Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tažený závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 123
Více než hodinu Snadné Na 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5140 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 761 g
Tuky 175 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka, skořice, oříšky – trojkombinace, se kterou si tažený závin náramně rozumí. Servírovat ho můžete ještě s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Když nevíte, co v neděli upéct, držte se vyzkoušených a osvědčených receptů. Tažený závin s jablky je jeden z těch, který nezklame a hravě ho zvládnete.

Suroviny

sůl 1 špetka
máslo 150 g
rozehřáté, + 1-2 lžíce navíc do těsta
ocet 1 ČL
vejce 1 ks
+ na poprášení
strouhanka 150 g
jablko 1,5 kg
nakyslá
na poprášení jablek
sekané
na posypání
nebo šlehačka k podávání

Postup

1

Ve 125 ml osolené teplé vody rozpusťte 1–2 lžíce másla, přidejte lžičku octa a rozkvedlejte vejce. V mouce udělejte důlek a směs do něj vlijte. Zadělejte měkké, hebké a tažné těsto. Rozdělte ho na dva bochánky, pomoučněte je a nechte půl hodiny odpočívat v teple (viz Tipy & triky).

2

Strouhanku osmahněte na zbývající polovině másla dorůžova a rozdělte si ji na čtyři díly. Jablka oloupejte. Rozpusťte zbytek másla.

3

Postupně zpracujte bochánky do štrúdlu: utěrku si posypte hladkou moukou, položte na ni jeden bochánek a trochu ho rozválejte válečkem. Pak už ho jen rukama vytahujte opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je můžete odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

4

Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem, posypte jedním dílem strouhanky, na ni nakrouhejte polovinu jablek, posypte skořicí a polovinou cukru, polovinou rozinek a ořechů a navrch nasypte druhý díl strouhanky. Pomocí utěrky zaviňte. Stejným způsobem připravte i druhý štrúdl.

5

Jablečné záviny přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct při 170 °C dozlatova; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Štrúdl chutná teplý i zastudena, výborný je se zakysanou smetanou nebo lehce oslazenou šlehačkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín