Poctivá jíška voní máslem a do pokrmů ji přidáváme ještě horkou a opečenou do zlatova. Zároveň se jíška neobejde bez hladké mouky, což může pro mnohé znamenat překážku. Naštěstí existují i jiné – třeba přirozeně bezlepkové způsoby, jak zahustit polévku či omáčku.
Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění.
Jak na tmavou a světlou jíšku
- Tuk a hladkou mouku používejte v poměru 1:1.
- Tmavou jíšku získate tak, že mouku na rozpáleném másle orestujte dozlatova.
- Světlou jíšku připravíte tak, že do zahřátého másla nasypete rovnoměrně hladkou mouku a na mírném plamenu ji necháte zpěnit.
- Jakmile bude jíška hotová, ihned ji rovnou z kastrolu či pánve přidejte do vařícího pokrmu.
- Pro výraznější chuť výsledného jídla můžeme v průběhu přípravy jíšky přidat také nadrobno nakrájenou cibuli. Skvěle ladí s chutí a vůní sušených hub v domácí bramboračce.
Další možností je také zahušťování hráškou, solamylem neboli bramborovým škrobem. Ten se používá do některých asijských jídel. Chcete-li se inspirovat přípravou tradičního asijského pokrmu podáváného v našich končinách, vyzkoušejte recept na českou čínu s krůtím masem.
Jíška s bezlepkovou moukou
Zdravější, a pro celiaky jediná přijatelná forma zásmažky, je jíška z bezlepkové mouky. Nabízejí se mouky z bezlepkových obilovin. Skvěle poslouží například rýžová, kukuřičná, pohanková nebo hrachová mouka.
Další způsoby zahuštění omáček a polévek
Kromě jíšky existuje mnoho dalších způsobů, jak zahustit jídlo.
- Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete použít klasickou jíšku z tuku a mouky, zkuste pokrm zahustit syrovou nastrouhanou nebo uvařenou a následně rozmačkanou bramborou.
- V případě zeleninových polévek funguje část uvařené zeleniny rozmačkat nebo rozmixovat tyčovým mixérem. Zkuste tímto způsobem připravit tradiční babiččinu bramboračku a servírujte polévku, která bude hustá i bez mouky. Pro naše tělo je zahušťování zeleninou lehčí a lépe stravitelné.
- I při vaření guláše se dokážeme obejít bez mouky. Zahustit jej můžete třeba strouhaným chlebem nebo můžete použít výše zmíněný trik s bramborou.
- Jedinečným pomocníkem, kterým skvěle zahustíte a zároveň dochutíte některé omáčky, je strouhaný perník. Koupíte ho téměř kdekoliv a skvěle poslouží k zahuštění rajské. Z téměř obyčejné klasiky vytvoříte neobvyklé jídlo s jedinečnou chutí a vůní, které potěší malé i velké strávníky.
Zdroj: časopis Apetit