Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8/5 Počet hodnocení: 65
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1432 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 194 g
Tuky 55 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha pokrmům. Bešamel tvoří základ pro rozličná suflé a omáčky, které můžete proměňovat podle momentálního stavu zásob. Lasagním dodá bešamelová omáčka vláčnost a měkkost, dodá vůni muškátového oříšku a ještě se v ní skvěle rozpustí sýr. 

Suroviny

mléko 500 ml
nebo muškátový květ
sůl
pepř bílý

Postup

1

Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.

    2

    Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).

      3

      Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.

      Čtyři proměny bešamelu

      • s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon
      • se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
      • s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
      • s houbami: Nejaromatičtější ze všech!

      Související články

      Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

      Autor: redakce Apetitu

      Apetit 2004/6

      Komentáře

      16.11.2009 20:02
      Skusal niekto pridavat do omacky křen ? Dakujem
      21.01.2007 17:38
      Bešamel je super hlavně s Nivou, k tomu vepřové kousky a bramborový knedlík ;)
      29.10.2008 23:16
      Za další skvělou verzi považuji bešamel se sýrem (Niva, nebo jakýkoliv jiný oblíbený), k tomu dušená brokolice a vařené těstoviny. Vše na talíři ozdobit čerstvě mletým barevným pepřem. Luxusní záležitost.

      Apetit magazín