Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Halušky s brynzou a slaninou

Prosté, jednoduché, a přitom delikátní. Takové jsou halušky s brynzou a slaninou ve své originální podobě. Udělejte si doma nejtypičtější slovenské jídlo tak, jak je vaří na východním Slovensku. Stanislav Bakalár vás naučí správný postup, přidá vychytané tipy a vysvětlí, jaké suroviny použít.

Vydání: 2013/5
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
P
Slovenská

Ingredience

    • 3 kg moučných brambor, omytých a oloupaných
    • 250–300 g hladké mouky (množství závisí na druhu brambor)
    • 300–400 g uzené prorostlé slaniny, nejlépe gazdovské
    • 3–4 lžíce rostlinného oleje
    • 500–600 g kvalitní brynzy
    • sůl

Příprava jídla



1 Nastrouhejte oloupané brambory na jemném struhadle s hroty. Jen tak vznikne škrobnaté pyré, které je ideálním základem těsta.

2 Na čistou mísu položte cedník, vyložte ho čistou utěrkou a do té vyklopte bramborovou hmotu. Chyťte volné konce a vymačkejte část vody.

3 Mačkání brambor nepřežeňte. „Hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct,“ radí Stano Bakalár. Vodu vylijte a obsah utěrky vyklopte do mísy.




1 Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí. Nejlépe
to jde ručně. Těsto má být vláčné (zkuste kousek, jestli se nerozváří).

2 Protlačte část těsta vařečkou přes haluškové síto do vroucí vody. Je-li spodek síta nad vodou a nenamočí se, halušky se na něj nelepí.

3 Jakmile začne voda opět vřít, halušky zamíchejte. Vařte asi 2 minuty, a když vyplavou na hladinu, vylovte je cedníkem a uvařte další.

4 Slaninu nakrájejte napříč na plátky a pak na proužky. Opečte ji v pánvi na oleji dokřupava a dozlatova. Nezapomeňte přitom, že v horké pánvi slanina ještě dojde.

5 Vodu po poslední várce halušek slijte přes cedník, usazeninu vyklopte do mísy k haluškám, přidejte nadrobenou brynzu a pořádně promíchejte.

JAK HALUŠKY PODÁVAT

Brynza se vmícháním do teplých halušek rozpustí, ničím ji neřeďte, změnila by se pak chuť. Vodu na vaření halušek raději nesolte, brynza je slaná dost a celková chuť je takto dokonale harmonická. Halušky podávejte ideálně na nahřátých talířích, opečenou slaninou dílo korunujte a halušky podle chuti omastěte olejem s vypečeným tukem ze slaniny. Slanina ani tuk se v originálním podání do halušek nevmíchávají, dávají se pouze navrch pokrmu.

 

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Šla by použít celozrnná mouka? Děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, já myslím, že určitě šla, ale musíte být připravená na to, že halušky budou chutnat jinak. Navíc jí bude potřeba jiné množství, protože trochu jinak váže vodu. Přidávejte jí proto postupně po menších dávkách.
Mějte se moc hezky,
Martina

Přidat komentář