Dle legendy známý dezert Salzburger Nockerln vymyslela na počátku 17. století Salome Altová, konkubína knížete-arcibiskupa Wolfa Dietricha Raitenaua. Tři sněhové kopečky přitom představují tři salcburské vrcholy Gaisberg, Mönchsberg a Kapuzinerberg, moučkový cukr zase něžný sněhový poprašek. Rozhodli jste se tyhle sladké vrcholy okamžitě zdolat? Tady je recept!
Suroviny
Postup
Zapneme troubu na 220 °C. Zapékací mísu vytřeme máslem. Poprášíme polovinou vanilkového cukru a vlijeme na dno smetanu. Vložíme do trouby na 3–5 minut. Pak vyjmeme a snížíme teplotu na 190 °C.
V čisté míse šleháme bílky a jak začnou houstnout, vsypeme krupicový cukr a ušleháme do pevného sněhu. Žloutky rozmícháme se zbylým vanilkovým cukrem. Do sněhu prosejeme mouku smíchanou se škrobem, vlijeme žloutky a přisypeme citronovou kůru. Zlehka promícháme, aby se vše spojilo, ale směs zůstala lehká a nadýchaná.
Sněhovou hmotu naneseme do zapékací mísy tak, aby vznikly tři vrcholy (dobře to jde pomocí cukrářské karty). Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 14 minut, uvnitř by měl být dezert krémový jako pěna. Vyndáme z trouby, poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme s brusinkovým džemem.
NĚCO NAVÍC Pokud máte raději dezert propečenější a konzistencí připomínající spíše lehounký piškot, snižte při pečení teplotu na 170 °C na a pečte ještě o 10 minut déle.