Salcburské zasněžené kopečky

Komerční sdělení
Salcburské noky
ZDROJ: APETIT
sdílet:

Salcburské zasněžené kopečky

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1185 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 120 g
Tuky 75 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dle legendy známý dezert Salzburger Nockerln vymyslela na počátku 17. století Salome Altová, konkubína knížete-arcibiskupa Wolfa Dietricha Raitenaua. Tři sněhové kopečky přitom představují tři salcburské vrcholy Gaisberg, Mönchsberg a Kapuzinerberg, moučkový cukr zase něžný sněhový poprašek. Rozhodli jste se tyhle sladké vrcholy okamžitě zdolat? Tady je recept!

Suroviny

máslo 40 g
změklé
vanilkový cukr 20 g
smetana ke šlehání 125 ml
vejce
10 bílků, 6 žloutků
cukr 60 g
krupicový
mouka pšeničná hladká 30 g
škrob 20 g
kukuřičný (Malzena)
citronová kůra
nastrouhaná nadrobno
cukr
moučkový, na posypání
džem
brusinkový

Postup

1

Zapneme troubu na 220 °C. Zapékací mísu vytřeme máslem. Poprášíme polovinou vanilkového cukru a vlijeme na dno smetanu. Vložíme do trouby na 3–5 minut. Pak vyjmeme a snížíme teplotu na 190 °C.

2

V čisté míse šleháme bílky a jak začnou houstnout, vsypeme krupicový cukr a ušleháme do pevného sněhu. Žloutky rozmícháme se zbylým vanilkovým cukrem. Do sněhu prosejeme mouku smíchanou se škrobem, vlijeme žloutky a přisypeme citronovou kůru. Zlehka promícháme, aby se vše spojilo, ale směs zůstala lehká a nadýchaná.

3

Sněhovou hmotu naneseme do zapékací mísy tak, aby vznikly tři vrcholy (dobře to jde pomocí cukrářské karty). Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 14 minut, uvnitř by měl být dezert krémový jako pěna. Vyndáme z trouby, poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme s brusinkovým džemem.

4

NĚCO NAVÍC Pokud máte raději dezert propečenější a konzistencí připomínající spíše lehounký piškot, snižte při pečení teplotu na 170 °C na a pečte ještě o 10 minut déle.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit