Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Daňčí kýta se zelím

Daňčí kýta se zelím

4.6/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6937 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 757 g
Tuky 205 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Daňčí maso je křehoučké a má výraznější zvěřinové aroma než maso srnčí. Upečte si daňčí kýtu, uvařte zelí a knedlíky a už nebude cesty zpět...

Suroviny

kýta
špek 100 g
česnek 3 stroužky
drcený
jalovec 5 ks
sůl a pepř
vývar
na podlévání
Na zelí
na kostičky
na kostičky
zelí kysané červené 1 bal
slité nepropláchnuté
med 2 PL
brusinková zavařenina 100 ml
Na knedlíky
housky 8 ks
cca 400 g
rozpuštěné
mléko 400 ml
vejce 2 ks
petrželka hrst
nasekaná
mouka pšeničná hrubá 4 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170°C. Pokud koupíte kýtu s kostí, odstraňte ji. Kýtu prošpikujte a připravte na pečení - viz Něco navíc. Položte ji do pekáčku na cibuli, poklaďte máslem a zakrytou pečte 2 hodiny. Pak odklopte a dopékejte další zhruba půl hodiny dozlatova. Podle potřeby podlévejte vývarem. 

2

Na zelí opečte slaninu v silnostěnné pánvi. Vhoďte cibuli a po 2-3 minutách přimíchejte zelí. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste 5 minut na středním plameni. Přidejte med a červené víno a pokračujte dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte brusinky. Po 5 minutách odstavte a nechte asi 10 minut dojít. Osolte a opepřete podle chuti.

3

Na knedlíky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla. Pak přidejte petrželku a podle potřeby mouku, jen aby těsto bylo soudržné. Z hmoty tvarujte knedlíky velikosti tenisáku. Dobře je vždy zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte a ihned podávejte spolu s masem nakrájeným na plátky a zelím.

NĚCO NAVÍC
Špikování. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru vždy nožem otáčejte a pak ho roztáhněte prstem. Nahrubo nasekejte slaninu, přidejte česnek a drcený jalovec. Prsty napěchujte směs do otvorů. Zbytkem směsi potřete maso zvenku, osolte a opepřete. Kýtu ovažte kuchyňským provázkem, aby držela tvar. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/1

Komentáře

11.03.2021 13:10

Dobrý den, prosím o informaci, jak dlouho se vaří knedlíky?
Děkuji

12.03.2021 09:48

Dobrý den,
děkujeme za upozornění, doplněno.

Mějte se hezky, redakce Apetitu

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč