Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky

Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky

4.1/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Pro zkušené Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5114 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 472 g
Tuky 254 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bažant v této tradiční úpravě zazáří na každém svátečním menu. Medové zelí a jemné bramborové knedlíčky mu zdatně sekundují.

Suroviny

bažant 750 g
slanina 400 g
vcelku
sůl
máslo 200 g
tymián
na ozdobu
Na medové zelí
zelí kysané červené 2 bal
sůl 1 ČL
cukr 2 PL
kmín 1 ČL
suché
med 1 PL
Na bramborové knedlíčky
mouka pšeničná hrubá 185 g
krupička dětská 185 g
vejce 1 ks
sůl

Postup

1

Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jimi stehna – do každého dejte aspoň tři nebo čtyři kousky. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Maso vložte do pekáčku, posolte, pokmínujte, poklaďte hoblinkami másla a podlijte vodou, aby sahala zhruba do výšky jednoho centimetru. Pekáček dejte do trouby, maso obracejte, přelévejte a pečte asi dvě hodiny dozlatova a doměkka.

3

Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte hrubou mouku, dětskou krupičku, vejce, žloutek a sůl a prohněťte. Z těsta tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku a pět minut je vařte v osolené vroucí vodě.

4

Zelí dejte do hrnce s dvojitým dnem, podle chuti osolte, pocukrujte, okmínujte a podlijte vínem. Pod pokličkou nechte hodinu dusit do změknutí. Dolaďte medem. Podávejte k pečeným stehnům ozdobeným tymiánem a s bramborovými knedlíčky.

NĚCO NAVÍC

  • Stejným způsobem jako bažantí stehna můžete upéct i celé koroptve. Během pečení je dobře podlévejte, jak maso z bažanta, tak z koroptví snadno vysychá. O šťavnatost masa se postará i slanina, špikování proto rozhodně nevynechávejte.
  • Zelí doporučujeme připravit den předem, krásně se v něm rozleží chuť medu i vína.
  • Knedlíčky nevařte větší než pingpongové míčky – jeden by měl být velký asi jako jeden bramborový knedlík.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč