

REKLAMA

Přidat komentář