0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

25 skvělých jídel s uzeným lososem

25 skvělých jídel s uzeným lososem
ZDROJ: Geraud pfeiffer / Pexels

Uzený losos je surovina, která udělá i z obyčejného obloženého chlebíčku honosnou pochoutku. Nahlédněte pod pokličku jeho výroby a objevte naše tipy a recepty, jak si vychutnat uzeného lososa nejen jako sváteční předkrm, ale jako běžnou součást každodenních jídel.

Výroba uzeného lososa: Nejdřív konzervace, potom uzení

Tahle dravá ryba s růžovým masem se může udit za tepla i za studena. Obě varianty začínají stejně, a to procesem zvaným konzervace:

  • Rozmražené a vykostěné filety se posypou solí a nechají se 12–24 hodin odležet. Sůl z masa vytáhne vlhkost a zabrání vzniku škodlivých bakterií. Čím déle tato fáze trvá, tím více soli losos natáhne.
  • Následně se maso opláchne vodou, čímž se odstraní přebytečná sůl, a suší. V této fázi se na filetech vytváří povlak z bílkovin, který umožňuje kouři lépe přilnout k povrchu masa.
  • Poté přichází uzení. Losos uzený za tepla se musí udit v minimální teplotě 63 °C a proces musí trvat alespoň 30 minut, aby se ryba opravdu uvařila.
  • U lososa uzeného za studena se teplota v udírně pohybuje mezi 10 a 32 °C a proces trvá cca 20–24 hodin. Za studena uzený losos neprochází varem, proto je potřeba věnovat velkou pozornost konzervaci, aby se eliminovalo riziko vzniku bakterií.
  • Na pultech prodejen najdete většinou lososa uzeného za studena, který má hladkou texturu a jemnou chuť, zatímco ten za tepla uzený chutná více kouřově.

Uzený losos ozvláštní snídani, svačinu i hlavní jídlo

Uzený losos je dražší než ten čerstvý, ale také nejde o surovinu, které byste měli sníst 300 gramů na posezení. Připravit z něj můžete různé předkrmy, vyšperkovat s ním polévky či různá hlavní jídla.

  • Ke snídani vyzkoušejte bagel potřený smetanovým sýrem a ozdobený plátkem uzeného lososa.
  • Uzený losos báječně chutná společně s vejci na všechny způsoby. Přidejte natrhané kousky lososa do míchaných vajec, bazalkové frittaty nebo jím nahraďte plátky opečené šunky ve vejcích Benedikt.
  • Jako svačinka nebo předkrm báječně poslouží trojúhelníčky z toustového chleba s jogurtovo-sýrovou pomazánkou s koprem a uzeným lososem.
  • Pokud chcete připravit originální jednohubky na oslavu či posezení s přáteli, potřete plátky salátové okurky zakysanou smetanou nebo čerstvým smetanovým sýrem a ozdobte kouskem uzeného lososa.
  • Nebojte se uzeného lososa použít tam, kam byste jindy dali opečenou slaninu. Například k nokům se špenátem, do hráškové polévky nebo chřestového rizota.
  • A abychom nezapomněli, uzený losos si báječně rozumí s jakoukoli zeleninou. Vylepšíte s ním zeleninový salát i avokádový chléb.

Pozor na vyšší obsah soli

Uzený losos nabízí stejný obsah bílkovin, tuků a dalších živin jako ten čerstvý, ale najdete v něm mnohem více soli.

  • Pro srovnání, 100 g uzeného lososa obsahuje cca 3,6 gramů soli, zatímco stejná porce čerstvého lososa obsahuje pouze 0,17 gramů soli.

Zdroje informací: Healthline, Mashed, STOBklub

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč