Tahle polévka je vzpomínkou na výlet do slovinského Pohorje a Štajerska. Doplňte ji čerstvým pečivem či krutony.
Suroviny
máslo
2
PL
cibule
1
ks
malá, nakrájená nadrobno
dýně
500
g
hokkaido nebo muškátová, očištěná, nakrájená na kostky (hokkaido se nemusí loupat, ostatní dýně ano)
vývar
600
ml
drůbeží, hovězí nebo zeleninový
česnek
2
stroužky
utřený
smetana ke šlehání
150
ml
33%
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
1
špetka
nastrouhaný
zakysaná smetana
k podávání (nemusí být)
dýňový olej
na pokapání
dýňová semínka
na posypání
1 V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak přidejte česnek a smetanu ke šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.
2 Polévku podávejte s trochou zakysané smetany, chcete-li, pokapanou dýňovým olejem a posypanou předem nasucho opraženými semínky.
VIDEORECEPT: