Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5767 kcal
Bílkoviny 171 g
Cukr 559 g
Tuky 301 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

České babičky pečou kynuté buchty, bábovky nebo jablečné záviny, ty italské zase tenhle voňavý koláč z křehkého těsta plný lahodné vanilkové náplně posypaný křupavými piniovými oříšky! Alespoň soudě podle názvu, který lze přeložit jako babiččin koláč.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
krupicový cukr 150 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
sůl špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo 150 g
vychlazené a nakrájené na malé kousky + na vymazání formy
vejce 1 ks
+ případně 1 žloutek navíc
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání formy
NA NÁPLŇ
mléko 650 ml
plnotučné
citronová kůra
z 1 chemicky neošetřeného citronu, v silnějších proužcích
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 2 ks
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 65 g
lze nahradit kukuřičným škrobem
krupicový cukr 100 g
sůl špetka
máslo 15 g
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané
piniové oříšky 60 g
namočené do studené vody
moučkový cukr
na posypání

1 Připravte těsto. Mouku přes jemné síto přesejte na vál či pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a studené máslo. Rychle prsty zpracujte do drobivé hmoty. Vejce důkladně prošlehejte vidličkou a přilijte k drobence. Ručně vypracujte homogenní těsto. V případě potřeby přidejte žloutek. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

2 Připravte náplň. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku i vyškrábnutý lusk a zahřejte k varu. Žloutky, vejce, mouku prosátou přes jemné síto, cukr a špetku soli společně prošlehejte a případné hrudky odstraňte. Když mléko začne vřít, odstraňte citronovou kůru i vanilkový lusk, stáhněte z plotny a za stálého míchání ho tenkým pramínkem přilévejte k vaječné směsi. Vraťte směs na plotnu, ztlumte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud krém nezhoustne a není krásně hladký. Stáhněte, vmíchejte máslo, na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru 24–26 cm vymažte v případě potřeby máslem a vysypte polohrubou moukou. Těsto rozdělte zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl na moukou posypaném vále rozválejte na kulatý plát o síle přibližně 5 mm a velikosti o pár centimetrů větší, než je forma, a pomocí válečku ho do ní přeneste. Urovnejte těsto, vtlačte ho do všech prohlubní a dno pravidelně propíchejte vidličkou. Naplňte krémem a přikryjte druhou částí těsta, opět rozválenou na kruhový plát o síle 5 mm. Okraje těsta spojte a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte slitými a okapanými piniovými oříšky. Pečte asi 45–50 minut dozlatova. Pokud je povrch zlatý příliš brzy, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte úplně vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit