Vepřovou pečeni se zeleninou připravíte během chvilky. Pak už jen stačí ji strčit v pekáčku do trouby a během pečení bedlivě hlídat a přelévat výpekem. Hotovou pečeni můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem.
Suroviny
Postup
Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.
Troubu předehřejte na 220 °C.
Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti.
Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160 °C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.
Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recepty se spoustou zeleniny(19 receptů )
- Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu(22 receptů )
- Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů(36 receptů )