Kdo by neznal lepkavé tisícivrstevnaté kosočtverečky plné oříšků! Baklava je zkrátka synonymem pro dezerty z Orientu – koncentrovaná sladkost, které stačí malý kousek.
Suroviny
1 Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední placku naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.
2 Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.
CHYTRÉ RADY NAVÍC
- Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
- Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.