Hovězí pečeně na víně

Hovězí pečeně na víně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 92 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí prošpikované slaninou a zalité omáčkou z červeného vína a brusinek.

Suroviny

hovězí maso 600 g
zadní
špek 40 g
na proužky
sůl
máslo 2 PL
slunečnicový olej 2 PL
mrkev 2 ks
na nudličky
petržel 1 ks
na nudličky
celer
kousek, na nudličky
cibule 1 ks
malá, nahrubo
divoké koření
1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
krupicový cukr 2 ČL
rajčatový protlak 2 PL
citron 0.5 ks
na plátky
vinný ocet červený 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
brusinková zavařenina 2 PL
víno červené 200 ml
knedlíky houskové
k podávání

1 Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.

2 Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut. Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo. Pak podlijte 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.

3 Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk a zaprašte moukou. Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut. Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit