Hovězí na česneku

Hovězí na česneku

3.6 / 5. Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2024 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 29 g
Tuky 130 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté a výrazné hovězí na česneku určitě ocení ti, kdo zrovna nemusejí skopové v podobné úpravě.

Suroviny

loupaná plec 600 g
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
česnek 6 stroužek
drcený
sádlo 2 PL
lze nahradit slunečnicovým olejem
uzená slanina 80 g
obyčejná bílá, na kostičky
cibule 1 ks
velká, nadrobno
mouka pšeničná hladká 1 PL
špenát 1 bal
dušený špenát k podávání
knedlíky bramborové
k podávání

1 Předehřejte troubu na 200 stupňů. Maso osolte, opepřete a potřete česnekem. V litinovém hrnci s kovovými uchy na sádle rozškvařte kostičky slaniny; trvá to asi pět minut. Pak na ni nasypte cibuli a opékejte ji doměkka další tři minuty. Vložte maso a z každé strany ho tři minuty osmahněte, aby se zatáhlo. Podlijte 400 ml vody, přiklopte a dejte na hodinu a půl péct. Občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu.

2 Když je maso měkké, vyjměte ho a dejte stranou. Hrnec se šťávou postavte na sporák, mouku důkladně rozmíchejte ve 100 ml vody a přes sítko směs za stálého míchání nalijte do šťávy. Míchejte a zvolna půl hodiny vařte; případně rozřeďte vodou. Dochuťte solí a pepřem. Plátky připraveného masa přelité zahuštěnou šťávou podávejte s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit