Bažant v této tradiční úpravě zazáří na každém svátečním menu. Medové zelí a jemné bramborové knedlíčky mu zdatně sekundují. Recept se na první pohled může zdát složitý, ale věřte, že pečený bažant s knedlíkem a zelím hravě zvládnou i méně zkušení kuchaři.
Suroviny
Postup
Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jimi stehna – do každého dejte aspoň tři nebo čtyři kousky. Troubu předehřejte na 180 °C.
Maso vložte do pekáčku, posolte, pokmínujte, poklaďte hoblinkami másla a podlijte vodou, aby sahala zhruba do výšky jednoho centimetru. Pekáček dejte do trouby, maso obracejte, přelévejte a pečte asi dvě hodiny dozlatova a doměkka.
Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte hrubou mouku, dětskou krupičku, vejce, žloutek a sůl a prohněťte. Z těsta tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku a pět minut je vařte v osolené vroucí vodě.
Zelí dejte do hrnce s dvojitým dnem, podle chuti osolte, pocukrujte, okmínujte a podlijte vínem. Pod pokličkou nechte hodinu dusit do změknutí. Dolaďte medem. Podávejte k pečeným stehnům ozdobeným tymiánem a s bramborovými knedlíčky.
NĚCO NAVÍC
- Stejným způsobem jako bažantí stehna můžete upéct i celé koroptve. Během pečení je dobře podlévejte, jak maso z bažanta, tak z koroptví snadno vysychá. O šťavnatost masa se postará i slanina, špikování proto rozhodně nevynechávejte.
- Zelí doporučujeme připravit den předem, krásně se v něm rozleží chuť medu i vína.
- Knedlíčky nevařte větší než pingpongové míčky – jeden by měl být velký asi jako jeden bramborový knedlík.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- Nadivoko! 12 receptů, díky kterým si zamilujete zvěřinu(12 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů )
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů )