Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečený sendvič Croque Madame
Zapečený sendvič Croque Madame
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečený sendvič Croque Madame

4/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Na 4 sendviče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4599 kcal
Bílkoviny 306 g
Sacharidy 41 g
Tuky 346 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není sendvič jako sendvič. Croque Madame je jasným důkazem toho, že pokud vsadíte na správné suroviny, lze i obyčejný sendvič se šunkou, sýrem a vejcem proměnit v opravdu nekonečně luxusní zážitek. 

Suroviny

nebo bílý
máslo 100 g
o pokojové teplotě, 40 g na potření chleba a 60 na bešamel
mléko 360 ml
teplé
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný, 60 g do bešamelu a 120 g do sendviče
hořčice dijonská 8 ČL
nebo podle chuti
šunka 8 plátků
kvalitní
vejce 4 ks
pažitka
nasekaná

Postup

1

Jednu stranu chleba potřete rovnoměrně menší částí másla. Položte pomazanou stranou na pánev a opečte dozlatova. Druhou stranu neopékejte. Odložte stranou.

2

V menším hrnci rozpusťte 60 g másla na bešamel. Když máslo zpění, zasypte ho moukou a umíchejte jíšku. Míchejte, dokud jíška trochu nezezlátne a nerozvoní se. Poté po částech zapracujte mléko. Míchejte, dokud nebude směs hladká. Vařte na středním plameni přibližně 5 minut, dokud nezhoustne. Osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku. Vypněte vařič a vmíchejte 60 g strouhaného sýra. Když je bešamel hladký, odložte stranou a občas promíchejte.

3

V troubě rozpalte gril. Na plech vyložený papírem na pečení položte 4 plátky chleba neopečenou stranou vzhůru. Pomažte podle chuti dijonskou hořčicí. Na každý chleba položte 2 plátky šunky a nasypte 20 g sýra. Vložte do trouby pod gril a opékejte, dokud se sýr nerozpustí.

4

Na rozpuštěný sýr položte druhý plátek chleba opečenou stranou vzhůru a lehce stlačte. Potřete bešamelovou omáčkou podle chuti. Posypte zbylým sýrem a znovu vložte pod gril. Grilujte pět minut, dokud povrch nezezlátne a nezačne bublat. 

5

Z vajec připravte na nepřilnavé pánvi volská oka se žloutkem propečeným tak, jak máte rádi.

6

Hotový sendvič vyndejte z trouby, nahoru položte volské oko, posypte nasekanou pažitkou a ihned podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...