0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou

Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou

4.2 / 5. Počet hodnocení: 97
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2462 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 213 g
Tuky 140 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rakouská sladká klasika. Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou je prostě pochoutka. Do lívancového těsta nasypejte rozinky naložené v rumu a podávejte s horkou hustou zavařeninou.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl 1 ČL
vejce 4 ks
žloutek a bílek zvlášť
mléko 500 ml
máslo 100 g
rozinky
předem namočené v rumu, dobře nabobtnalé
rum
tuzemák, na namočení rozinek
máslo
na opečení
moučkový cukr
na poprášení
brusinková zavařenina
nebo zavařenina z lesních plodů, hustá

Postup

1

Mouku smíchanou se solí prosijte do mísy. V hrnečku prokvedlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky. Získat byste měli lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout.

2

Mezitím ušlehejte z bílků pevný sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem.

3

Na velké pánvi (ke které máte poklici) zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte, až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany.

4

Hotový trhanec přesuňte do nahřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta.

Podávejte poprášené moučkovým cukrem s horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek.

NĚCO NAVÍC
Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je rakouský vynález. Některé zdroje uvádějí, že vznikl pod rukama císařovny Sissi, jinde se píše, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. Ale i přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa

Související články

Jakou mouku použít na palačinky
  • Tipy a triky

Jakou mouku použít na palačinky

Je lepší hladká, nebo polohrubá? Pátrali jste po tajemství dokonalého těsta na palačinky a každý vám radí něco jiného? V redakční kuchyni jsme provedli palačinkový test a zjistili, že z každé mouky připravíte trochu jiné placky. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit