0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí pečeně na víně

Hovězí pečeně na víně

4.5 / 5. Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2124 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 92 g
Tuky 108 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hovězí prošpikované slaninou a zalité omáčkou z červeného vína a brusinek.

Suroviny

hovězí maso 600 g
zadní
špek 40 g
na proužky
sůl
máslo 2 PL
slunečnicový olej 2 PL
mrkev 2 ks
na nudličky
petržel 1 ks
na nudličky
celer
kousek, na nudličky
cibule 1 ks
malá, nahrubo
divoké koření
1 bobkový list, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření
krupicový cukr 2 ČL
rajčatový protlak 2 PL
citron 0.5 ks
na plátky
vinný ocet červený 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
brusinková zavařenina 2 PL
víno červené 200 ml
knedlíky houskové
k podávání

Postup

1

Hovězí maso osolte a prošpikujte slaninou – do masa udělejte špičkou nože díry, pak je otáčením nože a prstem rozšiřte a vložte do nich slaninu.

2

Kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření zvolna a dozlatova opékejte na másle s olejem; trvá to šest až osm minut.

3

Přidejte cukr, promíchejte a pak v tomto základu krátce a ze všech stran opečte maso tak, aby se zatáhlo.

4

Pak podlijte 200 ml vody, přidejte rajčatový protlak, citron a ocet. Přiklopte a pečte v troubě na 180 °C asi hodinu a půl doměkka. Občas obracejte, přelévejte šťávou, případně dolévejte vlažnou vodu.

5

Měkké maso vyjměte, šťávu na sporáku přiveďte k varu, vyduste na tuk a zaprašte moukou.

6

Asi dvě minuty míchejte a pak přilijte půl litr vody a červené víno. Dobře prošlehejte a vařte za občasného míchání dvacet minut.

7

Přidejte brusinky, případně dosolte či doslaďte a povařte ještě pět minut. Proceďte přes hustý cedník. Omáčkou přelévejte plátky masa a podávejte s houskovými knedlíky.

Související články

Hovězí pečeně 3x jinak
  • Tipy a triky

Hovězí pečeně 3x jinak

Upečte si hovězí pečeni. S lahodnou omáčkou a domácím knedlíkem to bude dokonalý nedělní oběd.   ...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit