Gulášová polévka

Gulášová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1797 kcal
Bílkoviny 128 g
Cukr 174 g
Tuky 58 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá gulášová polévka je přesnídávková hospodská klasika, která zahřeje i zasytí. 

Suroviny

hovězí maso 300 g
přední (hrudí nebo krk)
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
kmín 1 ČL
drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
česnek 3 stroužky
drcený
paprika sladká 2 PL
mletá
paprika pálivá 0.25 ČL
vývar hovězí 1.2 l
majoránka (drhnutá) 1 ČL
+ na ozdobu
brambory 2 ks
nakrájené na kostky

1 Maso nakrájejte na kostičky (zhruba o velikosti 5 x 5 mm), osolte a opepřete. Na sádle opékejte cibuli asi 6 minut dozlatova. Přidejte kmín a maso a opékejte 10–15 minut, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Míchejte ještě 2 minuty, aby se maso opeklo, a pak zaprašte moukou. Orestujte ji, až zpění a zrůžoví. Přidejte česnek, sladkou i pálivou papriku, zamíchejte a zalijte vývarem.

2 Prošlehejte, aby se jíška z mouky rozpustila, a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a nechte táhnout 25 minut či doměkka. Po 10 minutách varu přidejte rozemnutou majoránku a brambory a uvařte doměkka. Polévku podle chuti osolte a opepřete a ozdobte majoránkou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit