Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí pečeně na víně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 89
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 92 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí pečeně prošpikovaná slaninou a zalitá omáčkou z červeného vína a brusinek. Naprostá lahoda nejen pro slavnostní nedělní oběd. Pomalu dušené hovězí na víně vyžaduje více času, ovšem věřte, že je to velice výhodná investice a výsledek stojí za to. Hovězí pečeně na víně je recept snů.

Suroviny

zadní
špek 40 g
na proužky
sůl
slunečnicový olej 2 PL
mrkev 2 ks
na nudličky
petržel 1 ks
na nudličky
kousek, na nudličky
malá, nahrubo
divoké koření
1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
citron ½ ks
na plátky
vinný ocet červený 1 PL
brusinková zavařenina 2 PL
k podávání

Postup

1

Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.

2

Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut.

3

Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo.

4

Pak podlijte 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.

5

Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk a zaprašte moukou.

6

Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut.

7

Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...