0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gulášová polévka

Gulášová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Gulášová polévka

3.8 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1797 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 174 g
Tuky 58 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá gulášová polévka je přesnídávková hospodská klasika, která zahřeje i zasytí. 

Suroviny

hovězí maso 300 g
přední (hrudí nebo krk)
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
kmín 1 ČL
drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
česnek 3 stroužky
drcený
paprika sladká 2 PL
mletá
paprika pálivá 0.25 ČL
vývar hovězí 1.2 l
majoránka (drhnutá) 1 ČL
+ na ozdobu
brambory 2 ks
nakrájené na kostky

Postup

1

Maso nakrájejte na kostičky (zhruba o velikosti 5 x 5 mm), osolte a opepřete.

2

Na sádle opékejte cibuli asi 6 minut dozlatova. Přidejte kmín a maso a opékejte 10–15 minut, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Míchejte ještě 2 minuty, aby se maso opeklo, a pak zaprašte moukou. Orestujte ji, až zpění a zrůžoví.

3

Přidejte česnek, sladkou i pálivou papriku, zamíchejte a zalijte vývarem.

4

Prošlehejte, aby se jíška z mouky rozpustila, a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte táhnout 25 minut či doměkka.

5

Po 10 minutách varu přidejte rozemnutou majoránku a brambory a uvařte doměkka. Polévku podle chuti osolte a opepřete a ozdobte majoránkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit