0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.9 / 5. Počet hodnocení: 59
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1432 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 194 g
Tuky 55 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.

Suroviny

mléko 500 ml
bobkový list 2 ks
muškátový oříšek 1 špetka
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý
máslo 40 g
mouka pšeničná hladká 40 g

Postup

1

Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.

    2

    Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).

      3

      Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.

      Čtyři proměny bešamelu

      • s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon.
         
      • se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
         
      • s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
         
      • s houbami: Nejaromatičtější ze všech!

      Související články

      Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

      Autor: redakce Apetitu

      Apetit 2004/6

      Komentáře

      Anonym

      Bešamel je super hlavně s Nivou, k tomu vepřové kousky a bramborový knedlík ;)

      Anonym

      Za další skvělou verzi považuji bešamel se sýrem (Niva, nebo jakýkoliv jiný oblíbený), k tomu dušená brokolice a vařené těstoviny. Vše na talíři ozdobit čerstvě mletým barevným pepřem. Luxusní záležitost.

      Anonym

      Skusal niekto pridavat do omacky křen ? Dakujem

      Apetit magazín

      5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
      • Poradna

      5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

      V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
      Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
      • Lidé a jídlo

      Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

      Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
      Jak na dokonalý vývar
      • Tipy a triky

      Jak na dokonalý vývar

      Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

      Obchod Apetit

      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      549 Kč
      439 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč