Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3050 kcal
Bílkoviny 118 g
Cukr 323 g
Tuky 124 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Po silném domácím vývaru se sytými knedlíčky do sebe už jen stěží nasoukáte hlavní jídlo.

Suroviny

kuře 0.5 ks
cibule 1 ks
se slupkou, rozpůlená
žampiony 2 ks
libeček 1
čerstvý
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
pepř celý 6 kuličky
bobkový list 1 ks
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
celer 0.25 ks
pórek
stačí kousek
řapíkatý celer 2 ks
sůl
pažitka hrst
omytá nasekaná
Na knedlíčky
uzená slanina 100 g
bílá
uzený bůček 100 g
vařeného nebo anglické slaniny
vejce 1 ks
housky 200 g
tvrdší
mléko 200 ml
mouka pšeničná hrubá 50 g
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
muškátový květ špetka
mletý
1 Slepici omyjte, vložte do hrnce a zalijte ji 2 litry studené vody. Osolte, přidejte celé kuličky pepře, oloupaný zázvor, libeček, rozpůlenou cibuli i se slupkou a očištěné žampiony a přiveďte k varu.

2 Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.

3 Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě  pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.

4 Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
  • Slepičí maso oberte, nakrájejte a odložte stranou. Můžete ho použít později třeba na rizoto nebo ho přidejte do vývaru.
  • Tyrolské knedlíčky mohou být různě velké. Pokud je vytvarujete do velikosti vlašského ořechu, vařte je zvlášť na páře nebo v osolené vodě 3–4 minuty. Knedlíky o velikosti tenisového míčku vařte 15–20 minut.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit