0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

4.6 / 5. Počet hodnocení: 30
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2065 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 71 g
Tuky 120 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem. 

Suroviny

vepřové maso 1 kg
s kostí v celku, s pěkným tukovým krytím
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
celý
česnek 4 stroužek
drcený
ocet 1,5 PL
vinný, červený
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
nakrájená na tlustá kola
nakrájený na tlustý kola
vývar 350 ml
může být od vařené plece, lze použít i zeleninový nebo hovězí
tymián snítka
čerstvý
rozmarýn snítka
čerstvý

Postup

1

Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.

2

Troubu předehřejte na 220°C.

3

Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti.

4

Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160°C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.

5

Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč