Špikování dodává masu šťavnatost, křehkost a zásadně ovlivní také výslednou chuť. Věděli jste, že špikovat nemusíte pouze kvalitním špekem? Chuť masa dokáže výrazně ovlivnit také zelenina. Jak tuto techniku s přehledem zvládnout a co vše budete ke špikování potřebovat?
V případě delší úpravy sušších částí masa se může stát, že se pečínka vysuší. Tomu se však dá předejít. Maso připravované vcelku získá více šťavnatosti a chuti prošpikováním. S našimi tipy pro vás bude tato technika hračkou a jak sami zjistíte, na chuti i konzistenci masa budou použité špikovací suroviny příjemně znát.
Co budete ke špikování potřebovat?
- Špikování bez výraznějšího porušení masa nejlépe provedete tzv. špikovací jehlou. Do jehly se vloží špikovací surovina (tipy, čím špikovat na vás čekají níže), kterou za pomoci ostrého hrotu jehly vpravíte do masa. Jak si ale poradit, když špikovací jehlu doma nemáte?
- Ke špikování poslouží i úzký nůž s ostrou špičkou. Po směru vláken jej opatrně vpíchněte do masa a pootočte jím, aby vznikl otvor pro špikovací surovinu. Tu nakrájejte do tvarů hranolků zakončené špičkou, aby se dobře vkládala do masa.
Špek, zelenina nebo obojí?
Záleží na tom, co od špikování očekáváte. Zda potřebujete zvýraznit chuť nebo podpořit křehkost masa. Obecně platí, že špikujeme spíše tužší a sušší masa, abychom u nich dosáhli křehkosti a šťavnatosti. Prošpikovat ale můžete i kuřecí nebo krůtí prsa.
- Typicky se špekem či slaninou špikuje například hovězí, krůta, zvěřina, králík, jehněčí kolínko, vepřová kýta.
- Pokud nemáte špikovací jehlu a budete maso špikovat špekem či slaninou s pomocí nože, vložte slaninu nejprve do mrazničky. Bude se s ní lépe manipulovat, snáz ji do masa zapíchnete.
- Vedle špeku a slaniny se na špikování skvěle hodí mrkev, petržel, celer, česnek a pevnější bylinky jako je rozmarýn nebo citronová tráva.
Dokonalá špikovaná pečínka
Také už se nemůžete dočkat, až se pustíte do příprav sváteční pečínky? Vyzkoušejte naše osvědčené tipy na špikovaná masa.
- Pokud pečete hovězí zadní na tradiční svíčkovou na smetaně, získá protknutím slaninou dokonalý švih nejen maso, ale i omáčka.
- Dostanete-li příležitost připravit bažantí stehna se zelím, nezapomeňte na pěkně vyuzený špek. Pro tento recept můžete použít i husí stehna. Podobně přivedete k dokonalosti prošpikováním dančí kýtu se zelím.
- U hovězí pečeně na víně se se slaninou nikdy nemůžete minout. Vyzkoušejte hovězí cikánskou pečeni nebo hovězí srdíčko na houbách.
- Mladé kůzle je šťavnaté, ovšem šmak slaniny pomůže chuť kůzlečí pečeně s bramborami hezky obalit.
- Hovězí pečeni na česneku můžete česnekem směle také prošpikovat, zrovna tak jako jehněčí kýtu na česneku.
- Proužky mrkve nebo celeru můžete propíchat například vepřovou pečeni na kořenové zelenině.