Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na čem si pochutnávaly české osobnosti: Neruda měl rád dršťkovou, Werich jedl maso na bizarní způsob

Biftek Chateaubriand
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jaký pokrm miloval tatíček Masaryk, spisovatel Karel Čapek nebo třeba Jan Neruda? Měli tito velikáni české historie vytříbené chuťové pohárky, nebo se spokojili s obyčejným pokrmem? Odpovědi jsou více než zajímavé.

Zatímco historické prameny řeší, s kým si významné osobnosti dopisovaly, co dělaly ve volném čase a jakou literaturu četly, v málokterých spisech se dočteme, jak vypadal jejich prostřený stůl. Přesto existují jisté nápovědy, které poodkrývají gurmánskou stránku českých osobností. Pojďme si jednou provždy říci, na jaké pokrmy nedal dopustit první prezident Československa nebo autor literárního díla R.U.R.

Jan Neruda

O Janu Nerudovi je známo, že obrážel jedno pohostinství za druhým. Není divu, vždyť doma ho nečekala žena ani hospodyně, a tak byl Neruda odkázán na jídelní lístky pražských hostinců.

  • K jeho nejoblíbenějším podnikům patřil restaurant U Ježíška, kde si prozaik dopřával dršťkovou polévku, švestkové knedlíky a halušky.
  • Mezi jeho oblíbená jídla se řadily také klasické omáčky s hovězím masem, které si rovněž objednával v pražských pohostinstvích.
  • Na sklonku života se však Neruda rozhodl, že si najme hospodyni, která mu výborná jídla připravovala v pohodlí domova. 

Tomáš Garrigue Masaryk

Není žádným tajemstvím, že Tomáš Garrigue Masaryk patřil k lidem, kteří ke spokojenému životu nepotřebovali bohatě prostřené stoly. Přesto existoval pokrm, po kterém se první prezident Československa mohl utlouct.

  • Možná už tušíte, že velmi oblíbené jídlo TGM byly švestkové knedlíky sypané mákem! Proslýchalo se, že švestkové knedlíky si prezident rád přidal a během večeře jich snědl klidně i šest. Pravdou ale zůstává, že jinak bylo prezidentské menu spíše lehčí a prostší.
  • Sladkovodní ryby, bramborová polévka nebo brynzové halušky patřily k pokrmům, které mu vykouzlily úsměv na rtech.
  • Během dne si prezident rád dopřál hořkou kávu nebo čaj, který zásadně nesladil.
  • Doma si k čaji připravte Masarykovo cukroví, které je chutné po celý rok, nejen na Vánoce, a příprava není vůbec složitá.
 

Karel Čapek

Spisovatel Karel Čapek sdílel se svým blízkým přítelem Tomášem Garriguem Masarykem nejen podobný pohled na svět, ale také podobný apetit. Karel Čapek taktéž nedal dopustit na klasickou českou kuchyni a prostší jídla.

Jan Werich 

Opravdový gurmán! Tak můžeme označit herce Jana Wericha, který jídlo doopravdy zbožňoval. Pokud si ale myslíte, že na jeho stole hrály prim klasické recepty, pak jste na omylu.

  • Jan Werich totiž miloval kombinaci masa a ovoce, a tak se například nebál kombinovat srnčí steaky s banánem.
  • Dopustit nedal ani na zapečený špargl nebo uzené koleno. Jan Werich měl také jasno v důležité otázce české gastronomie.
  • Divočáka si totiž dával zásadně se šípkovou omáčkou a houskovým knedlíkem

Václav Havel

Vypadá to, že prezidenti Československa, později i České republiky, milují českou kuchyni.

  • Důkazem je první polistopadový prezident Václav Havel, kterému chutnala dršťková polévka, guláš i sladkovodní ryby. Na druhou stranu se Václav Havel nebál "novot", a tak se na oslavě jeho 60. narozenin podávala sýrová variace a jako hlavní chod byly vepřové medailonky s bramboráčky.

Na jaký český klenot jsme málem zapomněli

Také máte pocit, že něco receptům chybí? Máte pravdu. Pivo!
  • Václav Havel je spojován s trutnovským pivovarem Krakonoš, který měl blízko svého sídla Hrádečku.
  • Jan Neruda na pivu v pražských hospodách sbíral materiál pro své povídky.
  • Jan Werich složil haštěřivý text písně Za mořem piva, spíše než pivařem byl ale vychutnávajícím kuřákem cigaret.
  • Tatíčka Masaryka byste na pivu za první republiky rozhodně nepotkali. Tvrdému alkoholu nikdy neholdoval, piva i vína se vzdal již ve středních letech a žil zdravým abstinenčním způsobem života. 

Zdroje: Lidovky, Novinky

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč