Šťavnaté a výrazné hovězí na česneku výborně ladí se špenátem a bramborovým knedlíkem. Je jako stvořené pro nedělní nebo jiný slavnostní oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Recept na hovězí na česneku sice vyžaduje více času, ale většinu práce za vás udělá trouba, vy budete jen dohlížet.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Maso osolte, opepřete a potřete česnekem.
V litinovém hrnci s kovovými uchy na sádle rozškvařte kostičky špeku; trvá to asi pět minut.
Pak na něj nasypte cibuli a opékejte ji doměkka další tři minuty.
Vložte maso a z každé strany ho tři minuty osmahněte, aby se zatáhlo.
Podlijte 400 ml vody, přiklopte a dejte na hodinu a půl péct. Občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu.
Když je maso měkké, vyjměte ho a dejte stranou.
Hrnec se šťávou postavte na sporák, mouku důkladně rozmíchejte ve 100 ml vody a přes sítko směs za stálého míchání nalijte do šťávy.
Míchejte a zvolna půl hodiny vařte; případně rozřeďte vodou. Dochuťte solí a pepřem.
Plátky připraveného masa přelité zahuštěnou šťávou podávejte s dušeným špenátem a bramborovým knedlíkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů )
- Česnek v tradiční kuchyni: 60 ověřených receptů od nejlepší pomazánky po omáčku(60 receptů )