Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Koláč italské babičky (La torta della nonna)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5767 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 559 g
Tuky 301 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

České babičky pečou kynuté buchty, bábovky nebo jablečné záviny, ty italské zase tenhle voňavý koláč z křehkého těsta plný lahodné vanilkové náplně posypaný křupavými piniovými oříšky! Alespoň soudě podle názvu, který lze přeložit jako babiččin koláč.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
krupicový cukr 150 g
kypřicí prášek do pečiva 5 g
sůl špetka
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo 150 g
vychlazené a nakrájené na malé kousky + na vymazání formy
vejce 1 ks
+ případně 1 žloutek navíc
mouka pšeničná polohrubá
na vysypání formy
NA NÁPLŇ
mléko 650 ml
plnotučné
citronová kůra
z 1 chemicky neošetřeného citronu, v silnějších proužcích
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
žloutek 2 ks
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 65 g
lze nahradit kukuřičným škrobem
krupicový cukr 100 g
sůl špetka
máslo 15 g
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané
piniové oříšky 60 g
namočené do studené vody
moučkový cukr
na posypání

1 Připravte těsto. Mouku přes jemné síto přesejte na vál či pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a studené máslo. Rychle prsty zpracujte do drobivé hmoty. Vejce důkladně prošlehejte vidličkou a přilijte k drobence. Ručně vypracujte homogenní těsto. V případě potřeby přidejte žloutek. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

2 Připravte náplň. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku i vyškrábnutý lusk a zahřejte k varu. Žloutky, vejce, mouku prosátou přes jemné síto, cukr a špetku soli společně prošlehejte a případné hrudky odstraňte. Když mléko začne vřít, odstraňte citronovou kůru i vanilkový lusk, stáhněte z plotny a za stálého míchání ho tenkým pramínkem přilévejte k vaječné směsi. Vraťte směs na plotnu, ztlumte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud krém nezhoustne a není krásně hladký. Stáhněte, vmíchejte máslo, na povrch přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu o průměru 24–26 cm vymažte v případě potřeby máslem a vysypte polohrubou moukou. Těsto rozdělte zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl na moukou posypaném vále rozválejte na kulatý plát o síle přibližně 5 mm a velikosti o pár centimetrů větší, než je forma, a pomocí válečku ho do ní přeneste. Urovnejte těsto, vtlačte ho do všech prohlubní a dno pravidelně propíchejte vidličkou. Naplňte krémem a přikryjte druhou částí těsta, opět rozválenou na kruhový plát o síle 5 mm. Okraje těsta spojte a případné přesahy zakrojte. Povrch koláče potřete vejcem a posypte slitými a okapanými piniovými oříšky. Pečte asi 45–50 minut dozlatova. Pokud je povrch zlatý příliš brzy, zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. Nechte úplně vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit