Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italská večeře o 4 (a více) chodech:

Italská večeře o 4 (a více) chodech:
ZDROJ: Apetit

Italská večeře má řád a trvá celé hodiny. Mezi chody můžete popíjet víno, smát se a žertovat, povídat si s rodinou a přáteli – zkrátka žít naplno, dnes a tady. Mám pro vás několik tipů na to, co uvařit.

Pokud jste se před jídlem nezastavili někde na aperitivo můžete si lehký míchaný nápoj a několik chuťovek k němu přichystat doma.

Antipasti

Máte-li obavu, že vám nezbude místo na večeři, přejděte rovnou k prvnímu chodu, jímž je antipasto. Typově se jídla nabízená jako antipasti – tedy drobné předkrmy –překrývají s tím, co vám nabídnou v kavárnách a vinárnách během aperitiva.

Primi

Následuje první chod neboli primo, kterým bývá často pasta čili těstoviny. Porce je ovšem menší, než jsme zvyklí, na dospělého počítejte s 50 gramy suchých těstovin.

  • Prvním chodem může být i polévka, třeba zeleninová minestronne, toskánská ribollitta či některá z dalších skvělých italských zeleninových polévek, například cuketová.
  • Na severu vám naservírují i gnocchi nebo rizoto. Moc si nepřidávejte. Mějte na paměti, že budou následovat další chody! 

Secondi

Druhý či hlavní chod se nazývá secondo a tvoří ho obvykle ryba nebo maso. Ideálně v takové úpravě, abyste měli sílu je sníst i po předkrmu a prvním chodu.

  • Lehkým jídlem je třeba jen mírně opečená hovězí roštěná nakrájená na tenké plátky neboli tagiata.
  • Pokud se rozhodnete připravit milánskou specialitu ossobuco s krémovým rizotem, zvažte, zda dodržet tradici a před tak vydatným jídlem podávat předchozí chody.

Contorni

K druhému chodu, ovšem na odděleném talíři, se servíruje contorno – neboli příkrm či doplněk hlavního jídla. Bývá jím zelenina, ať už v podobě salátu či tepelně upravená.

  • Salát se nikdy nejí před večeří, vždy doprovází hlavní jídlo.

Sladká nebo sýrová tečka

Pokud byste náhodou ještě neměli dost, na řadu přicházejí formaggio e frutta alias sýr a ovoce. O sýru se říká, že jídlo uzavírá, a tak ho můžete podávat současně se sladkou tečkou zvanou dolce.

Následuje už jen káva a něco ostřejšího (třeba vinná pálenka grappa) na dobré trávení. 

Skryt pre seznam
Autor: Lucie Velek