0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2844 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 348 g
Tuky 116 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S vůní lesa

Suroviny

máslo 120 g
šalotka 1 ks
nakrájená na drobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
lesní houby 300 g
čerstvé, na kostičky plus celý hříbek na plátky na dokončení
rýže carnaroli 320 g
víno bílé 100 ml
vývar zeleninový 1 l
parmazán 60 g
čerstvě nastrouhaný
sůl a pepř
petrželka 1 PL
nasekaná

Postup

1

Polovinu másla rozpusťte v hrnci a nechte trochu zhnědnout.

2

Přidejte šalotku s česnekem, krátce je opečte a přidejte hříbky nakrájené na kostičky. Vše restujte tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda.

3

Potom přidejte rýži, nechte ji zesklovatět a zalijte vínem.

4

Jakmile se víno odpaří, přilévejte postupně vývar a vařte, dokud rýže nebude uvařená al dente a nezíská krémovou konzistenci.

5

Mezitím zbylý hříbek nakrájejte na plátky a opečte na kousku másla.

6

Rizoto stáhněte z ohně, vmíchejte zbylé studené máslo a parmazán (tomuto procesu se říká mantecatura), následně osolte a opepřete a rizoto podávejte s plátky hub a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Naučte se dokonalé italské rizoto s Markem Pavalou krok za krokem.

Související články

Jak vybrat rýži na rizoto
  • Tipy a triky

Jak vybrat rýži na rizoto

Podařené italské rizoto je krémové, vyladěné chuti a i přes jeho kašovitou konzistenci v něm poznáte každé jednotlivé zrnko, které musí být lehce na skus a nesmí se rozpadat.   ...
Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na bleskové rizoto z trouby

Odteď můžete podávat báječné krémové rizoto bez míchání u plotny, a dokonce nabídnout každému u stolu jiné! Máme pro vás základní recept, čtyři variace a spoustu dalších nápadů. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit