Daňčí kýta se zelím

Daňčí kýta se zelím

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4416 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 459 g
Tuky 183 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět...

Související recepty

Suroviny

1 kg
dančí kýta
uzená slanina 100 g
česnek 3 stroužky
drcený
4 ks
jalovičky
sůl a pepř
máslo 2 PL
vývar
na podlévání
Na zelí
anglická slanina 50 g
nakrájená na kostičky
cibule červená 1 ks
nakrájená na stejně velké kostičky jako slanina
zelí kysané červené 1
slité ale nepropláchnuté
med 2 PL
víno červené 50 ml
100 ml
nakládané brusinky
Na knedlíky
housky 8 ks
cca 400 g
máslo 30 g
rozpuštěné
mléko 400 ml
vejce 2 ks
petrželka hrst
nasekaná
mouka pšeničná hrubá 4 PL

1 Troubu předehřejte na 170°C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení - viz Něco navíc. Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem. 

2 Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.

3 Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku. Dobře je vždy zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte a ihned podávejte spolu s masem nakrájeným na plátky a zelím.

NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den,
děkujeme za upozornění, doplněno.

Mějte se hezky, redakce Apetitu

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit