Tagliata s olivovou salsou

Tagliata s olivovou salsou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2950 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 18 g
Tuky 248 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tagliata je další stupeň carpaccia – maso je jen zprudka opečené a po odležení tence nakrájené.

Suroviny

olivy černé 0.5 hrnek
kalamaty, vypeckované, nahrubo
kapary 3 PL
česnek 2 stroužky
drcený
jarní cibulka 1 ks
na tenké plátky
petrželka 2 PL
nahrubo nasekaná
rukola 1 PL
nasekaná + na ozdobení
citron 1 ks
nastrouhaná kůra a šťáva
harissa
nebo jiná chilli pasta
olivový olej extra panenský 150 ml
+ na potření
roštěnec 800 g
vcelku
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
parmazán
hobliny, na ozdobení

1 Olivy a kapary nasekejte nadrobno. Přidejte česnek, jarní cibulku, petrželku, rukolu, citronovou kůru a šťávu, harissu a 150 ml olivového oleje. Osolte a promíchejte. Odložte stranou.

2 Roštěnou nakrájejte na silné plátky, potřete olivovým olejem a opepřete. Na rozpálené grilovací pánvi opékejte po každé straně asi 2 minuty. Pak nechte na prkénku asi 10 minut odpočinout. 

3 Krájejte na tenké plátky, položte na talíř vyložený rukolou, posypte vločkovou solí, přelijte olivovou salsou a posypte hoblinami parmazánu.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit