Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170°C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení - viz Něco navíc. Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem.
Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.
Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku. Dobře je vždy zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte a ihned podávejte spolu s masem nakrájeným na plátky a zelím.
NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nadivoko! 12 receptů, díky kterým si zamilujete zvěřinu(12 receptů)
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů)
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů)
Komentáře
Dobrý den, prosím o informaci, jak dlouho se vaří knedlíky?
Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za upozornění, doplněno.
Mějte se hezky, redakce Apetitu