Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bažantí stehna se zelím a bramborovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5114 kcal
Bílkoviny 201 g
Sacharidy 472 g
Tuky 254 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bažant v této tradiční úpravě zazáří na každém svátečním menu. Medové zelí a jemné bramborové knedlíčky mu zdatně sekundují. Recept se na první pohled může zdát složitý, ale věřte, že pečený bažant s knedlíkem a zelím hravě zvládnou i méně zkušení kuchaři.

Související recepty

Suroviny

bažant 900 g
slanina 400 g
vcelku
sůl
máslo 200 g
tymián
na ozdobu
Na medové zelí
zelí kysané červené 2 bal
sůl 1 ČL
cukr 2 PL
kmín 1 ČL
suché
med 1 PL
Na bramborové knedlíčky
mouka pšeničná hrubá 185 g
krupička dětská 185 g
vejce 1 ks
sůl

Postup

1

Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Slaninu nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jimi stehna – do každého dejte aspoň tři nebo čtyři kousky. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Maso vložte do pekáčku, posolte, pokmínujte, poklaďte hoblinkami másla a podlijte vodou, aby sahala zhruba do výšky jednoho centimetru. Pekáček dejte do trouby, maso obracejte, přelévejte a pečte asi dvě hodiny dozlatova a doměkka.

3

Brambory uvařte ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte hrubou mouku, dětskou krupičku, vejce, žloutek a sůl a prohněťte. Z těsta tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku a pět minut je vařte v osolené vroucí vodě.

4

Zelí dejte do hrnce s dvojitým dnem, podle chuti osolte, pocukrujte, okmínujte a podlijte vínem. Pod pokličkou nechte hodinu dusit do změknutí. Dolaďte medem. Podávejte k pečeným stehnům ozdobeným tymiánem a s bramborovými knedlíčky.

NĚCO NAVÍC

  • Stejným způsobem jako bažantí stehna můžete upéct i celé koroptve. Během pečení je dobře podlévejte, jak maso z bažanta, tak z koroptví snadno vysychá. O šťavnatost masa se postará i slanina, špikování proto rozhodně nevynechávejte.
  • Zelí doporučujeme připravit den předem, krásně se v něm rozleží chuť medu i vína.
  • Knedlíčky nevařte větší než pingpongové míčky – jeden by měl být velký asi jako jeden bramborový knedlík.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín