
Pečené uzené koleno s povidlovým glazé
Glazé vám možná nějaké zbude, jistě se ale neztratí – můžete ho podávat zvlášť jako omáčku nebo zamrazit či zavařit na příště.
Ingredience
- 4 uzená kolena
- tmavý chléb k podávání
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 500 g švestkových povidel
- 100 ml bílého vinného octa
- svitek skořice
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky hrubě drceného pepře
NA GLAZÉ
Příprava jídla
1 Uzená kolena v hrnci zalijte vodou tak, aby byla potopená, a vařte je asi 2 hodiny doměkka. Pak vyndejte a nechte okapat.
2 Troubu rozehřejte na 200 °C. Na glazé na oleji opékejte cibuli asi 5 minut dosklovita Přidejte povidla, ocet, skořici a cukr a přilijte dostatek vody, směs by neměla být příliš tuhá. Dobře promíchejte a na velmi mírném plameni povařte 10–15 minut. Vyjměte skořici.
3 Měkká kolena rozložte do pekáčku a přelijte povidlovým glazé. Dobře je v něm obalte a posypte pepřem. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, až se na povrchu vytvoří chutná karamelizovaná poleva. Podávejte s chlebem.
NĚCO NAVÍC Koleno lze tímto způsobem připravit i na grilu a glazé ho průběžně potírat.
Přidat komentář