
Halušky s brynzou a slaninou
Prosté, jednoduché, a přitom delikátní. Takové jsou halušky s brynzou a slaninou ve své originální podobě. Udělejte si doma nejtypičtější slovenské jídlo tak, jak je vaří na východním Slovensku. Stanislav Bakalár vás naučí správný postup, přidá vychytané tipy a vysvětlí, jaké suroviny použít.
Ingredience
- 3 kg moučných brambor, omytých a oloupaných
- 250–300 g hladké mouky (množství závisí na druhu brambor)
- 300–400 g uzené prorostlé slaniny, nejlépe gazdovské
- 3–4 lžíce rostlinného oleje
- 500–600 g kvalitní brynzy
- sůl
Příprava jídla
1 Nastrouhejte oloupané brambory na jemném struhadle s hroty. Jen tak vznikne škrobnaté pyré, které je ideálním základem těsta.
2 Na čistou mísu položte cedník, vyložte ho čistou utěrkou a do té vyklopte bramborovou hmotu. Chyťte volné konce a vymačkejte část vody.
3 Mačkání brambor nepřežeňte. „Hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct,“ radí Stano Bakalár. Vodu vylijte a obsah utěrky vyklopte do mísy.
1 Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí. Nejlépe
to jde ručně. Těsto má být vláčné (zkuste kousek, jestli se nerozváří).
2 Protlačte část těsta vařečkou přes haluškové síto do vroucí vody. Je-li spodek síta nad vodou a nenamočí se, halušky se na něj nelepí.
3 Jakmile začne voda opět vřít, halušky zamíchejte. Vařte asi 2 minuty, a když vyplavou na hladinu, vylovte je cedníkem a uvařte další.
4 Slaninu nakrájejte napříč na plátky a pak na proužky. Opečte ji v pánvi na oleji dokřupava a dozlatova. Nezapomeňte přitom, že v horké pánvi slanina ještě dojde.
5 Vodu po poslední várce halušek slijte přes cedník, usazeninu vyklopte do mísy k haluškám, přidejte nadrobenou brynzu a pořádně promíchejte.
JAK HALUŠKY PODÁVAT
Brynza se vmícháním do teplých halušek rozpustí, ničím ji neřeďte, změnila by se pak chuť. Vodu na vaření halušek raději nesolte, brynza je slaná dost a celková chuť je takto dokonale harmonická. Halušky podávejte ideálně na nahřátých talířích, opečenou slaninou dílo korunujte a halušky podle chuti omastěte olejem s vypečeným tukem ze slaniny. Slanina ani tuk se v originálním podání do halušek nevmíchávají, dávají se pouze navrch pokrmu.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lucie Blahová
17. Únor 2016 12:30
Martina Zajícová
18. Únor 2016 12:16
Mějte se moc hezky,
Martina