0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
BLT sendvič
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4119 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 60 g
Tuky 394 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

B jako bacon (slanina), L jako lettuce (salát), T jako tomatoes (rajčata) aneb tři základní složky slavného amerického sendviče. Lepší snídani pro líná únorová rána nevymyslíte! 

Suroviny

Na pečená rajčata
rajče 4 ks
střední, zralá, nakrájená na 5mm plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
tymián 4 snítky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 1 PL
Na uzenou aïoli
vejce 3 ks
velká čerstvá
citron 1 ks
šťáva vymačkaná
česnek 1 stroužek
nakrájený na plátky
hořčice dijonská 1 ČL
vrchovatá
paprika mletá uzená 0.5 ČL
paprika mletá pálivá 0.5 ČL
chilli paprička 0.5 ČL
drcené, sušené
krupicový cukr 1 PL
sůl mořská 1 ČL
slunečnicový olej 150 ml
olivový olej panenský 100 ml
Na dokončení
chleba bílý 4 plátky
pevný, opečený
ledový salát
anglická slanina 250 g
uzená, plátky, opražená na pánvi nebo ogrilovaná v troubě
řeřicha 1 bal

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C, plech vyložte pečicím papírem.

2

Na něj rozložte plátky rajčat, posypte česnekem, tymiánem, osolte 1 lžičkou soli, opepřete podle chuti, pokapejte olivovým olejem a pečte 45 minut až hodinu, až začnou vypadat trochu jako sušená a při okrajích začnou karamelizovat. Vyjměte a nechte vychladnout při pokojové teplotě.

3

Na aïoli dejte do mixéru žloutky, citronovou šťávu, česnek, hořčici, obě papriky, chilli, cukr a sůl a 30 sekund mixujte. Za stálého mixování přilévejte tenkým pramínkem směs obou olejů. Když bude polovina oleje zašlehaná, zbylou půlku můžete přidávat trochu rychleji. Pokud je aïoli příliš hustá, zašlehejte lžíci vody. Ochutnejte, případně dosolte. Dejte do misky a odložte. (Vyrobíte jí víc, než spotřebujete – cca 375ml. Vydrží v chladu až týden.)

4

Opečené plátky chleba štědře pomažte aïoli, navršte ledový salát, opečená rajčata, grilovanou slaninu a řeřichu, přiklopte dalšími plátky chleba. Ihned podávejte.

Související články

Slavné sendviče, které musíte znát
  • Zajímavosti

Slavné sendviče, které musíte znát

Traduje se, že sendvič, coby plátek masa vložený mezi dva chleby, vznikl z čistě praktických důvodů. Máte-li nabitý program a na jídlo s příborem v ruce vám nezbývá čas, sendvič to prostě jistí! ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit