0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Daňčí kýta se zelím

Daňčí kýta se zelím

4.6/5 Počet hodnocení: 36
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6937 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 757 g
Tuky 205 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět...

Suroviny

daňčí maso 1 kg
kýta
špek 100 g
česnek 3 stroužky
drcený
jalovec 5 ks
sůl a pepř
máslo 2 PL
vývar
na podlévání
Na zelí
na kostičky
cibule červená 2 ks
na kostičky
zelí kysané červené 1 bal
slité nepropláchnuté
med 2 PL
brusinková zavařenina 100 ml
Na knedlíky
housky 8 ks
cca 400 g
máslo 30 g
rozpuštěné
mléko 400 ml
vejce 2 ks
petrželka hrst
nasekaná
mouka pšeničná hrubá 4 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení - viz Něco navíc. Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem. 

2

Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.

3

Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku. Dobře je vždy zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte a ihned podávejte spolu s masem nakrájeným na plátky a zelím.

NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Komentáře

Zdeňka Pirnerová

Dobrý den, prosím o informaci, jak dlouho se vaří knedlíky?
Děkuji

Martina Kojzarová

Dobrý den,
děkujeme za upozornění, doplněno.

Mějte se hezky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč