0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 93
Více než hodinu Snadné Na 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5140 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 761 g
Tuky 175 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka, skořice, oříšky. Když nevíte, co v neděli upéct, držte se vyzkoušených a osvědčených dezertů.

Suroviny

sůl špetka
máslo 150 g
rozehřáté, +2 lžíce navíc do těsta
ocet 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na poprášení
strouhanka 150 g
jablko 1,5 kg
nakyslá
krupicový cukr 150 g
skořice
na poprášení jablek
rozinky 50 g
sekané
moučkový cukr
na posypání
nebo šlehačka k podávání

Postup

1

Ve 125 ml osolené teplé vody rozpusťte 1–2 lžíce másla, přidejte lžičku octa a rozkvedlejte vejce. V mouce udělejte důlek a směs do něj vlijte. Zadělejte měkké, hebké a tažné těsto. Rozdělte ho na dva bochánky, pomoučněte je a nechte půl hodiny odpočívat v teple (viz Tipy & triky).

2

Strouhanku osmahněte na zbývající polovině másla dorůžova a rozdělte si ji na čtyři díly. Jablka oloupejte. Rozpusťte zbytek másla.

3

Postupně zpracujte bochánky do štrúdlu: utěrku si posypte hladkou moukou, položte na ni jeden bochánek a trochu ho rozválejte válečkem. Pak už ho jen rukama vytahujte opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je můžete odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

4

Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem, posypte jedním dílem strouhanky, na ni nakrouhejte polovinu jablek, posypte skořicí a polovinou cukru, polovinou rozinek a ořechů a navrch nasypte druhý díl strouhanky. Pomocí utěrky zaviňte. Stejným způsobem připravte i druhý štrúdl.

5

Záviny přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct při 170 °C dozlatova; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Štrúdl chutná teplý i zastudena, výborný je se zakysanou smetanou nebo lehce oslazenou šlehačkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč