Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom denně neměli sníst více než 25 g přidaného cukru. Zmrzlina by tak teoreticky mohla být jediným dezertem, který si můžeme během letního dne dovolit. Vyzkoušejte na konci článku náš kvíz, ať zjistíte, jaký vztah k cukru máte.
Rozdíl mezi přirozeně se vyskytujícím a přidaným cukrem
Mezi přirozeně se vyskytující cukry patří laktóza v mléce, fruktóza v ovoci a medu, glukóza v ovoci a zelenině a maltóza v pšenici a ječmeni. Přidané cukry naopak do potravin přidává osoba nebo výrobce, který je připravuje.
- Z chemického hlediska není mezi přirozeně se vyskytujícím cukrem a přidaným cukrem žádný rozdíl.
- Přirozeně se vyskytující cukry nejsou nutně zdravější než přidané cukry. Přirozeně se vyskytující cukry jsou však v potravinách častěji obsaženy spolu s užitečnými živinami, jako je vláknina a vitaminy a minerální látky.
- Cukry přidávají výrobci z mnoha důvodů - mimo jiné proto, aby potravina chutnala sladčeji, aby se prodloužila její trvanlivost nebo zlepšil její vzhled.
- Některé potraviny a nápoje obsahují kombinaci přírodních i přidaných cukrů. Například jogurt obsahuje laktózu, cukr, který je přirozeně obsažen v mléčných potravinách, ale může obsahovat i cukr přidaný výrobcem pro oslazení chuti.
Jaká jsou zdravotní rizika přidaného cukru?
Přidané cukry se obvykle nacházejí v potravinách s nízkým obsahem vitaminů a minerálních látek a s vysokým obsahem kalorií, které někdy nazýváme „prázdné kalorie“.
- Potraviny s vysokým obsahem energie se snadno konzumují a mohou z našeho jídelníčku vytlačit výživnější potraviny.
- Nejsou nezbytné k uspokojení žádné z našich stravovacích potřeb, přesto nám jejich sladká chuť přináší uspokojení a často i závislost na “něčem sladkém”.
- Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru může přispět k obezitě a srdečním onemocněním, zubnímu kazu či ztukovatění jater.
- Alespoň částečný přechod na stravu s nízkým obsahem přidaných cukrů a výběr celozrnných sacharidů namísto rafinovaných sacharidů (jako jsou bílé těstoviny a bílá rýže) může toto riziko zvrátit.
Aktuální doporučení WHO
Cukr přidaný by měl v naší stravě tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu, reálný příjem je však u většiny lidí o mnoho vyšší.
- Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dokonce jako preventivní a zdraví prospěšné snížit příjem volných cukrů pod 5 % z celkového příjmu energie, tedy pod 25 gramů denně. Dovolit si tak v létě můžete jednu větší zmrzlinu nebo menší čokoládovou tyčinku.
- Vyčerpat maximální tolerovaný příjem přidaného cukru (50 g) lze ovšem také poměrně snadno. Stačí vám k tomu např. tabulka mléčné čokolády nebo pytlík bonbonů. Maximální denní příjem rovněž zajistí i jen půl litru slazené minerálky a k ní dvě müsli tyčinky coby svačina.
Důležitá fakta o cukru
Mezi cukry řadíme jednoduché sacharidy: zejména fruktózu a glukózu. Cukr, který běžně používáme v kuchyni nese chemický název sacharóza a jde o spojení molekul fruktózy a glukózy.
Cukry jsou okamžitým zdrojem energie, a proto je vhodné je v jídelníčku doplnit např. po náročném fyzickém výkonu. Jinak však nemají cukry z výživového hlediska nijak velký význam, naopak. Při jejich vysokém příjmu a nedostatečném energetickém výdeji se v těle ukládají v podobě tuků.
- Cukr coby sacharid sám o sobě neobsahuje žádné důležité živiny pro naše tělo (kromě zmínené energie).
- Potraviny a nápoje mohou být zdrojem přirozeně se vyskytujících cukrů, často jsou však doplněny o velké množství cukrů přidaných.
- Nápoje slazené cukrem přitom mohou příjem nadměrné konzumace cukru dramaticky zvýšit, protože se po nich člověk necítí plný a lehce si na jejich příjemnou sladkou chuť navykne.
- Nadměrná konzumace cukru však může vést k obezitě a dalším zdravotním rizikům, která jsou s ní spojena.
Zdroje: Stobklub, Health Direct a HSPH Harvard Edu