0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 54
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1432 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 194 g
Tuky 55 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.

Suroviny

mléko 500 ml
bobkový list 2 ks
muškátový oříšek 1 špetka
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý
máslo 40 g
mouka pšeničná hladká 40 g

Postup

1

Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.

    2

    Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).

      3

      Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.

      Čtyři proměny bešamelu

      • s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon.
         
      • se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
         
      • s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
         
      • s houbami: Nejaromatičtější ze všech!

      Související články

      Škola vaření: Bešamel
      • Tipy a triky

      Škola vaření: Bešamel

      Bešamelová omáčka má staletou historii a bohaté využití. A hlavně je překvapivě snadná. ...

      Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

      Autor: redakce Apetitu

      Apetit 2004/6

      Komentáře

      Anonym

      Bešamel je super hlavně s Nivou, k tomu vepřové kousky a bramborový knedlík ;)

      Anonym

      Za další skvělou verzi považuji bešamel se sýrem (Niva, nebo jakýkoliv jiný oblíbený), k tomu dušená brokolice a vařené těstoviny. Vše na talíři ozdobit čerstvě mletým barevným pepřem. Luxusní záležitost.

      Anonym

      Skusal niekto pridavat do omacky křen ? Dakujem

      Apetit magazín

      Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
      • Zajímavosti

      Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

      Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
      5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
      • Zdraví a výživa

      5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

      Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
      Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
      • Suroviny

      Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

      Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
      AD
      Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
      • Lidé a jídlo

      Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

      K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

      Obchod Apetit