Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4342 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 579 g
Tuky 175 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jablka, skořice, oříšky. Když nevíte, co v neděli upéct, držte se vyzkoušených a osvědčených dezertů.

Suroviny

sůl špetka
máslo 150 g
rozehřáté, + 1-2 lžíce navíc do těsta
ocet 1 ČL
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na poprášení
strouhanka 150 g
jablka 1 ks
nakyslá
krupicový cukr 150 g
skořice
na poprášení jablek
rozinky 50 g
ořechy 3 PL
sekané
moučkový cukr
na posypání
zakysaná smetana
lze nahradit šlehačkou k podávání

1 Ve 125 ml osolené teplé vody rozpusťte 1–2 lžíce másla, přidejte lžičku octa a rozkvedlejte vejce. V mouce udělejte důlek a směs do něj vlijte. Zadělejte měkké, hebké a tažné těsto. Rozdělte ho na dva bochánky, pomoučněte je a nechte půl hodiny odpočívat v teple (viz Tipy & triky).

2 Strouhanku osmahněte na zbývající polovině másla dorůžova a rozdělte si ji na čtyři díly. Jablka oloupejte. Rozpusťte zbytek másla.

3 Postupně zpracujte bochánky do štrúdlu: utěrku si posypte hladkou moukou, položte na ni jeden bochánek a trochu ho rozválejte válečkem. Pak už ho jen rukama vytahujte opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je můžete odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

4 Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem, posypte jedním dílem strouhanky, na ni nakrouhejte polovinu jablek, posypte skořicí a polovinou cukru, polovinou rozinek a ořechů a navrch nasypte druhý díl strouhanky. Pomocí utěrky zaviňte. Stejným způsobem připravte i druhý štrúdl.

5 Záviny přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct při 170 °C dozlatova; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Štrúdl chutná teplý i zastudena, výborný je se zakysanou smetanou nebo lehce oslazenou šlehačkou.

 

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit