Hovězí pečeně prošpikovaná slaninou a zalitá omáčkou z červeného vína a brusinek. Naprostá lahoda nejen pro slavnostní nedělní oběd. Pomalu dušené hovězí na víně vyžaduje více času, ovšem věřte, že je to velice výhodná investice a výsledek stojí za to. Hovězí pečeně na víně je recept snů.
Suroviny
Postup
Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.
Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut.
Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo.
Pak podlijte 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.
Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk a zaprašte moukou.
Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut.
Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.