
Marinovaná mozzarella
Doporučujeme koupit v italských lahůdkách kvalitní buvolí mozzarellu. Na chuti je rozdíl opravdu znát!
Ingredience
- 1/2 lžičky fenyklových semen, opražených a lehce podrcených (nemusí být)
- strouhaná kůra z 1 biocitronu (ideálně nastrouhaná pomocí zesteru)
- 15 lístků bazalky, natrhaných
- 2 lžičky čerstvých oreganových lístků, nasekaných nahrubo
- 1 stroužek česneku, drcený
- 75–100 ml nového panenského olivového oleje (viz Něco navíc)
- 450 g buvolí mozzarelly (viz Tipy na nákup)
- 2 zralá oválná rajčata, nakrájená na měsíčky
- hrst třešňových rajčátek, přepůlených
- vločková sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Na marinádu promíchejte fenykl, citronovou kůru, bazalku, oregano, česnek a olivový olej.
2 Natrhejte mozzarellu na větší kousky a zlehka promíchejte s marinádou. Marinujte v chladničce asi 30 minut.
3 Pak rozložte mozzarellu na servírovací talíř, ozdobte rajčaty, pokapejte marinádou a osolte a opepřete. Podávejte s křupavým italským chlebem.
TIPY NA NÁKUP
Buvolí mozzarellu koupíte v italských lahůdkářstvích, jako je La Bottega, Casa Nostra nebo Wine Food Market.
NĚCO NAVÍC
Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.
Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.
Přidat komentář