Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 113
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2462 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 213 g
Tuky 140 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rakouská sladká klasika. Císařský trhanec s brusinkovou zavařeninou je prostě pochoutka. Do lívancového těsta nasypejte rozinky naložené v rumu a podávejte s horkou hustou zavařeninou. Jednoduchý trhanec s ovocem servírujte jako sytý dezert nebo sladké hlavní jídlo. Je jemný, nadýchaný, zkrátka okouzlující.

Suroviny

sůl 1 ČL
vejce 4 ks
žloutek a bílek zvlášť
mléko 500 ml
máslo 100 g
předem namočené v rumu, dobře nabobtnalé
tuzemák, na namočení rozinek
na opečení
na poprášení
brusinková zavařenina
nebo zavařenina z lesních plodů, hustá

Postup

1

Mouku smíchanou se solí prosijte do mísy. V hrnečku prokvedlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky. Získat byste měli lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout.

2

Mezitím ušlehejte z bílků pevný sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem.

3

Na velké pánvi (ke které máte poklici) zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte, až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany.

4

Hotový trhanec přesuňte do nahřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta.

Podávejte poprášené moučkovým cukrem s horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek.

NĚCO NAVÍC
Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je rakouský vynález. Některé zdroje uvádějí, že vznikl pod rukama císařovny Sissi, jinde se píše, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. Ale i přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín