S vůní lesa
Suroviny
máslo
120
g
šalotka
1
ks
nakrájená na drobno
česnek
1
stroužek
nakrájený nadrobno
lesní houby
300
g
čerstvé, na kostičky plus celý hříbek na plátky na dokončení
rýže carnaroli
320
g
víno bílé
100
ml
vývar zeleninový
1
l
parmazán
60
g
čerstvě nastrouhaný
sůl a pepř
petrželka
1
PL
nasekaná
Postup
1
Polovinu másla rozpusťte v hrnci a nechte trochu zhnědnout.
2
Přidejte šalotku s česnekem, krátce je opečte a přidejte hříbky nakrájené na kostičky. Vše restujte tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda.
3
Potom přidejte rýži, nechte ji zesklovatět a zalijte vínem.
4
Jakmile se víno odpaří, přilévejte postupně vývar a vařte, dokud rýže nebude uvařená al dente a nezíská krémovou konzistenci.
5
Mezitím zbylý hříbek nakrájejte na plátky a opečte na kousku másla.
6
Rizoto stáhněte z ohně, vmíchejte zbylé studené máslo a parmazán (tomuto procesu se říká mantecatura), následně osolte a opepřete a rizoto podávejte s plátky hub a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Naučte se dokonalé italské rizoto s Markem Pavalou krok za krokem.