
BLT sendvič
B jako bacon (slanina), L jako lettuce (salát), T jako tomatoes (rajčata) aneb tři základní složky slavného amerického sendviče. Lepší snídani pro líná únorová rána nevymyslíte!
Ingredience
- 4 střední zralá rajčata, nakrájená na 5mm plátky
- 2 stroužky česneku, na plátky
- 4 snítky tymiánu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 velká čerstvá vejce
- šťáva z 1 citronu
- 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
- 1 vrchovatá lžička dijonské hořčice
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky drcených sušených chilli papriček
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mořské soli
- 150ml kvalitního slunečnicového oleje
- 100ml panenského olivového oleje
- 4 plátky pevného bílého chleba, opečené
- ledový salát
- 250g plátků uzené anglické slaniny, opražené na pánvi nebo ogrilované v troubě
- 1 vanička řeřichy
NA PEČENÁ RAJČATA
NA UZENOU AÏOLI
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 150°C, plech vyložte pečicím papírem. Na něj rozložte plátky rajčat, posypte česnekem, tymiánem, osolte 1 lžičkou soli, opepřete podle chuti, pokapejte olivovým olejem a pečte 45 minut až hodinu, až začnou vypadat trochu jako sušená a při okrajích začnou karamelizovat. Vyjměte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
2 Na aïoli dejte do mixéru žloutky, citronovou šťávu, česnek, hořčici, obě papriky, chilli, cukr a sůl a 30 sekund mixujte. Za stálého mixování přilévejte tenkým pramínkem směs obou olejů. Když bude polovina oleje zašlehaná, zbylou půlku můžete přidávat trochu rychleji. Pokud je aïoli příliš hustá, zašlehejte lžíci vody. Ochutnejte, případně dosolte. Dejte do misky a odložte. (Vyrobíte jí víc, než spotřebujete – cca 375ml. Vydrží v chladu až týden.)
3 Opečené plátky chleba štědře pomažte aïoli, navršte ledový salát, opečená rajčata, grilovanou slaninu a řeřichu, přiklopte dalšími plátky chleba. Ihned podávejte.
Přidat komentář