Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale dělají se i sladké – plněné borůvkami, švestkami nebo meruňkami. Knedlíky si můžete dopřávat po celý rok, existuje totiž nespočet variant, které se hodí do každé sezony. Ve většině případů se sice nejedná o žádnou dietu, ale když už se do nich člověk pustí, tak si na chce pochutnat. Připravili jsme si pro vás ty nejlepší recepty, které vás nikdy nezklamou, pár triků, jak vždy dosáhnout výborného výsledku, a také tipy, k čemu se nejvíce hodí.

Jaké známe druhy knedlíků

Slané knedlíky – oblíbená příloha

  • Kynuté houskové knedlíky – Dříve jedny z nejpopulárnějších knedlíků, které v současnosti v oblíbenosti ustupují trochu do pozadí. Poctivé domácí jsou ovšem výborné a s kupovanými se nedají srovnat. Jejich připrava navíc není žádná věda. Nadýchané a lehké knedlíky se ideálně hodí k tradičním omáčkám jako je svíčková nebo rajská, které krásně nasají. 
     
  • Karlovarské knedlíky – Dají se považovat za variantu houskových knedlíků, ovšem oproti nim obsahují více nakrájeného pečiva a nemusí kynout. Nadýchanou konzistenci mají díky přidanému našlehanému sněhu z bílků. Chuť mu dodávají nasekané bylinky a převážně se vaří v ubrousku nebo fólii, aby se nerozpadly, proto se jim často přezdívá ubrouskové knedlíky. Ideálně je servírujte k pečenému masu a omáčkám. 
     
  • Vídeňské knedlíky – Oblíbená příloha našich babiček toho má mnoho společného s karlovarským knedlíkem. Obsahuje mimo petržele i nasekanou orestovanou cibulku. Vynikající jsou například ke guláši
     
  • Špekové knedlíky – Opět velmi podobné karlovarským, jen se do nich přidává nasekaný orestovaný špek. Jsou výborné ve vývaru jako alternativa játrových knedlíčků nebo se jí i se zelím a uzeným masem. 
     
  • Bramborové knedlíky – Připravují se z předem uvařených vystydlých brambor. Nejlepší je brambory uvařit den dopředu. Díky tomu pořádně vyschnou a nebudou vám komplikovat přípravu těsta. Tvoří snad tu nejlepší přílohu k vepřové pečeni, výpečkům nebo pečené kachně se zelím. Pokud zvládnete základní bramborové těsto, využijete jej nejen na knedlíky, ale i na jiná lahodná jídla, jako jsou například bramborové šišky, plněné knedlíky uzeným nebo škvarky se zelím a na bramborové noky

Základní bramborové těsto

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky,...

  • Chlupaté knedlíky – Jsou typické pro uzemí Jižních Čech a jsou velmi podobné těm bramborovým. Vlastně by se dalo říct, že jsou něčím mezi bramborovým knedlíkem a slovenskými haluškami. Pro jejich připravu používáme brambory syrové, které se jen najemno nastrouhají. Společně s moukou a vajíčky připravíte řidší těsto. To se nejlépe tvaruje do malých bochánků lžícemi, což jim dodává jejich charakteristický neuhlazený vzhled. 

Tradiční české omáčky a jak na ně

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Servírovány jsou nejčastěji s knedlíkem, rýží či...

Sladké knedlíky – nejčastěji plněné ovocem

  • Kynuté knedlíky – Z hlediska času přípravy se jedná o nejnáročnější knedlíky, ale zároveň patří mezi ty nejpopulárnější. Urychlování a usnadňování práce se v tomto případě opravdu nevyplatí, protože to skoro vždy vede k nedobrému výsledku. Není nic smutnějšího než sražený kynutý knedlík. Pokud se vše povede, čeká vás nadýchané pružné těsto, které si perfektně rozumí s různým ovocem. Největší klasikou jsou bezesporu kynuté borůvkové či jahodové knedlíky nebo oblíbený rakouský germknödel plněný povidly, zalitý vanilkovou omáčkou a sypaný mletým mákem a cukrem. Vaří se ve vroucí vodě nebo se připravují na páře. 

Jak na ovocné knedlíky

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami...

  • Tvarohové knedlíky – Hotové je máte za chviličku. Do těsta se zapracovává mimo mouky a vajíček i měkký tvaroh, díky kterému jsou knedlíky krásně vláčné. Část mouky se často nahrazuje krupičkou, protože ta zaručuje správnou nadýchanost. Práce s nimi je poměrně jednoduchá, jen připravíte těsto, a pak už jen odebíráte kousky, balíte požadovanou náplň a vaříte. Nejčastěji se dělají s meruňkami, švestkami a jahodami. Naše tajné tipy a triky se dozvíte v odkazu níže.

Jak uvařit tvarohové knedlíky

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Už na konci května začneme vařit tvarohové s jahodami, vzápětí dozrají...
  • Odpalované knedlíky – Recept na jemné knedlíky z odpalovaného těsta, který měly v oblibě naše babičky, padl na delší dobu v zapomnění. Dnes však ovšem znovu nabývá na popularitě. Někomu může odpalované těsto nahánět strach. Ale jakmile zvládnete techniku odpalování, zjistíte, že s těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou lehké, jemné a delikátní. Přesvědčit se o tom můžete v receptu na odpalované meruňkové knedlíky s griliášem nebo neméně lahodné odpalované knedlíky s višněmi. A jak na ně? Mrkněte na odkaz níže!

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování,...

  • Bramborové knedlíky – Vláčné knedlíky plněné švestkami neodmyslitelně patří k podzimu. Přidejte mletý mák, moučkový cukr a rozpuštěné máslo a vznikne pokrm, který vás během sychravých pošmourných dnů pohladí po melancholické duši. Těsto je stejné jako na knedlíky slané, o kterých jsme psali výše. Pokud ho tedy máte v malíčku, kromě několika variant oblíbených slaných příloh máte náhle k dispozici i arzenál oblíbených sladkých jídel – švestkové knedlíky, šišky s mákem či s opečenou strouhankoukoblihy i taštičky. Stačí si jen vybrat!

Jak na ovocné knedlíky

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami...

Základní tipy a triky na knedlíky 

  • Pokud chcete mít pěkné válečky, zabalte je do pláténka nebo potravinové fólie, několikrát propíchněte a vařte. Udrží si požadovaný tvar a určitě se nerozpadnou. 
     
  • Pokud se bojíte, že budete mít tuhé bramborové či tvarohové knedlíky, část mouky nahraďte krupičkou. Ta hmotu krásně nadlehčí. 
     
  • Kynuté houskové knedlíky můžete dělat stejně jako ty kynuté ovocné – v páře. Nemusíte se tedy bát rozvaření. Neotáčejte je, jinak budou oslizlé. 
     
  • Pokud chcete v houskových knedlících více textury, nakrájenou housku před přidáním do těsta orestujte.
     
  • Nakrájené knedlíky dejte do mísy, přikryjte utěrkou a zabale do peřin. Takto vám vydrží poměrně dlouho teplé, ale samozřejmě je můžete přihřát nad párou. 
     
  • Všechny knedlíky nechte po vyndání z hrnce důkladně okapat. Uložte je ovšem tak, aby v této vodě neležely. 
     
  • Suroviny na přípravu všech knedlíků předem vyndejte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. 
     
  • Knedlíky krájejte nití nebo velmi ostrým nožem, aby nedošlo k jejich deformaci. 
     

Úvodní foto: Karlovarský knedlík, Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Přidat komentář