Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha pokrmům. Bešamel tvoří základ pro rozličná suflé a omáčky, které můžete proměňovat podle momentálního stavu zásob. Lasagním dodá bešamelová omáčka vláčnost a měkkost, dodá vůni muškátového oříšku a ještě se v ní skvěle rozpustí sýr.
Suroviny
máslo
40
g
mléko
500
ml
bobkový list
2
ks
muškátový oříšek
1
špetka
nebo muškátový květ
pepř bílý
podle chuti
sůl
podle chuti
Postup
1
Ve středně velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, promíchejte vařečkou a nechte asi 1 minutu zasmahnout.
2
Zalijte mlékem, přidejte bobkový list a muškátový oříšek, osolte a opepřete podle chuti a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až směs získá hustotu a konzistenci omáčky. Může to trvat 10 až 15 minut.
3
Nakonec stáhněte hrnec z ohně a případně přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.
Čtyři proměny bešamelu
- s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon
- se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
- s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
- s houbami: Nejaromatičtější ze všech!
Komentáře