Tagliata je další stupeň carpaccia – maso je jen zprudka opečené a po odležení tence nakrájené.
Suroviny
Postup
Olivy a kapary nasekejte nadrobno. Přidejte česnek, jarní cibulku, petrželku, rukolu, citronovou kůru a šťávu, harissu a 150 ml olivového oleje. Osolte a promíchejte. Odložte stranou.
Roštěnou nakrájejte na silné plátky, potřete olivovým olejem a opepřete. Na rozpálené grilovací pánvi opékejte po každé straně asi 2 minuty. Pak nechte na prkénku asi 10 minut odpočinout.
Krájejte na tenké plátky, položte na talíř vyložený rukolou, posypte vločkovou solí, přelijte olivovou salsou a posypte hoblinami parmazánu.
NĚCO NAVÍC
Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.
Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Olivové beaujolais(6 receptů )