Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

Vepřová pečeně s kořenovou zeleninou

3.4 / 5. Počet hodnocení: 29
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2065 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 71 g
Tuky 120 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínku se zeleninou můžete při podávání doprovodit bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo jen čerstvým chlebem. 

Suroviny

vepřové maso 1 kg
s kostí v celku, s pěkným tukovým krytím
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín
celý
česnek 4 stroužek
drcený
ocet 1.5 PL
vinný, červený
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
mrkev 2 ks
nakrájená na tlustá kola
pastinák 2 ks
nakrájený na tlustý kola
vývar 350 ml
může být od vařené plece, lze použít i zeleninový nebo hovězí
tymián snítka
čerstvý
rozmarýn snítka
čerstvý

1 Maso ze všech stran osolte a opepřete, potřete česnekem a navrch okmínujte. Nechte pár hodin či přes noc rozležet v chladničce.

2 Troubu předehřejte na 220°C. Do pekáče nalijte ocet rozmíchaný ve vývaru, vsypte cibuli, mrkev a pastinák, položte maso kostí dolů a tukem nahoru, polijte tekutinou z pekáče. Přidejte snítky bylinek podle chuti. Pečte při této teplotě tak dlouho, až povrch zezlátne, pak teplotu zmírněte na 160°C. Po celou dobu pečení maso průběžně co čtvrthodinu přelévejte tekutinou z pekáče. Celkově by pečení mělo trvat okolo 2 hodin. Ze správně upečeného masa vytéká po zapíchnutí grilovací jehly čirá šťáva bez stopy růžového zbarvení.

3 Maso nechte před krájením 10 minut odpočívat volně zakryté alobalem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit