Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (23)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2065 kcal
Bílkoviny 203 g
Cukr 71 g
Tuky 120 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem. 

Suroviny

vepřové maso 1 kg
s kostí v celku, s pěkným tukovým krytím
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
celý
česnek 4 stroužek
drcený
ocet 1.5 PL
vinný, červený
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
nakrájená na tlustá kola
pastinák 2 ks
nakrájený na tlustý kola
vývar 350 ml
může být od vařené plece, lze použít i zeleninový nebo hovězí
tymián snítka
čerstvý
rozmarýn snítka
čerstvý

1 Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 220°C. Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti. Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160°C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.

3 Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit