Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Club, BLT, Reuben: Které nejslavnější světové sendviče by vás neměly minout

Club sandwich
ZDROJ: AlfonsoCharles/Pixabay.com
sdílet:

Traduje se, že sendvič, coby plátek masa vložený mezi dva chleby, vznikl z čistě praktických důvodů. Máte-li nabitý program a na jídlo s příborem v ruce vám nezbývá čas, sendvič to prostě jistí! Existují však sendviče, které mají své pevné složení a milují je lidé po celém světě. 

Anglický šlechtic, hrabě ze Sandwiche, dostal hlad v průběhu karetního turnaje a jednoduše potřeboval nějaké jídlo „do ruky“. Už v 18. století se tak zrodila geniální vydatná svačina, kterou si od té doby můžeme dopřát všichni i v průběhu pracovního dne.

  • Z Velké Británie se zvěsti o sendviči rychle roznesly jak po sousedních zemích - např. francouzský opečený Croque monsieur či Croque madame, tak do zámoří, kam je přivezli emigranti z Evropy.

Není tedy divu, že nejslavnější sendviče pocházejí z USA. Mísením kultur a národních kuchyní zde vznikly naprosto dokonalé a dnes již klasické sendvičové kombinace.

BLT a Club

Začneme tím nejjednodušším. BLT sendvič se skládá pouze ze tří základních ingrediencí, jejichž počáteční písmena mu v angličtině propůjčují svůj název:

  • slanina (Bacon),
  • zelený listový salát (Lettuce)
  • rajčata (Tomatoes)

BLT sendvič je krásně křupavý díky propečené slanině a salátu. Zároveň je ale svěží a vláčný, což zaručují plátky rajčat. K trojici náplně se skvěle hodí majonéza a toastový chléb. Vyzkoušet můžete náš BLT sendvič s uzenou aïoli majonézou.

Blízkým příbuzným BLT je Club sendvič. Jedná se vlastně o sofistikovanější verzi BLT a údajně vznikl stejně jako prapůvodní sendvič v jistém karetním klubu. Club sendvič má ovšem dvě patra, která tvoří:

Club sendvič vám zaručeně zvedne náladu při těžkém pracovním odpoledni, kdy toho máte ještě hodně před sebou. Výborně se hodí i do piknikového koše. Zasytí hladové strávníky a uspokojí náročné labužníky. Doplnit ho můžete o další naše piknikové sendviče.

Pastrami a Reuben 

Pastrami jsou tenounké plátky speciálně upraveného hovězího masa. Obvykle se jedná o hovězí hrudí, které se nakládá, koření, vyudí a nakonec ještě vaří v páře.

  • Pastrami má původ v Rumunsku, odkud se dostalo do USA, kde si získal velkou oblibu zejména v newyorské přistěhovalecké židovské komunitě.
  • Sendviče s pastrami vznikly pravděpodobně z potřeby nahradit vepřovou slaninu, které bylo z náboženských důvodů potřeba se vyhnout.
  • Pastrami seženete v dobrém řeznictví i v supermarketech i u nás.
  • Plátky masa se v sendviči rozhodně nešetří a vrství se do výšky mezi dva krajíce chleba s hořčicí plátky kyselé okurky.

Pokud do Pastrami sendviče přidáte kysané zelí, vznikne tzv. Reuben sendvič. Často se do něj ještě přidává:

  • nasekaná cibule a
  • sýr ementálského typu

Vyzkoušet můžete náš recept na klasický či opečený Reuben nebo jeho variaci v podobě sendviče s roastbeefem a křenovým zelným salátem.

Další možností je pak otevřený Reuben nebo Reuben dog.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč