
Dršťková polévka
Dámičky se asi budou tvářit vyděšeně, ale doporučujeme odhodit předsudky. Dršťky přece vyhledávají labužníci po celém světě! Navíc jsou jako stvořené pro zahřátí během zimních měsíců.
Ingredience
- 2 kg čerstvých hovězích drštěk
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 100 g sádla
- špetka drceného kmínu
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 100 g hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1/2 lžičky majoránky
- rohlík nebo houska k podávání
Příprava jídla
1 Dršťky řádně očistěte a vyperte pod tekoucí vodou. Pak je vložte do vroucí vody a povařte 30 minut. Slijte a postup opakujte. Až třetí voda se použije jako vývar do polévky. V té dršťky vařte zhruba 1 hodinu doměkka. Poté sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.
2 Cibuli osmahněte na sádle dočervena, přidejte špetku čerstvě rozdrceného kmínu, mletou papriku a rajský protlak. Míchejte asi 1 minutu a pak zaprašte moukou. Míchejte další minutu a vzniklou jíšku zalijte asi 2 litry vývaru z drštěk. Rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 20 minut. Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, česnekem a majoránkou. Polévka by měla být plná drštěk.
3 Podávejte nejlépe s čerstvým rohlíkem nebo domácí houstičkou.
Přidat komentář