
Daňčí kýta se zelím
Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět...
Ingredience
- 1 kg daňčí kýty
- 100 g bílé uzené slaniny (špeku)
- 3 stroužky česneku, drcené
- 4-5 jalovčinek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 cibule, nakrájené nahrubo
- 2 lžíce másla
- vývar na podlévání
- 50 g anglické nebo gazdovské slaniny, nakrájené na kostičky
- 1-2 středně velké červené cibule, nakrájené na stejně velké kostičky jako slanina
- 1 sáček kysaného červeného zelí (slitého, ale nepropláchnutého)
- 2 lžíce medu
- 50 ml červeného vína (volte raději ovocnější a lehčí)
- 100 ml nakládaných brusinek
- 8 včerejších žemlí (rohlíků), cca 400 g
- 30 g másla, rozpuštěného
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
- cca 4 lžíce hrubé mouky
NA ZELÍ
NA KNEDLÍKY
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170°C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení - viz Něco navíc. Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem.
2 Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.
3 Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku.
NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
Přidat komentář