Čajová vejce jsou krémová, pikantní, kořeněná, prostě skvělá a jejich příprava není vůbec složitá. Nejdůležitější je vejce správně uvařit, aby měla ‚gelový‘ střed, dobře je oloupat a pak už jen vložit do správného nálevu.
Čajová vejce pravděpodobně pocházejí z Číny, postupem času doputovala přes Asii až do Evropy a celého světa. Jde o středně vařená vejce, která se nakládají do směsi černého čaje, sójové omáčky, cukru, octu, bylinek a koření. Z receptů se ale někdy vytrácí čaj a leckdy se nálev zúží jen na sójovou omáčku. Pokud ale toužíte po autentické chuti, čaji se nevyhýbejte.
Čajové vejce
2–5 vajec, 150 ml černého čaje, 150 ml světlé sójové omáčky, 2 lžíce cukru, 1 lžíci rýžového octa (případně můžete vynechat nebo použít citronovou šťávu), koriandr (nebo jiné asijské bylinky), jednu lžíci strouhaného zázvoru, 1 stroužek na plátky nakrájeného česneku a koření pěti vůní (lze vynechat).
- Vejce pokojové teploty vložte do vroucí vody a vařte 7 minut, aby měla lehce tekutý střed. Potom je slijte a rychle zchlaďte studenou vodou, ve které je ještě 5 minut nechte. Půjdou snadno loupat a uprostřed budou měkká.
- Nálev připravíte tak, že smícháte černý čaj, sójovku, bylinky, zázvor, česnek, cukr a rýžový ocet. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat koření pěti vůní. Vejce pak v nálevu marinujte 24 hodin v lednici.
- V některých receptech se setkáte ještě se saké nebo se švestkovým vínem, které se do nálevu přidávají.
Čajová vejce nenechávejte v nálevu déle než 24 hodin. Sůl obsažená v sójové omáčce rozkládá bílkovinu, vejce jsou potom svraštělá, zmenšuje se žloutek a ani chuťově už nezaujmou. Po vyndání z nálevu je v lednici skladujte maximálně jeden den.
Čajová vejce můžete také najít pod názvem ramen vejce, čínská nebo černá vejce. Nepleťte si je ale s černými stoletými vejci, která se obalují ve směsi vápna, jílu a popela a nechávají se zrát tři měsíce.
Čajová vejce využijete do spousty asijských jídel, například do ramenu a jiných asijských polévek, můžete s nimi nahradit volské oko v bibimbapu, přidat je do poke a buddha bowl a slušet budou jakýmkoliv asijským nudlím nebo jako doplněk ke smažené rýži.
Zdroj: Apetit