Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik cukru byste měli denně sníst a proč neprospívá našemu zdraví

Příprava čokoládové ganache
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom denně neměli sníst více než 25 g přidaného cukru. Zmrzlina by tak teoreticky mohla být jediným dezertem, který si můžeme během letního dne dovolit. Vyzkoušejte na konci článku náš kvíz, ať zjistíte, jaký vztah k cukru máte.

Rozdíl mezi přirozeně se vyskytujícím a přidaným cukrem

Mezi přirozeně se vyskytující cukry patří laktóza v mléce, fruktóza v ovoci a medu, glukóza v ovoci a zelenině a maltóza v pšenici a ječmeni. Přidané cukry naopak do potravin přidává osoba nebo výrobce, který je připravuje.

  • Z chemického hlediska není mezi přirozeně se vyskytujícím cukrem a přidaným cukrem žádný rozdíl
  • Přirozeně se vyskytující cukry nejsou nutně zdravější než přidané cukry. Přirozeně se vyskytující cukry jsou však v potravinách častěji obsaženy spolu s užitečnými živinami, jako je vláknina a vitaminy a minerální látky.
  • Cukry přidávají výrobci z mnoha důvodů - mimo jiné proto, aby potravina chutnala sladčeji, aby se prodloužila její trvanlivost nebo zlepšil její vzhled.
  • Některé potraviny a nápoje obsahují kombinaci přírodních i přidaných cukrů. Například jogurt obsahuje laktózu, cukr, který je přirozeně obsažen v mléčných potravinách, ale může obsahovat i cukr přidaný výrobcem pro oslazení chuti.

Jaká jsou zdravotní rizika přidaného cukru?

Přidané cukry se obvykle nacházejí v potravinách s nízkým obsahem vitaminů a minerálních látek a s vysokým obsahem kalorií, které někdy nazýváme „prázdné kalorie“.

  • Potraviny s vysokým obsahem energie se snadno konzumují a mohou z našeho jídelníčku vytlačit výživnější potraviny
  • Nejsou nezbytné k uspokojení žádné z našich stravovacích potřeb, přesto nám jejich sladká chuť přináší uspokojení a často i závislost na “něčem sladkém”.
  • Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru může přispět k obezitě a srdečním onemocněním, zubnímu kazu či ztukovatění jater.
  • Alespoň částečný přechod na stravu s nízkým obsahem přidaných cukrů a výběr celozrnných sacharidů namísto rafinovaných sacharidů (jako jsou bílé těstoviny a bílá rýže) může toto riziko zvrátit.

Aktuální doporučení WHO 

Cukr přidaný by měl v naší stravě tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu, reálný příjem je však u většiny lidí o mnoho vyšší. 

Důležitá fakta o cukru

Mezi cukry řadíme jednoduché sacharidy: zejména fruktózu a glukózu. Cukr, který běžně používáme v kuchyni nese chemický název sacharóza a jde o spojení molekul fruktózy a glukózy.

Cukry jsou okamžitým zdrojem energie, a proto je vhodné je v jídelníčku doplnit např. po náročném fyzickém výkonu. Jinak však nemají cukry z výživového hlediska nijak velký význam, naopak. Při jejich vysokém příjmu a nedostatečném energetickém výdeji se v těle ukládají v podobě tuků. 

  • Cukr coby sacharid sám o sobě neobsahuje žádné důležité živiny pro naše tělo (kromě zmínené energie).
  • Potraviny a nápoje mohou být zdrojem přirozeně se vyskytujících cukrů, často jsou však doplněny o velké množství cukrů přidaných.
  • Nápoje slazené cukrem přitom mohou příjem nadměrné konzumace cukru dramaticky zvýšit, protože se po nich člověk necítí plný a lehce si na jejich příjemnou sladkou chuť navykne.
  • Nadměrná konzumace cukru však může vést k obezitě a dalším zdravotním rizikům, která jsou s ní spojena.

Zdroje: Stobklub, Health Direct a HSPH Harvard Edu

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín