Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovládněte kouzlo dokonalého bešamelu. Hodit se bude do lasagní, musaky i na francouzský sendvič

Příprava bešamelu
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Bešamelová omáčka má staletou historii a bohaté využití. Patří mezi pět základních francouzských omáček a neobejde se bez špetky muškátového oříšku. A hlavně – je překvapivě snadná.

Bešamelová omáčka stojí na třech základních surovinách – másle, hladké mouce a mléku. Z másla a mouky připravíte jíšku, kterou za stálého míchání následně zalijete mlékem a provaříte v hladký bešamel. 

Mléko & jíška

  • Dříve se doporučovalo zalévat jíšku kompletně studeným mlékem, my se kloníme k mléku ohřátému.
  • Při ohřívání můžete do mléka přidat ochucující přísady; ty v celku – třeba černý i bílý pepř, bobkový list nebo cibuli se zapíchaným hřebíčkem – následně vyjměte. Můžete je také povařit v houstnoucí omáčce (a vyndat!).
  • Jíška má být světlá, ale bez chuti syrové mouky. Po dopražení ji můžete nechat 15 minut odpočinout.

Tipy & triky

  • Pokud se v omáčce objeví hrudky, protřete je přes síto nebo omáčku promixujte. A nestyďte se za to – omáčku ,pro jistotu‘ pasíruje klasik Escoffier, mixuje šéf Pohlreich.
  • Jestli se vám omáčka přichytí, přelijte ji bez odškrabování do jiného rendlíku a vařte dál.
  • Pokud vás děsí škraloup, zpracujte omáčku po dovaření co nejrychleji nebo na ni dejte zatepla kousek másla a/nebo k jejímu povrchu přitiskněte potravinářskou fólií.
Skryt pre seznam
Příprava bešamelu
ZDROJ: ImageProfessionals
Skryt pre seznam

Dolaďte chuť

  • Bešamelová omáčka se sama o sobě nebo dochucená hodí k jemné zelenině (květák, chřest, černý kořen), k rybě, plodům moře a těstovinám (i zapékaným), k rýži, na sendviče Croque Monsieur nebo Croque Madame, do lasagní, slaných suflé i quichů.
  • K dochucení omáčky se hodí například sýry jako parmazán, gruyère – získáte tak omáčku Mornay. Použít můžete také smetanu, máslo, krevety, kari, bylinky, nasekanou cibuli na másle, sladkou papriku, rajčatové pyré, muškátový oříšek či květ, šunku na kostičky a opečené žampiony.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč