Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek
Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klasická svíčková omáčka podle autorky kuchařek

4.3/5 Počet hodnocení: 135
Více než hodinu Snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5931 kcal
Bílkoviny 500 g
Sacharidy 275 g
Tuky 305 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jitka Rákosníková vyzkoušela desítky receptů, desítky svíčkových ochutnala. Její svíčková omáčka je klasická a vyladěná k dokonalosti. Je silná, díky orestované zelenině má zlatavou barvu a karamel a ocet jí dodá krásně ‚kulatou‘ chuť. Škoda, že ji Jitka vaří jen jednou do roka, hned bychom k ní šli na návštěvu. A pokud si stejně luxusní svíčkovou chcete uvařit, tady je Jitky recept autorky kuchařek.

Suroviny

loupaná plec, roštěnec
nebo uzený bůček, (umíte-li špikovat, kupte celý kousek a nakrájejte si ho na klínky, jinak použijte plátky)
mrkev 3 ks
petržel 3 ks
celer ¼ ks
olivový olej
na potření masa a opékání nebo 1 kostka másla, rozpuštěného, na marinování a opékání
tymián 1 svazek
saturejka 3 snítky
+ na ozdobení
pepř
několik kuliček
několik kuliček
nemusí být
až 2 lžíce
ocet 2 PL
hořčice plnotučná 1 PL
brusinková zavařenina 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar hovězí 250 ml
až 300 ml
až 300 ml
K podávání
brusinková zavařenina
klínky

Postup

1

Maso zbavte zbytků blan a šlach, otřete ho vlhkou utěrkou a dobře osušte. Prošpikujte ho klínky slaniny nebo obalte do slaninových plátků. Prošpikované maso potřete olivovým olejem, který dobře vmasírujte do masa. Pokud budete obalovat ve slanině, potřete ho olejem před obalováním.

2

Vložte maso do pekáče nebo kastrolu, v němž ho budete péct, a obložte polovinou nahrubo nakrájené kořenové zeleniny, bylinkami, rozpůleným biocitronem, chcete-li (já ho nepřidávám) a vším kořením. Nakládáte-li maso do másla (pak vynechte potírání olejem), rozehřejte ho a obsah pekáče rovnoměrně přelijte. Maso nechte v chladu přikryté marinovat nejméně jeden den, ale klidně i tři.

3

Zbylou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli nahrubo nakrájejte. Pokud jste maso přelévali máslem, odeberte ztuhlé kousky pomocí ploché naběračky.

4

Z pekáče, v němž jste marinovali, vyjměte maso a postavte ho na střední plamen, je-li třeba, přidejte do něj trochu odebraného másla nebo čerstvého oleje a nastrouhanou zeleninu a cibuli a nechte základ trochu opéct. Promíchávejte. Mezitím dejte rozehřát dost velkou pánev na to, aby se do ní maso vešlo, a zprudka v ní opečte na sebraném másle nebo čerstvém oleji ze všech stran maso (je-li obalené ve slanině, tak i s ní), aby se zatáhlo.

5

Troubu předehřejte na 200 °C.

6

Jakmile začne zelenina v pekáči hezky syčet a měknout, posypte vše cukrem. Za stálého míchání nechte cukr rozehřát a počkejte, až začne karamelizovat – poznáte to podle vůně. Až se tak stane, vlijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit. Do základu vmíchejte hořčici a brusinky, vložte opečené maso a teprve teď vše zlehka osolte.

7

Podlijte trochou vývaru a vložte do trouby. Já pekáč přikrývám, ale maso můžete péct i odkryté. V každém případě teplotu asi po 10 minutách stáhněte na zhruba 160 °C a podlévejte podle potřeby vývarem. Obvykle peču asi 2 hodiny, na druhou hodinu teplotu ještě stáhnu na zhruba 130 °C, ale doba pečení je závislá na použitém mase. Maso nechám dojít ve vychládající troubě až do druhého dne.

8

Zkontrolujte, jestli je maso měkké. Vyjměte ho ze základu a zabalte do alobalu. Ze základu vyjměte snítky bylinek a celé koření, základ rozmixujte nebo propasírujte (včetně citronu, pokud ho používáte), přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.

9

Maso nakrájejte na plátky a ohřejte a podávejte s omáčkou, houskovými knedlíčky, zavařenými brusinkami, klínky citronu a ozdobené čerstvou bylinkou. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

05.11.2022 23:27
Nechápu jak mohu udělat dobrou silnou svíčkovou s 2 mrvemi. Za mě úplná blbost samotné maso da omáčce sílu ale zelenina chuť a hustotu.

Apetit magazín