0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

4.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5767 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 559 g
Tuky 301 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

České babičky pečou kynuté buchty, bábovky nebo jablečné záviny, ty italské zase tenhle voňavý koláč z křehkého těsta plný lahodné vanilkové náplně posypaný křupavými piniovými oříšky! Alespoň soudě podle názvu, který lze přeložit jako babiččin koláč.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
krupicový cukr 150 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
sůl špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo 150 g
vychlazené a nakrájené na malé kousky + na vymazání formy
vejce 1 ks
+ případně 1 žloutek navíc
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání formy
NA NÁPLŇ
mléko 650 ml
plnotučné
citronová kůra
z 1 chemicky neošetřeného citronu, v silnějších proužcích
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 2 ks
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 65 g
lze nahradit kukuřičným škrobem
krupicový cukr 100 g
sůl špetka
máslo 15 g
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané
piniové oříšky 60 g
namočené do studené vody
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Připravte těsto. Mouku přes jemné síto přesejte na vál či pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a studené máslo. Rychle prsty zpracujte do drobivé hmoty.

2

Vejce důkladně prošlehejte vidličkou a přilijte k drobence. Ručně vypracujte homogenní těsto. V případě potřeby přidejte žloutek. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

3

Připravte náplň. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku i vyškrábnutý lusk a zahřejte k varu.

4

Žloutky, vejce, mouku prosátou přes jemné síto, cukr a špetku soli společně prošlehejte a případné hrudky odstraňte.

5

Když mléko začne vřít, odstraňte citronovou kůru i vanilkový lusk, stáhněte z plotny a za stálého míchání ho tenkým pramínkem přilévejte k vaječné směsi.

6

Vraťte směs na plotnu, ztlumte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud krém nezhoustne a není krásně hladký. Stáhněte, vmíchejte máslo, na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

7

Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru 24–26 cm vymažte v případě potřeby máslem a vysypte polohrubou moukou.

8

Těsto rozdělte zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl na moukou posypaném vále rozválejte na kulatý plát o síle přibližně 5 mm a velikosti o pár centimetrů větší, než je forma, a pomocí válečku ho do ní přeneste. Urovnejte těsto, vtlačte ho do všech prohlubní a dno pravidelně propíchejte vidličkou.

9

Naplňte krémem a přikryjte druhou částí těsta, opět rozválenou na kruhový plát o síle 5 mm. Okraje těsta spojte a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte slitými a okapanými piniovými oříšky.

10

Pečte asi 45–50 minut dozlatova. Pokud je povrch zlatý příliš brzy, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte úplně vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Související články

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní
  • Tipy a triky

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Předpečením křehkého těsta zabráníme tomu, že ve výsledném koláči zvlhne a nedostane se nám křehkého máslového potěšení. Předpečený korpus následně lépe udrží tekutou náplň, a koláč zůstane vespodu pěkně křupavý. Této metodě se také říká...
KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit