0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

TOP 5 superpotravin, které posílí tělo i mysl

TOP 5 superpotravin, které posílí tělo i mysl
sdílet:
Moderní životní styl umí dát našemu tělu pořádně zabrat. V jednom kuse někam spěcháme nebo bojujeme s problémy, které se na nás valí doma i v práci. Jak si v takových podmínkách udržet duševní pohodu? Zařaďte do svého jídelníčku tuhle pětici osvědčených superpotravin. Posílíte svou imunitu, a navíc si pochutnáte.

Superpotraviny: zázraky v naší kuchyni?

Mohlo by se zdát, že v posledních letech se se superpotravinami roztrhl pytel. Téma se pravidelně objevuje na titulních stranách časopisů o zdravé výživě, zatímco příznivci zdravého životního stylu jim někdy přisuzují téměř magické účinky.

Superpotraviny jsou opravdu bohaté na živiny, které mohou mít pro naše tělo řadu pozitivních účinků: ukrývají v sobě důležité vitamíny a minerály, ale také antioxidanty, které snižují riziko vzniku závažných chorob i zánětů. V českém prostředí nejsou přitom zdaleka takovou novinkou, jak by se mohlo zdát. I v našich končinách se mnohé z nich využívají už stovky let. Které z nich by ve vaší domácnosti určitě neměly chybět?

1. Med

Sladkou dobrotu ze včelího úlu ochutnal snad každý z nás. Med (a nejen včelí) má pro náš organismus řadu prokazatelných účinků. Kromě toho, že slouží jako vydatný zdroj energie, má antibakteriální účinky a napomáhá při hojení ran. Patří mezi silné antioxidanty, jehož účinky dobře znaly i generace našich (pra)babiček. V kombinaci s mlékem působí med jako blahodárný elixír na pocuchané nervy. Proto se s oblibou přidává do křupavých sušenek nebo pečených pokrmů, jako jsou koláče nebo třeba kachní maso.

2. Borůvky

Tmavé bobulky z našich lesů lahodí nejen oku, ale i tělu: mají totiž silné antioxidační účinky a chrání naše buňky před volnými radikály (látky, které v nadměrném množství poškozují organismus a přispívají ke vzniku civilizačních chorob). Navíc obsahují vlákninu, vitaminy C, K a minerály jako mangan, který podporuje nervový systém i správnou funkci kostí a chrupavek. Přibalte si občas borůvky na cestu do práce. Gurmáni si je mohou přidat do ovesné kaše nebo tvarohového dezertu. Až vás přepadne hlad, budete mít po ruce nejen lahodnou svačinku, ale také pořádnou porci zdraví prospěšných látek.

3. Ořechy

Oříšky milujeme hned z několika důvodů: kromě neodolatelné chuti nás spolehlivě zasytí, ať už je zbaštíme jen tak, nebo s nimi vylepšíme domácí chléb či voňavé muffiny. Pod tvrdou slupkou najdeme celou řadů dalších užitečných látek, jako jsou vitaminy E, K nebo prospěšné fytosteroly, přispívající k redukci tzv. zlého cholesterolu.

4. Avokádo

Tajemnému kouzlu zeleného ovoce propadly už celé zástupy labužníků. Stačí se jen podívat, jaké popularitě se v posledních letech těší toasty a chlebíčky natírané avokádem. Částečně snad za to může i cizokrajný původ: avokádo pochází až z Mexika, kde se údajně objevilo před více než deseti tisíci lety. Avokáda obsahují okolo 60 % mononasycených kyselin s protizánětlivými účinky a prospěšné mastné kyseliny. Nechybí ani antioxidanty, vláknina a minerály jako již zmiňovaný mangan nebo draslík a hořčík.  Díky svému složení pomáhá avokádo při hubnutí (snižuje hladinu cholesterolu), působí proti osteoporóze a chrání před újmou náš zrak.

5. Quinoa

Patří do skupiny staroobilnin, jejíž pozitivní účinky znali už obyvatelé incké říše. Quinoa [ kinua ] se ve starých dobách těšila velké úctě a byla nazývána „matkou obilí". Ztracenou slávu získala zpátky teprve nedávno, a to díky vysokému podílu bílkovin, vlákniny a minerálů (fosfor, železo, zinek…).

Quinoa obsahuje také vysoké procento antioxidantů, mj. rostlinných flavonoidů s protirakovinnými a antidepresivními účinky. Pokud si quinou zpříjemníte třeba pracovní oběd, rozhodně nic nepokazíte. Vyzkoušejte třeba lehké a výživné rizotto nebo salát z quinoy. Zaručeně si pochutnáte a doplníte ztracenou energii.

Už se vám sbíhají sliny na další super-pochoutky? Prozkoumejte sekci pod článkem, kde najdete další inspiraci na zdravé delikatesy, které utuží vaše zdraví a potěší chuťové pohárky.

Související články

10 zaručených tipů, jak se vyrovnat se stresem
  • Tipy a triky

10 zaručených tipů, jak se vyrovnat se stresem

Stres a napějí jsou bohužel nedílnou součástí našich životů. Známe to všichni – zrychlený tep, nevolnost, sevřené hrdlo, třes rukou i celého těla. Někdo trpí stresem v práci, někdo ve škole a jiný zase v mezilidských vztazích. Dlouhodobý...
5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov
  • Tipy a triky

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Chystáte se na velký předvánoční úklid? Pro čisticí přípravky nemusíte hned utíkat do obchodu. Mnohé velmi účinné ingredience máte už teď ve své spižírně. Tady jsou naše oblíbené suroviny a nápady, se kterými se bude váš domov jen blýskat...
Jak se vyhnout kocovině
  • Tipy a triky

Jak se vyhnout kocovině

Máme pro vás 7 bodů, díky kterým se vám neblahé následky oslav nejen silvestrovských vyhnou. ...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit