Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Správnou jíšku musí umět každý kuchař. Světlá a tmavá se liší v jednom kroku

Jíška
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Poctivá jíška voní máslem a do pokrmů ji přidáváme ještě horkou a opečenou do zlatova. Zároveň se jíška neobejde bez hladké mouky, což může pro mnohé znamenat překážku. Naštěstí existují i jiné – třeba přirozeně bezlepkové způsoby, jak zahustit polévku či omáčku.

Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění.

Jak na tmavou a světlou jíšku

  • Tuk a hladkou mouku používejte v poměru 1:1.
  • Tmavou jíšku získate tak, že mouku na rozpáleném másle orestujte dozlatova. 
  • Světlou jíšku připravíte tak, že do zahřátého másla nasypete rovnoměrně hladkou mouku a na mírném plamenu ji necháte zpěnit.
  • Jakmile bude jíška hotová, ihned ji rovnou z kastrolu či pánve přidejte do vařícího pokrmu.
  • Pro výraznější chuť výsledného jídla můžeme v průběhu přípravy jíšky přidat také nadrobno nakrájenou cibuli. Skvěle ladí s chutí a vůní sušených hub v domácí bramboračce.

Další možností je také zahušťování hráškou, solamylem neboli bramborovým škrobem. Ten se používá do některých asijských jídel. Chcete-li se inspirovat přípravou tradičního asijského pokrmu podáváného v našich končinách, vyzkoušejte recept na českou čínu s krůtím masem.

Jíška s bezlepkovou moukou

Zdravější, a pro celiaky jediná přijatelná forma zásmažky, je jíška z bezlepkové mouky. Nabízejí se mouky z bezlepkových obilovin. Skvěle poslouží například rýžová, kukuřičná, pohanková nebo hrachová mouka.

Další způsoby zahuštění omáček a polévek

Kromě jíšky existuje mnoho dalších způsobů, jak zahustit jídlo.

  • Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nemůžete použít klasickou jíšku z tuku a mouky, zkuste pokrm zahustit syrovou nastrouhanou nebo uvařenou a následně rozmačkanou bramborou.
  • V případě zeleninových polévek funguje část uvařené zeleniny rozmačkat nebo rozmixovat tyčovým mixérem. Zkuste tímto způsobem připravit tradiční babiččinu bramboračku a servírujte polévku, která bude hustá i bez mouky. Pro naše tělo je zahušťování zeleninou lehčí a lépe stravitelné.
  • I při vaření guláše se dokážeme obejít bez mouky. Zahustit jej můžete třeba strouhaným chlebem nebo můžete použít výše zmíněný trik s bramborou.
  • Jedinečným pomocníkem, kterým skvěle zahustíte a zároveň dochutíte některé omáčky, je strouhaný perník. Koupíte ho téměř kdekoliv a skvěle poslouží k zahuštění rajské. Z téměř obyčejné klasiky vytvoříte neobvyklé jídlo s jedinečnou chutí a vůní, které potěší malé i velké strávníky.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...