Jitka Rákosníková vyzkoušela desítky receptů, desítky svíčkových ochutnala. Její svíčková omáčka je klasická a vyladěná k dokonalosti. Je silná, díky orestované zelenině má zlatavou barvu a karamel a ocet jí dodá krásně ‚kulatou‘ chuť. Škoda, že ji Jitka vaří jen jednou do roka, hned bychom k ní šli na návštěvu. A pokud si stejně luxusní svíčkovou chcete uvařit, tady je Jitky recept autorky kuchařek.
Suroviny
Postup
Maso zbavte zbytků blan a šlach, otřete ho vlhkou utěrkou a dobře osušte. Prošpikujte ho klínky slaniny nebo obalte do slaninových plátků. Prošpikované maso potřete olivovým olejem, který dobře vmasírujte do masa. Pokud budete obalovat ve slanině, potřete ho olejem před obalováním.
Vložte maso do pekáče nebo kastrolu, v němž ho budete péct, a obložte polovinou nahrubo nakrájené kořenové zeleniny, bylinkami, rozpůleným biocitronem, chcete-li (já ho nepřidávám) a vším kořením. Nakládáte-li maso do másla (pak vynechte potírání olejem), rozehřejte ho a obsah pekáče rovnoměrně přelijte. Maso nechte v chladu přikryté marinovat nejméně jeden den, ale klidně i tři.
Zbylou kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli nahrubo nakrájejte. Pokud jste maso přelévali máslem, odeberte ztuhlé kousky pomocí ploché naběračky.
Z pekáče, v němž jste marinovali, vyjměte maso a postavte ho na střední plamen, je-li třeba, přidejte do něj trochu odebraného másla nebo čerstvého oleje a nastrouhanou zeleninu a cibuli a nechte základ trochu opéct. Promíchávejte. Mezitím dejte rozehřát dost velkou pánev na to, aby se do ní maso vešlo, a zprudka v ní opečte na sebraném másle nebo čerstvém oleji ze všech stran maso (je-li obalené ve slanině, tak i s ní), aby se zatáhlo.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Jakmile začne zelenina v pekáči hezky syčet a měknout, posypte vše cukrem. Za stálého míchání nechte cukr rozehřát a počkejte, až začne karamelizovat – poznáte to podle vůně. Až se tak stane, vlijte ocet a za stálého míchání ho nechte odpařit. Do základu vmíchejte hořčici a brusinky, vložte opečené maso a teprve teď vše zlehka osolte.
Podlijte trochou vývaru a vložte do trouby. Já pekáč přikrývám, ale maso můžete péct i odkryté. V každém případě teplotu asi po 10 minutách stáhněte na zhruba 160 °C a podlévejte podle potřeby vývarem. Obvykle peču asi 2 hodiny, na druhou hodinu teplotu ještě stáhnu na zhruba 130 °C, ale doba pečení je závislá na použitém mase. Maso nechám dojít ve vychládající troubě až do druhého dne.
Zkontrolujte, jestli je maso měkké. Vyjměte ho ze základu a zabalte do alobalu. Ze základu vyjměte snítky bylinek a celé koření, základ rozmixujte nebo propasírujte (včetně citronu, pokud ho používáte), přilijte smetanu, opepřete, dochuťte solí a nechte zvolna přejít varem.
Maso nakrájejte na plátky a ohřejte a podávejte s omáčkou, houskovými knedlíčky, zavařenými brusinkami, klínky citronu a ozdobené čerstvou bylinkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů )
- Svíčková omáčka: 9 skvělých receptů (11 receptů )
Komentáře