Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
BLT sendvič
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4119 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 60 g
Tuky 394 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

B jako bacon (slanina), L jako lettuce (salát), T jako tomatoes (rajčata) aneb tři základní složky slavného amerického sendviče. Lepší snídani pro líná únorová rána nevymyslíte! 

Suroviny

Na pečená rajčata
střední, zralá, nakrájená na 5mm plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
tymián 4 snítky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
Na uzenou aïoli
vejce 3 ks
velká čerstvá
šťáva vymačkaná
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
hořčice dijonská 1 ČL
vrchovatá
paprika mletá uzená ½ ČL
paprika mletá pálivá ½ ČL
drcené, sušené
sůl mořská 1 ČL
slunečnicový olej 150 ml
olivový olej panenský 100 ml
Na dokončení
chleba bílý 4 plátky
pevný, opečený
ledový salát
uzená, plátky, opražená na pánvi nebo ogrilovaná v troubě
řeřicha 1 bal

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C, plech vyložte pečicím papírem.

2

Na něj rozložte plátky rajčat, posypte česnekem, tymiánem, osolte 1 lžičkou soli, opepřete podle chuti, pokapejte olivovým olejem a pečte 45 minut až hodinu, až začnou vypadat trochu jako sušená a při okrajích začnou karamelizovat. Vyjměte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

3

Na aïoli dejte do mixéru žloutky, citronovou šťávu, česnek, hořčici, obě papriky, chilli, cukr a sůl a 30 sekund mixujte. Za stálého mixování přilévejte tenkým pramínkem směs obou olejů. Když bude polovina oleje zašlehaná, zbylou půlku můžete přidávat trochu rychleji. Pokud je aïoli příliš hustá, zašlehejte lžíci vody. Ochutnejte, případně dosolte. Dejte do misky a odložte. (Vyrobíte jí víc, než spotřebujete – cca 375ml. Vydrží v chladu až týden.)

4

Opečené plátky chleba štědře pomažte aïoli, navršte ledový salát, opečená rajčata, grilovanou slaninu a řeřichu, přiklopte dalšími plátky chleba. Ihned podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč