Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou
Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

4.3/5 Počet hodnocení: 41
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2148 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 77 g
Tuky 102 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřovou pečeni se zeleninou připravíte během chvilky. Pak už jen stačí ji strčit v pekáčku do trouby a během pečení bedlivě hlídat a přelévat výpekem. Hotovou pečeni můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem.

Suroviny

kotleta 1 kg
s kostí v celku, s pěkným tukovým krytím
sůl
pepř
čerstvě mletý
celý
česnek 4 stroužky
drcený
vinný ocet červený 1,5 PL
nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
nakrájená na tlustá kola
nakrájený na tlustý kola
vývar 350 ml
může být od vařené plece, lze použít i zeleninový nebo hovězí
tymián 1 snítka
čerstvý
rozmarýn 1 snítka
čerstvý

Postup

1

Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.

2

Troubu předehřejte na 220 °C.

3

Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti.

4

Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160 °C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.

5

Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín