Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na čajová vejce: Vařte je jen krátce, zásadní je marinování v kořeněném nálevu

Čajové vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čajová vejce jsou krémová, pikantní, kořeněná, prostě skvělá a jejich příprava není vůbec složitá. Nejdůležitější je vejce správně uvařit, aby měla ‚gelový‘ střed, dobře je oloupat a pak už jen vložit do správného nálevu.

Čajová vejce pravděpodobně pocházejí z Číny, postupem času doputovala přes Asii až do Evropy a celého světa. Jde o středně vařená vejce, která se nakládají do směsi černého čaje, sójové omáčky, cukru, octu, bylinek a koření. Z receptů se ale někdy vytrácí čaj a leckdy se nálev zúží jen na sójovou omáčku. Pokud ale toužíte po autentické chuti, čaji se nevyhýbejte. 

Skryt pre seznam

Čajové vejce

2–5 vajec, 150 ml černého čaje, 150 ml světlé sójové omáčky, 2 lžíce cukru, 1 lžíci rýžového octa (případně můžete vynechat nebo použít citronovou šťávu), koriandr (nebo jiné asijské bylinky), jednu lžíci strouhaného zázvoru, 1 stroužek na plátky nakrájeného česneku a koření pěti vůní (lze vynechat).

  • Vejce pokojové teploty vložte do vroucí vody a vařte 7 minut, aby měla lehce tekutý střed. Potom je slijte a rychle zchlaďte studenou vodou, ve které je ještě 5 minut nechte. Půjdou snadno loupat a uprostřed budou měkká.
  • Nálev připravíte tak, že smícháte černý čaj, sójovku, bylinky, zázvor, česnek, cukr a rýžový ocet. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat koření pěti vůní. Vejce pak v nálevu marinujte 24 hodin v lednici.
  • V některých receptech se setkáte ještě se saké nebo se švestkovým vínem, které se do nálevu přidávají. 

Čajová vejce nenechávejte v nálevu déle než 24 hodin. Sůl obsažená v sójové omáčce rozkládá bílkovinu, vejce jsou potom svraštělá, zmenšuje se žloutek a ani chuťově už nezaujmou. Po vyndání z nálevu je v lednici skladujte maximálně jeden den.

Čajová vejce můžete také najít pod názvem ramen vejce, čínská nebo černá vejce. Nepleťte si je ale s černými stoletými vejci, která se obalují ve směsi vápna, jílu a popela a nechávají se zrát tři měsíce.  

Čajová vejce využijete do spousty asijských jídel, například do ramenu a jiných asijských polévek, můžete s nimi nahradit volské oko v bibimbapu, přidat je do poke a buddha bowl a slušet budou jakýmkoliv asijským nudlím nebo jako doplněk ke smažené rýži.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč