0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tagliata s olivovou salsou

Tagliata s olivovou salsou

4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2950 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 18 g
Tuky 248 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tagliata je další stupeň carpaccia – maso je jen zprudka opečené a po odležení tence nakrájené.

Suroviny

olivy černé ½ hrnek
kalamaty, vypeckované, nahrubo
kapary 3 PL
česnek 2 stroužky
drcený
jarní cibulka 1 ks
na tenké plátky
petrželka 2 PL
nahrubo nasekaná
nasekaná + na ozdobení
nastrouhaná kůra a šťáva
harissa
nebo jiná chilli pasta
olivový olej extra panenský 150 ml
+ na potření
roštěnec 800 g
vcelku
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
hobliny, na ozdobení

Postup

1

Olivy a kapary nasekejte nadrobno. Přidejte česnek, jarní cibulku, petrželku, rukolu, citronovou kůru a šťávu, harissu a 150 ml olivového oleje. Osolte a promíchejte. Odložte stranou.

2

Roštěnou nakrájejte na silné plátky, potřete olivovým olejem a opepřete. Na rozpálené grilovací pánvi opékejte po každé straně asi 2 minuty. Pak nechte na prkénku asi 10 minut odpočinout. 

3

Krájejte na tenké plátky, položte na talíř vyložený rukolou, posypte vločkovou solí, přelijte olivovou salsou a posypte hoblinami parmazánu.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč