Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sklízejte bylinky, když jsou nejkrásnější, a uchovejte je na později

Bylinky v salátu
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Bylinky mají mnoho využití jak v gastronomii, tak v léčitelství. Milujeme je pro jejich vůni, svěžest a chuť. Jak na jejich pěstování, sklizeň a sušení? Je to poměrně jednoduché a ze zásob můžete čerpat až do dalšího léta.

 

Zcela zřejmou volbou je pěstování bylin na záhonu v zahradě. Jednoduše vysejete semínka a necháte je růst. Bylinky většinou nepotřebují zvláštní péči. Stačí sem vyplít a zbavit se tak okolního plevele. Nepřehánějte to s vodou. Na zahrádce vám bylinky vyrostou vyšší a košatější, protože jejich kořeny nemají žádné omezení.

  • Dávejte si pozor například na trvalku mátu peprnou nebo meduňku, které se na zahrádce chovají jako plevel a postupem let zarůstají záhony. 

Pokud nemáte zahrádku, můžete bylinky pěstovat v květnících na okně, balkóně či terase. Vydrží vám v nich v podstatě celý rok. Vyžadují větší pozornost při zalévání a musejí se čas od času přesadit a trochu zredukovat. Můžete tedy při přesazování rostlinu opatrně rozdělit na poloviny a rozsadit je. 

Kdy a jak bylinky sklízet

Sklízejte je, když jsou jejich listy a květy v nejlepší kondici, takže mladé a svěží. Nejlépe tedy v létě, protože to je rostlina v období aktivního růstu.

  • Výhony stačí jen ustřihnout a můžete je hned použít. Nějakou dobu vám vydrží ve skleničce s trochou vody v lednici nebo na stole, kde je můžete využít jako dekoraci a provonět jimi kuchyň či byt.
  • Trhejte je vždy suché, takže když je teplejší počasí. Máta nebo meduňka zvládnou trochu radikálnější prostříhání, protože o jejich rozmnožování se starají podzemní kořeny. S tymiánem a rozmarýnem jednejte trochu opatrněji, protože nemusí tak jednoduše znovu obrazit. 

Sušení bylinek

Pokud máte v plánu bylinky sušit na zimu, vrhněte se na to hned po nasbírání. Rozložte je ideálně na plechy nebo proutěné mřížky v jedné vrstvě. Ty větší můžete svázat do malých kytiček, které zavěsíte. Předejdete tak zapařování a plesnivění rostlin, které by mohlo vaši úrodu zničit. Když je venku sucho a teplo, dejte je ven. 

  • Bylinky by neměly být vystaveny paprskům přímo, protože by je mohly spálit. Pokud nemáte tuto možnost, vyhledejte nějaké sušší a vzdušnější prostory v domě jako je například půda.
  • Naopak nevhodné pro sušení jsou koupelny a kuchyně, kde bývá vyšší vlhkost. 

Pokud se vše správně povede, skončíte s šustícími a rozpadajícími se bylinkami. Pozor: neměly by být hnědé nebo černé. Usušené bylinky skladujte ve vzduchotěsných uzavíratelných nádobách jako jsou klasické šroubovací sklenice. U průhledného skla je ukládejte do spíže nebo na jiné temné místo. V prodyšném pytlíku mohou být také, ale musíte si dávat pozor na škůdce. Uzavřené sušené bylinky vydrží až do doby další sklizně.

Nejoblíbenější bylinky 

  • Máta peprná – Má silné dezinfekční vlastnosti. Osvěží každou limonádu a perfektně se hodí do dezertů.
  • Meduňka lékařská – Uklidňuje a pomáhá při problémech se spaním. Výborný je z ní čaj a přidává se i do léčivých nálevů a domácí kosmetiky a velkou parádu nadělá i při zdobení dezertů. 
  • Majoránka zahradní – Skvěle se hodí do tučnějších jídel, kterým dodává svěžest a typickou vůni, kterou si pamatujeme z babiččiny kuchyně, a navíc podporuje trávení. Používá se tedy na zabíjačkách a do bramboráků, ale výborný je z ní i čaj.
  • Petržel zahradní – Pomáhá v boji s křečemi, s nepravidelnou menstruací a proti střevním zánětům. Dokonce prokrvuje pohlavní orgány, dá se tedy označit za mírné afrodiziakum. Hodí perfektně k masu, rybám, vajíčkům a jako finální posyp na polévky či brambory. 
  • Bazalka pravá – Stálice (nejen) italské kuchyně, dochutí každou omáčku k těstovinám, rozumí si s masem i rybou a je perfektní do salátů. Navíc podporuje trávení a snižuje plynatost. 
  • Rozmarýn lékařský – Podporuje trávení a vylučování žluči a moči. Jídlu dodává krásnou kořeněnou až kadidlovou chuť a vůni. Používá se nejčastěji k masu, do různých omáček a drinků.  
  • Tymián obecný – Působí proti průjmům a pomáhá při zánětech zažívacího traktu. Hodí se do omáček, nádivek, polévek a salátů.
  • Oregano (Dobromysl obecná) – Má uklidňující účinky a často se vyskytuje v italské kuchyni. Ideální je tedy na pizzu, do těstovin, různých omáček a gnocchi.  
  • Levandule lékařská – Jedna z nejaromatičtějších trvalek působí proti nachlazení a bolestem hlavy. Při jejím dávkování musíte mít lehkou ruku, ale výborná je v limonádách, dezertech, hodí se i do salátů a do domácí kosmetiky. 
  • Kopřiva dvoudomá – Očišťuje organismus a je nedílnou součástí velikonoční nádivky. Používá se i v kosmetice například v šampónech podporuje růst vlasů a eliminuje tvorbu lupů. 
  • Šalvěj lékařská – Je výborná k masu, do zálivek na saláty a do rizota. V minulosti neměla dobrou pověst, protože se používala jako potratová bylina, tak opatrně s ní. Stačí jen malé množství
  • Kopr – aromatická bylinka je skvělá do pomazánek, studených i teplých omáček a polévek. Kde by byla česká klasika koprovka, kdyby nebylo kopru?

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín