Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

3.6 / 5. Počet hodnocení: 109
Více než hodinu Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6086 kcal
Bílkoviny 503 g
Sacharidy 295 g
Tuky 311 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jitka Rákosníková vyzkoušela desítky receptů, desítky svíčkových ochutnala. Ta její je klasická a vyladěná k dokonalosti. Omáčka je silná, díky orestované zelenině má zlatavou barvu a díky karamelu a octu krásně ‚kulatou‘ chuť. Škoda, že ji Jitka vaří jen jednou do roka, hned bychom k ní šli na návštěvu...

Suroviny

hovězí maso 2 kg
loupaná plec, roštěnec
anglická slanina 250 g
nebo uzený bůček, umíte-li špikovat, kupte celý kousek a nakrájejte si ho na klínky, jinak použijte plátky
mrkev 3 ks
petržel 3 ks
celer 0.25 ks
olivový olej
na potření masa a opékání nebo 1 kostka másla, rozpuštěného, na marinování a opékání
cibule 2 ks
tymián 1 svazek
saturejka 3 snítky
+ na ozdobení
pepř
několik kuliček
nové koření
několik kuliček
bobkový list 2 ks
citron 1 ks
nemusí být
krupicový cukr 2 PL
1–2 lžíce
ocet 2 PL
hořčice plnotučná 1 PL
brusinková zavařenina 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar hovězí 300 ml
smetana na vaření 300 ml
K podávání
brusinková zavařenina
citron 1 ks
klínky
knedlíky houskové

Postup

1

Maso zbavte zbytků blan a šlach, otřete ho vlhkou utěrkou a dobře osušte. Prošpikujte ho klínky slaniny nebo ho obalte do slaninových plátků. Prošpikované maso potřete olivovým olejem, který dobře vmasírujte do masa. Pokud budete obalovat ve slanině, potřete ho olejem před obalováním.

2

Vložte maso do pekáče nebo kastrolu, v němž ho budete péct, a obložte polovinou nahrubo nakrájené kořenové zeleniny, bylinkami, rozpůleným biocitronem, chcete-li (já ho nepřidávám), a vším kořením. Nakládáte-li maso do másla (pak vynechte potírání olejem), rozehřejte ho a obsah pekáče rovnoměrně přelijte. Maso nechte v chladu přikryté marinovat nejméně jeden den, ale klidně i tři.

3

Zbylou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli nahrubo nakrájejte. Pokud jste maso přelévali máslem, odeberte ztuhlé kousky pomocí ploché naběračky.

4

Z pekáče, v němž jste marinovali, vyjměte maso a postavte ho na střední plamen, je-li třeba, přidejte do něj trochu odebraného másla nebo čerstvého oleje a nastrouhanou zeleninu a cibuli a nechte základ trochu opéct. Promíchávejte. Mezitím dejte rozehřát dost velkou pánev na to, aby se do ní maso vešlo, a zprudka v ní opečte na sebraném másle nebo čerstvém oleji ze všech stran maso (je-li obalené ve slanině, tak i s ní), aby se zatáhlo.

5

Troubu předehřejte na 200°C.

6

Jakmile začne zelenina v pekáči hezky syčet a měknout, posypte vše cukrem. Za stálého míchání nechte cukr rozehřát a počkejte, až začne karamelizovat – poznáte to podle vůně. Až se tak stane, vlijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit. Do základu vmíchejte hořčici a brusinky, vložte opečené maso a teprve teď vše zlehka osolte.

7

Podlijte trochou vývaru a vložte do trouby. Já pekáč přikrývám, ale maso můžete péct i odkryté. V každém případě teplotu asi po 10 minutách stáhněte na zhruba 160°C a podlévejte podle potřeby vývarem. Obvykle peču asi 2 hodiny, na druhou hodinu teplotu ještě stáhnu na zhruba 130°C, ale doba pečení je závislá na použitém mase. Maso nechám dojít ve vychládající troubě až do druhého dne.

8

Zkontrolujte, jestli je maso měkké. Vyjměte ho ze základu a zabalte do alobalu. Ze základu vyjměte snítky bylinek a celé koření, základ rozmixujte nebo propasírujte (včetně citronu, pokud ho používáte), přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.

9

Maso nakrájejte na plátky a ohřejte a podávejte s omáčkou, houskovými knedlíčky, zavařenými brusinkami, klínky citronu a ozdobené čerstvou bylinkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit